İstanbul'da yaşıyorum. Depremden 10 dakika sonra geldi uyarı. O sosyal medya platformlarında 1 dakika önce uyardı gibi şeyler de yalan. Birkaç saniye önce ulaşırsa şanslısın gibi bir teknoloji bu.

İstanbul'da yaşıyorum. Depremden 10 dakika sonra geldi uyarı. O sosyal medya platformlarında 1 dakika önce uyardı gibi şeyler de yalan. Birkaç saniye önce ulaşırsa şanslısın gibi bir teknoloji bu.
Deprem anında Google ve "Deprem Ağı" isimli üçüncü parti uygulama telefonları çaldırdı.

Dün akşam da depremden önce beni birkaç saniye önce uyarmayı başardı.

Uygulamalarda hiçbir sorun yok kardeşim. İster inan ister inanma. Ama ben gözümle çalıştıklarını gördüm.

Umarım insanlar seni dinleyip hayatlarını riske atmazlar. Dediğin şeyin ne kadar tehlikeli olduğunun farkınında değilsin.

Android'in kendi sistemi her halükarda gönderecek diye bir şey yok. Yakın çevredeki her depremi öğrenmek istiyorsanız deprem ağı diye bir uygulama var onu kullanın. Bildirim ayarlarından sismik ağ bildirimlerini açıp kaç km çevredeki depremlerin ve hangi büyüklükteki depremlerin gelmesini istiyorsanız seçiyorsunuz. Ben 100km çevre, 4.5'tan yüksek olarak ayarladım. Sanırım 5ten yüksek olanlarda alarm çalıyor diğerlerinde normal bildirim geliyor.
Tavsiye ettiğin uygulama çok iyi çalışıyor. Google bazı depremlerde çalamazken o uygulama beni deprem esnasında uyandırdı.

Beni dinleyip hayatlarını nasıl riske atıyorlar tam olarak? Birkaç saniye önce uyarabilme ihtimali iyidir demişim zaten. Depremin belli bir yayılma hızı var, tespit edilebilmesi için de depremin gerçekleşmeye başlaması gerekiyor. Siz depreme yalnızca birkaç KM uzaklıktaysanız 1 dakika gibi süreler önceden uyarı için gerçekçi değil. Gecikmesiz bir şekilde deprem uyarısı aldınız diyelim, eğer 1 dakika önceden haber geliyorsa merkeze baya uzak olduğunuz için şanslı olmalısınız. İstanbul'da olacak bir depremde, İstanbul içinde en fazla birkaç saniye önceden haberiniz olabilir. Siz o sırada zamanı farklı hissetmiş olabilirsiniz bu gerçeği değiştirmez.

Beni dinleyip hayatlarını nasıl riske atıyorlar tam olarak? Birkaç saniye önce uyarabilme ihtimali iyidir demişim zaten. Depremin belli bir yayılma hızı var, tespit edilebilmesi için de depremin gerçekleşmeye başlaması gerekiyor. Siz depreme yalnızca birkaç KM uzaklıktaysanız 1 dakika gibi süreler önceden uyarı için gerçekçi değil. Gecikmesiz bir şekilde deprem uyarısı aldınız diyelim, eğer 1 dakika önceden haber geliyorsa merkeze baya uzak olduğunuz için şanslı olmalısınız. İstanbul boğazında olacak bir depremde, İstanbul içinde en fazla birkaç saniye önceden haberiniz olabilir. Siz o sırada zamanı farklı hissetmiş olabilirsiniz bu gerçeği değiştirmez.
1 dakika önce geldi uyarısının gerçek olma ihtimali var. Ben 20 saniye erken gelmesinin gerçek olduğunu onaylıyorum çünkü gördüm. Deprem dalgasının hızına da bağlı bu.

Burada fark etmediğin şey, yazdığın ilk mesajda sanki uygulamalar 10 dakika sonra bildirim göndermiş gibi davranıyorsun. Deprem anında biz zemin kattan güvenli bir şekilde kaçmaya çalışırken ofisteki/cebimizdeki telefonların bas bas bağırdığını duydum. Bu teknolojiye gereksizmiş gibi muamele yapman canımı sıkıyor.

Birkaç saniye erken veya deprem anında öttüklerini hep gördüm. Depremden değil 10 dakika, 1 dakika sonra öten cihaz görmedim. Etrafımda bu kadar cihaz olmasına rağmen.

Senin telefonda doğru çalışmıyor diye uygulamaların direk doğru çalışmıyormuş gibi anlatman da insanları riske sokar. Belki biri senin mesajını okuyup deprem uygulamalarını "Aaaa işe yaramıyor." diye kapatacak nereden biliyorsun?

Bu arada bazı custom romlarda affedersiniz beyin olmadığı için deprem uyarı sistemini kaldırıyor. Custom rom kullanıyorsanız acilen o romdan kurtulun.

Deprem ile korkuları olan, bir şekilde burada yazılanları okuyacak olanlar için;

Eğer telefonunuza uyarı gelirse 30 saniye 1 dakika gibi uzun süreniz var mış gibi düşünüp tehlikeli işlere kalkışmayın. Varsa deprem çantası gibi hazırlıklarınız ona ulaşıp en güvenli olduğunu düşündüğünüz alanda kendinizi güvene alın.

Bilimden uzak masal anlatanlara bakmayın. Deprem üssüne yakın yerdeyseniz çok uzun bir zamanınız olmayacak, özelikle yüksek katlı binalarda oturuyorsanız apartmandan kaçmaya, asansör kullanmaya çalışmak gibi eylemlerden zarar görme ihtimaliniz daha yüksek.

Burada konuşulan konu uyarı sistemin kalitesine, güvenirliliğine yönelik. Herkesin amacı güvende olmak olmalıyken, güvendeymiş gibi düşünmek daha kolay geliyor.