ALCYONEUS 47

Başarılı
Arkadaşlar, bir iki gündür kafamı kurcalayan bir konu var ve sizlerin fikrini almadan hareket etmek istemedim çünkü ucu bilinmez ve açık bir konu. Belki biliyorsunuzdur, geçtiğimiz günlerde dikey geçiş sınavı açıklandı ve ben beklentimin altında bir sıralama aldım (5.073). Bu sıralama ile geçmiş senenin alımlarına baktığım zaman çok iyi yerlere gidemiyorum (Nevşehir, Elazığ, Hatay, Karaman, Adana, Antalya, Osmaniye, Kahramanmaraş, Sivas, Rize vb. şehirlerin üniversiteleri). Kafama çok takılıyor, internette bakındığım zaman her bir içeriğin altında en az bir tane kötü yorum ve paylaşım mevcut. Hedef olarak elektrik elektronik veya mekatronik mühendisliği belirlemiştim; öyle tam anlamıyla bir okul hedefim olmamıştı ama internette gördüğüm üniversiteler de benim için bir hayal kırıklığı oluşturdu. Tamam, aralarında kötü yerler olmayabilir, illaki birinde okunur ama o şehirlerin yaşantısına ve imkanlarına baktığım zaman hiç iç açıcı gelmiyor; özellikle barınma, ulaşım ve sosyal aktiviteler bana arıza çıkarır diye düşünüyorum. Üst tarafta da tam anlamıyla gidebildiğim yerleri belirtmedim çünkü bazı yerleri hiç inceleme gereği bile duymadım, görünce moralimi aşırı bozuyor. Çıkıp da İstanbul'da doğup büyümüş biri olarak doğuda okumak istemem, bunu küçümsemek olarak söylemiyorum ama benim gibiler farklı bir coğrafyada kalmanın ne demek olduğunu az çok iyi bilir; hele ki küçük şehirde farklı yerde KYK'de kalanlar çok daha iyi anlıyordur. Biraz eğitim durumumdan bahsetmek istiyorum; meslek lisesi elektrik elektronik bölümü çıkışlıyım, zaten sırf o meslek derslerindeki hocalar yüzünden geçtiğim şeylerden bile kalıyordum, üstüne ortalamam kırılıyordu. Pandemi denk geldi, kültür derslerinden de oldum, ergenlik döneminde de başımda nasihat veren biri olmadığı için doğal olarak tembellik ettim, arkadaş ortamına kendimi kaptırdım, kısa vadeli iş hayatına atıldım derken YKS'de başarılı olamadım. Kocaeli Üniversitesi'nde ön lisans elektronik okudum. Ancak üniversite zamanı aklımı başıma aldım, zorlayarak 3 ortalama ile okulu bitirebildim. Ardından DGS'ye hazırlandım ve yaklaşık düz hesap 5K sıralama yaptığımı öğrendim. Şimdi benim derdim şu; benden önce DGS'ye girenler, bu tercih işlerinin biraz şans işi olduğunu, kendisinin laf olsun diye kendi sıralamasından 7K daha üstte olan bir yeri yazdığını ve o zamanın şansına tuttuğunu, bu işlerin biraz da şans ile alakalı olduğunu, bir bölümün öğrencilerin çoğunluğu tarafından tercih edilmediği zaman benim yerleşebilme olasılığımın yükseldiğini söylediler. Bizzat yaşayanlardan ve DGS ile yerleşenlerden bunu dinledim. Zaten internetteki sayfalarda da belli bir %'de risk almamız gerektiğini belirtmişler ama ben tam anlamıyla hangi sıralamada yerleri risk alarak yazmam gerektiği hakkında fikir sahibi değilim. O yüzden hep gözüme hoş gelmeyen, benim sıralamamdan daha kötü yerler geliyor ki sıralamam da çok iyi değil, tam bir vasat.Risk alarak İstanbul'a yakın bazı yerleri yazdığımı düşünelim, onlarda tutmamış olsun. Bu sefer benim kafamda başka soru işaretleri oluşuyor; bunlar da ülkenin hangi bölgesinde okul okuyabileceğim düşüncesi. Hani Hatay'da okuyabiliyorum, sahili var. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde de okuyabiliyorum, nasıldır bilmiyorum. Nevşehir'de, Karaman'da ve Sivas'ta Anadolu'nun içerisinde de okul okuyabiliyorum. Malatya, Elazığ gibi yerlerde de okul okuyabiliyorum ama şimdi şu var: Elazığ için doğu'nun batısı diyorlar ama ben TT'de kaydırdığım zaman Elazığ'daki apoculara denk geliyorum. Benim gibi biri oraya gitse net tartışma çıkar; saf kan Atatürkçüyüm, kendimi tutamam. İllaki bir işaret veya savunma haline geçme gibi bir durum oluşur. Ülkenin neresini tercih listemde başa çekebilirim? Yani Giresun'da mı okusam daha huzurlu olurum, yoksa Anadolu'da veya doğu sınırında mı okusam daha huzurlu olurum, bilemiyorum. Kafam çok karışık, artık delirecek duruma getirmeye başladı beni. Gidebileceğim yerlerin sırf Anadolu'ya insan çekmek için açılmış ya da ülkenin her bir yanına üniversite açıldığı görüntüsünü sağlamak için büyük üniversitelerden ayrılma küçük üniversiteler olduğunu biliyorum. Fakat benim derdim sadece okuyup çıkmak değil; kademe kademe yükselerek gidiyorum. Önce teknisyendim, sonra tekniker oldum, şimdi mühendis olmak için şansımı deniyorum. Nereye gideyim? Mekatronik okursam Kırklareli veya Isparta denenebilir. Biraz risk alıp 3.8K-4-4.5K bandında yerleri yazabilirim ama hani neye göre yazacağım, hiçbir fikrim yok. Siz neyi tavsiye edersiniz? İllaki burada zamanında tercih yapmış kişiler vardır. Hangi sıralamalardan itibaren yazmaya başlayayım? Garanti yerler olarak gördüğüm üniversitelerden de Karadenizdekiler mi başta olsun, yoksa diğer yerler mi?
Benim öyle çok sosyal aktivitem yok, kalabalığın içerisine girerim, çekinmem ama ille de kalabalık olsun, çevrem olsun diye derdim de yok. Sıkıldıysam tek de çıkıp gezerim. Yalnız başıma kalacak yerimi ayarlamadan farklı şehre gittiğimi bilirim ama en iyi haliyle iki sene okuyacağım bir üniversitede inanın çıkıp dolaşmak isteyeceğim. O yüzden de Kağıthane'nin bir mahallesinden küçük ama şehir merkezi statüsüne sahip lokasyonlarda da kalmak istemiyorum. Psikolojim oradaki imkansızlıkları kaldırmıyor. Devlet kurumları da bakım-onarım konularında çalışmıyorlar; devletin tasarruf mevzusu yüzünden herkes kısma peşinde. Sakarya'da yurtta kalırken tuvaleti tamir etmeye gelmiyorlardı, camiye gidip duruyordum. Hani biraz da İstanbul'a yakın olmak veya uzakta da olacaksam, imkanları iyi bir yerde olmak istiyorum. Yolda kalmak veya yalnız başıma ağır bir yükün altında kalıp ezilmek istemiyorum.

Not: Yazım hatam olduysa kusura bakmayın, gözden geçirmeye çalışacağım ama illaki kaçıracağım yerler olabilir. Çok uzun oldu, okuyanlara ve cevap verenlere de şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
DGS’ de seçim yapmanın YKS’ de seçim yapmaktan farkı yok. Benim sınav süreçlerimin hepsinde hocalarım ilk sıralara puanına yakın ama yetmeyen veya puanınla uç uca olan yerleri yaz derlerdi. Böylece tercih edilmez ise yerleşirsin derlerdi. Sonrasında ise garanti tutan yerler ve garanti gözüyle baktığın ama yerleşemez ise garantinin garantisi yerleri yaz derlerdi. 5 bin sıralama yapmışsın ama bu 5 bin kişiyle kapışacağın anlamına gelmiyor. O 5 bin kişiden kaç kişinin senin ile aynı alanda okuduğu ve kaçının senin istediğin yere gitmek istediğine bağlı. İstanbul, İzmir, Ankara gibi yerleri en başa yazman iyi olur puanın yetmese bile. En azından denemiş olursun, tercih edilmez ise sen yerleşirsin. Sonrasında ile diğer saydıklarından en uygun olanları sırala. Benim sınava girdiğim sene hedeflediğim sıralamayı yapamamıştım çünkü sınav sorularının tipleri değişmişti matematikte. Kazanamayacağımı düşünmüştüm fakat sonra farkettim ki herkes afallamış. İstediğim yerleri yazdım ilk tercihime 1. olarak yerleştim. Aslında o sıralama ile pek mümkün gözükmüyordu ki demek ki puanı benden iyi kişiler tercih etmemiş.