Dell Precision 5520’de Thermal Grizzly Kryonaut sonrası sıcaklık ve performans sonuçları

Ella Freya

Üstün
Makaleler
1
Model: Dell Precision 5520 Workstation
i7-7820HQ - Nvidia Quadro M1200 4GB - 32GB 2400MHz RAM - 1TB SK Hynix SSD

Bundan önce Arctic MX-4 termal macun kullanıyordum. Geçici süreliğine sürmüştüm ama sandığımdan çok daha hızlı şekilde 'pump-out' yaptı, sürdüğüm macun boşa gitti. Kesinlikle 1 aylık bile olsa önermiyorum; boşuna paranız ve macununuz gider.

Amazon’da 150 TL’lik kupon kullanarak 1 gramını 300 TL’ye Thermal Grizzly Kryonaut aldım. İlk açtığımda işlemci kısmındaki macun dışarı taşmış, ekran kartındakiyse neredeyse akacak durumdaydı. Fabrikasyon olarak ekran kartınınkini 3 vida tutuyor, bu yüzden sağ kısım sola doğru akmış. Oyunlarda 720p grafikte bile drop oluyordu, işlemci sürekli dalgalanıyor ve hiçbir şey yaptırmıyordu; demek ki sorun buradaymış.

Şarj kablosu kalınlığında ve sadece 2 ısı borusuyla soğuyan bir makine için sonuçlar gayet iyi. 300 TL harcadıktan sonra artık CPU hızı düşmüyor.

Macunları sürüp geri kapattıktan sonra fan uçlarında açıklık olduğunu fark ettim. ChatGPT’ye gösterdiğimde o açıklıkların kasa içine hava sirkülasyonu yapmak için konulduğunu söyledi. Tabii hemen inanmadım; “boruların üstüne de kauçuk koymuşlar, havayı dışarı yönlendirmek için, alakası yok” dediğimde fikrini düzeltti. Dell’in Precision 5530, XPS gibi modellerde aynı karbon fiber kasayı kullandığını, bu yüzden fanların evrensel üretildiğini söyledi. Yani o deliklerin benim laptopla doğrudan alakası yokmuş. Evde Duck Tape bulup ince şeritler halinde keserek delik kısmını kapattım. Böylece hava fandan girip kesintisiz şekilde ızgaradan dışarı çıkıyor.

Daha sonra bilgisayarı açıp test ettim. En çok GPU kullanan iki oyun olan Resident Evil 2 Remake ve BeamNG Drive’ı denedim. Fotoğrafları WhatsApp videolarından ekran görüntüsü olarak aldım, zaten bu model çok yaygın değil, sıfırdan fotoğraf çekmeye gerek görmedim.

RE2 grafikleri 1080p, FSR 1.0 Ultra Quality mod açık, High 0.5 GB Texture ve genel olarak normal ayarlardaydı. 40-50 FPS alırken sıcaklık 70°C’yi geçmedi.

(YouTube’dan alınmış gibi olmasın diye oyundan da görüntü ekliyorum.)

BeamNG’de 1080p normal ayarlarda, araç 260 km/h hızla giderken:

Son düzenleme:
Belirttiğin Dell Precision 5520 ile ilgili ısı ve performans sonuçları aşağıdaki şekilde özetlenmiştir:

Kullanım Sonrası Durum​

• Termal Macun Değişikliği: Arctic MX-4'dan Thermal Grizzly Kryonaut'a geçiş.
  • Önceki Sorunlar: MX-4 yüksek sıcaklık ve performans düşüklüğüne neden oldu.
  • Yeni Termal Macun: Kryonaut, işlemci hızının düşmesini engelledi.

Sıcaklık ve Performans​

- Sıcaklık Değerleri:
- Idle (Boşta) CPU: 28°C
- Under Load CPU: 74-80°C
- Idle (Boşta) GPU: 68°C
- Under Load GPU: 76°C
- FPS Değerleri:
- Oyun performansı 34-52 FPS arasında değişiyor, bu değişim grafik ayarlarına ve yüklenmeye bağlı.

Soğutma​

- Sadece iki ısı borusuna sahip olan sistem için sıcaklıkların iyi düzeyde olduğu gözlemlenmektedir.

Öneriler​

1. Termal Macun Uygulama: Kryonaut uygulamasını dikkatli bir şekilde ve ince bir tabaka halinde sürmelisiniz. Fazla macun, zarar verebilir.
2. Aynı Sorunların Tekrarı: Herhangi bir 'pump-out' durumu ile karşılaşmamak için periyodik olarak termal macunu kontrol edin.
3. İzleme: Sıcaklık ve FPS değerlerinizi sürekli takip edin, anormal bir artış gözlemlerseniz iç bileşenlerinizi yeniden kontrol edin.

Bu veriler doğrultusunda, sisteminizin performansı ve ısı yönetimi konusunda olumlu gelişmeler yaşandığı görünmektedir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…