Desteği kesildikten sonra Windows 10'un kullanılması nelere yol açar?

Sye

Uzman
Merhaba,

Windows 10 çıktığından beri kullanan ve aşırı memnun olan birisiyim ama desteği kesilme mevzusu canımı sıkıyor. Evde Windows 10, iş yerimde Windows 11 kullanıyorum ama Windows 11'i hiç beğenmiyorum. Alışık olduğumun dışında ve kullanışlılık seviyesi olarak Windows 10'dan geride olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden Windows 11 inanılmaz bir fark yaratmadığı sürece Windows 10'da kalmayı düşünüyorum.

Asıl sorum; desteği kesildikten sonra Windows 10 kullanılması nelere yol açar ve başıma neler gelebilir? Güvenlik konusunda deniyor en çok ama benim kendim bizzat virüs yemem dışında nasıl bir sorun olabilir ki? Hackerlar benim hatam olmadan nasıl bilgisayarıma sızabilecekler? Bunu bir süredir düşünüyorum ve araştırıyorum ama ne aklıma bir şey geliyor ne de düzgün bir kaynaktan bir ihtimal bulabiliyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Önce performans getirisi sağlayabilecek güncellemeler gelmeyecek. Ardından da güvenlik güncellemeleri kesilecek, açıklar kapatılmayacak. Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur misali.

Güvenlik konusunda deniyor en çok ama benim kendim bizzat virüs yemem dışında nasıl bir sorun olabilir ki?
O kadar da emin olmayın. Daha yeni Microsoft Edge (aslında Chromium) güvenlik açığı ortaya çıktı. Bu güvenlik açığı ile saldırganların sizden habersiz bilgisayarınızda komut çalıştırması için web sitelerine ziyaret etmeniz bile yeterliydi.

Şu anda Microsoft Edge tarayıcısını Windows 7 gibi desteği kesilmiş bir sürüme kurarsanız bu açık çalışmaya devam edecektir. Çünkü desteği kesilmiş Windows sürümlerine kurulabilen en son sürüm "109" numaralıdır. Bu açık, "137" numaralı sürümden eski tüm sürümlerde şu anda çalışır durumda.

Güvenlik güncellemeleri gelmeyecek. Muhtemelen sürücü güncellemeleri de gelmeyecek. (Ama Windows 11 sürücüleri ile bu durum çözülebilir.)

LTSC sürümünü kullanır iseniz daha uzun süre desteklenen Windows 10 sürümüne sahip olursunuz. Ancak Enterprise lisansı gerektirir.

İfadeler: Sye
İşletim sisteminde bulunacak bir dünya exploit karşısında savunmasız kalmanıza yol açar.

Oyunları açmaz büyük ihtimalle. Steam mesela Windows 8.1'de çalışmıyor.

Oyunları açmaz büyük ihtimalle. Steam mesela Windows 8.1'de çalışmıyor.
Ben Valve şirketinin Windows 10 desteğini Windows 11 ile beraber sürdüreceğini düşünüyorum. Windows 11'e geçiş konusunda muhtemelen Riot Games insanları yoracak.
Ekimden sonra Steam vb. uygulamalar desteği hemen mi kesiyor yoksa yine kafadan birkaç ayı var mıdır ?

Ekimden sonra Steam vb. uygulamalar desteği hemen mi kesiyor yoksa yine kafadan birkaç ayı var mıdır ?
Steam uzun süre çalışır. Eğer Windows 11'i destekledikçe Windows 10'u da desteklerseler şaşırmam. Windows 7 desteğini bile aşırı uzun süre tuttular.

Zaten Windows 7'de desteği bozulma konusu Chromium Embedded Framework'e bağlanıyor.

Ne yaptığınızı biliyorsanız Steam’i Windows 8.1’de de, Windows 7’de de çalıştırırsınız. Mesela, şu an bende Steam açık ve Hot Wheels Unleashed oynuyorum.

Eki Görüntüle 160821
Bu Windows Vista mı yoksa Windows 7 mi? Benim yazdığım kütüphane Windows 7 olarak yorumluyor ama ekran görüntüsündeki Windows Vista gibi.

Bu Windows Vista'da Extended Kernel isminde özel çekirdek vardı. Programların çalışması için sanırım @MKerem'de bir şeyi değiştirerek programlara kendini Windows 7 veya Windows 10 olarak gösteriyordu. Aynı durum mu söz konusu acaba?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…