Kimse o muayene odalarına Ryzen 9, Core i9 veya sıvı soğutmalı sistemler kurulsun demiyor. İstenen tek şey doktor "reçete oluştur" butonuna bastığında sistemin 45 saniye "yanıt vermiyor" moduna girmemesi, e-Nabız tahlili açarken bilgisayarın kilitlenmemesi.
Yaşadığım bir olayı anlatayım
Olay Alanya devlet hastanesinde oldu. Sabahın erken saatinde poliklinik koridorunda sıramın gelmesini bekliyorum. Kapının üstündeki dijital ekranda numaram yandı, içeri girdim. Doktor masada oturuyor, şikayetimi dinledi, iki dakika muayene etti ve "sana bir reçete yazayım, bir de kan tahlili isteyelim" dedi. Buraya kadar her şey normal, tıp tıkır tıkır işliyor. Asıl çile doktorun klavyeye dokunduğu an başladı.
Adam klavyeden T.C. Kimlik numaramı girdi, "sorgula" butonuna bastı. Ekranda o meşhur dönen mavi halka belirdi ve iki saniye sonra pencerenin üst çubuğu soluklaşarak "(yanıt vermiyor)" yazdı. Doktor derin bir iç çekti, sandalyesinde geriye yaslandı. Masanın altındaki o yıllanmış, üzeri toz tutmuş kasanın içinden sanki kalkışa hazırlanan helikopter gibi fandan yüksek bir vızıltı yükselmeye başladı. Yüksek ihtimalle içerideki termal macun kuruyup taşlaştığı için işlemci 90 dereceye vurmuş, kendini korumak için frekansı dip seviyeye çekmiş kasa can çekişiyor.
Doktor çaresizce fareyi iki kere daha tıkladı. O iki ekstra tık, Windows'u tamamen felç etti. "hocam sistem mi gitti?" dedim, "sistem gitmedi de Medula'yla e-Nabız çakıştı, bir de arka plandaki güvenlik yazılımı güncelleme çekiyor herhalde, kilitlendi yine" dedi. Adam alışmış, durumu kabullenmiş. O sırada ekranda açık olan programa baktım 2000'lerin başından kalma gibi duran, gri pencereli, berbat bir arayüze sahip hbys yazılımı.
Ekrana basit bir tahlil sonucu getirmek için bilgisayar arka planda muhtemelen optimize edilmemiş binlerce veri tabanı sorgusu atıyor, bir yandan SGK sunucusundan paket bekliyor, bir yandan da içindeki DRAM'siz, en ucuz Çin malı SSD veri yetiştiremediği için tıkanıyor. Koskoca hastanede hekimin bilgisi, tecrübesi, zamanı hazır hasta orada hazır ama sistem bir reçeteyi onaylayıp tahlili ekrana düşüremediği için her şey duruyor.
Tam 8 dakika boyunca doktorla karşılıklı o ekranın kendine gelmesini bekledik. İki cümlelik muayene 2 dakika sürdü, bilgisayarın kendine gelmesi 8 dakika. Dışarıda koridorda 40 kişi sıra bekliyor ve o insanlar doktor yavaş çalıştığı için değil, kasanın içine konulan çöp parçalar ve optimize edilmemiş spagetti yazılımlar yüzünden saatlerce orada çile çekiyor. Yaşanan şey tam olarak buydu.