.desktop dosyalarına "Allow Launching" tiki seçtirmek güvenlik mi?

Hasan Merkit 109

Moderasyon Üyesi
Geliştirici
Makaleler
13
Masaüstü ortamlarının geleneksel ".desktop" dosyalarına güvenmek için ek tik seçme saçmalığına son verip PiluX dağıtımında tüm .desktop dosyalarının otomatik güvenilmesini sağlamayı düşünüyorum.

Son kullanıcı User klasörüne ya da root erişimi ile app kurarken sorun yok. Ama masaüstündeki bir .desktop dosyasına çift tıklamak risk olabilir. Öyle mi? Komut yürütme ile app kurulduktan sonra art niyet varsa .desktop dosyasını ek olarak "Buna güven" demek mi art niyeti durduracak?

Son kullanıcıyı yormaktan başka bir şey değil.

Var mı bu saçmalığın güvenlik olduğunu düşünen? Windows kullananlar bunu ilk gördüklerinde kahkaha atmıştır.

Mantikli oldugunu ben de zannetmiyorum bunun. Acikcasi sacma geliyor. chmod ile executable flag eklemek gibi bir durum da degil ki bu. Dumduz metin dosyasi .desktop dedigimiz sey zaten; klasik executable flag'in ustune niye bunu eklemeye geregi duymus olabilir birisi. AppImage'lardaki executable flag zorunlulugu da tuhaf geliyor biraz bana ama klasik program oldugu icin sikinti yok diye dusunuyorum.

AppImage'lardaki executable flag zorunlulugu da tuhaf geliyor biraz bana ama klasik program oldugu icin sikinti yok diye dusunuyorum.
Ben o konuda flag yoksa bile dağıtımımızda bir GUI sağlayıp direkt izin verilsin mi şeklinde soru sordurmayı düşünüyorum. 2021 yılında da yapmıştık ama o zamanlar biraz amatörlüğümüzden dolayı boşluk ve Türkçe harf yollarında düzgün çalışmıyordu.

Çoğu uygulamanın .desktop dosyası vardır. APT gibi bir paket yöneticisiyle kurduğunuzda kısayol olarak gelir. Bu dosya ya paketin executable'sini ya da başlatacak scripte bağlar. GNOME veya KDE menüsüne yazarak açtığınız uygulamaların hepsi aslında .desktop dosyasıdır. Varsayılan "açık" kalabilir, paket depoları dışında .desktop ile dağıtılan paket yok denecek kadar az, depolarda da zaten otomatik olarak kuruluyor ki çoğu paketin var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…