S C O

Uzman
Makaleler
1
Merak ettiğim bir konu var.
Yönetici ekibinden veya moderatör ekibinden bilenler cevaplayabilirse çok sevinirim. Tabii ki üyeler de biliyorsa yanıtlayabilir, bunda bir sorun yok.

Söyleyeceğim şeyi özellikle altını çizerek belirtmek istiyorum, yanlış anlaşılmak istemem. Sorum şu:

Bazı forum sitelerinde adını duyurmuş, oldukça büyük firmalar bulunuyor. Bunların büyük bir kısmı TDK ve yazım kurallarına çok fazla önem vermiyor ancak bu forumda yazım ve imla kurallarına oldukça dikkat edildiğini görüyorum.

Bir diğer konu ise şu:
Diğer forumlarda açılan konular genellikle yönetici onayı olmadan direkt olarak paylaşılabiliyor. Bu forumda ise konular yöneticiler tarafından onaylandıktan sonra yayına alınıyor.

Bunun sebebi tam olarak nedir?

Bir diğer konu ise şu:
Diğer forumlarda açılan konular genellikle yönetici onayı olmadan direkt olarak paylaşılabiliyor. Bu forumda ise konular yöneticiler tarafından onaylandıktan sonra yayına alınıyor.

Bunun sebebi tam olarak nedir?
Üye olsam da cevap vereceğim.

Moderatörden onay almasaydı, forum troll dolardı. Moderatör, konuda küfür, trollük vb. şeyler var mı diye kontrol ediyor. Yazım yanlışı falan varsa düzeltiyor.

@22809,
Estağfurullah. Onu söylememin sebebi, yeni olan ya da kuralları henüz bilmeyen üyeler olabileceğini düşünmemdi. Zaten moderatör ekibi; küfür, hakaret ya da troll içerikli bir konu rapor edildiğinde gerekli müdahaleyi yapıyor.

Mesela bazı forumlarda (örnek vermek gerekirse X bir forumda) insanlar daha rahat hareket edebiliyor. Ancak buraya yeni gelen bir üye, bu kadar fazla kuralı bir arada görünce ister istemez çekinip forumdan uzaklaşabilir. Bu da gayet doğal bir durum.

Tabii ki bu tamamen benim şahsi düşüncem. Kimsenin benimle aynı fikirde olması zorunlu değil.

Sebebini elimden geldiği kadar kısa özetlemeye çalışacağım. Bunun sebebi düzen ve disiplin. Yeniler bilmez ancak aranızda eski üyeler var onlar belki hatırlar. Zamanından tam emin olmamakla birlikte sanırım bir buçuk yıl önce böyle bir konu tekrar gündeme gelmişti. O dönem yönetim olarak bir karar aldık ve bu bahsi geçen tüm kuralları kaldırdık.

• Konular onaysız açıldı
  • Konudaki mesajlara ve yazım hatalarına müdahale edilmedi (Küfür, argo hariç)
  • Bu düzenleme sonrasında gelen raporlara bakılmadı

Sonuç ne oldu tahmin edersiniz bence. Tam bir kaos oldu. Eskiye dönmeyi yönetim değil üyeler istedi. Bizden çok üyeler rahatsız oldu.

• Konuyla zerre alakası olmayan başlıklar
  • İçerikte ne anlattığı asla anlaşılmayan, başı sonu belli olmayan cümleler
  • Yazım hatası demeye bile bin şahit istenecek yazımlar, cümleler.
  • Sırf muhalefet olsun diye atılan alakasız, sayısız ifadeler

Çünkü siz üye olarak belki farkında değilsiniz ama ana sayfanıza düşen konu öyle yazılmadı arkadaşlar, biz düzelttik. Denetime öyle konular düşüyor ki size ulaştırmak ve çözüme kavuşturmak için önce bizim anlamamız gerekiyor. Yani açılan konu o kadar kötü durumda ki, daha konu sahibi sorununu anlatmayı bile becerememiş. Bu hâlde siz nasıl çözüm bulacaksınız? Abarttığımı düşünenler olacaktır ama abartmıyorum, konuda yazan içerik ile başlığın alakası yok mesela. Ya da daha da ileriye gideyim, başlık yok. Başlığı ben bulamadım, siz bulun yazan onlarca konu var. Kurallar olmazsa karşınıza gelen içerikleri görünce bize acırsınız, inanın bana.

Gelelim şimdi soruya;

Kurallar olmak zorunda, olmazsa yaşayacağınız şeyleri yukarıda yazdım. Kurallar ve cezalar, sizin önünüze gelen konu açık ve anlaşılır olsun diye var. Bu forumun amacı ne mesela? Tek bir kelime ile anlamlandıralım, "yardım". Burada birilerinin sorunlarına çözüm üretmek ve yardımcı olmak için varız. Bir şeyi çözmek için önce anlamanız gerekiyor değil mi? İşte siz anlayın diye var bu kurallar. Diğer forumlar bizi ilgilendirmez, o çöplükleri de gördüm ve ben şahsen asla orada barınamam.

Yani bu kurallar olmazsa bizden çok siz mutsuz olursunuz buna emin olun. Vakit geçirdiğiniz bu yer size batmaya başlar, gördüğünüz hatalar ve anlamlandıramadığınız yazımlar size bu işte bir yanlışlık var dedirtir. Yaşadık, denedik ve gördük.

Diğer forumlarda denetimsizliğin olması, ciddi sorunlara yol açabilir. Her türden insan var ve belli bir disiplin ortamı oluşturulabilmeli ki “forum” mantığının bir anlamı kalsın. Ayrıca burası bir WhatsApp grubu falan değil, belli kurallar olması gerek.

Yazım kurallarına verilen önemi ise yerinde buluyorum. Kendi dilini bilmeyip de kendini düzgün açıklayamayan insanlar, hem moderasyona yük bindiriyor hem de diğer üyelerin anlamasını zorlaştırıyor.

“Bu kadar fazla kuralı görüp kaçabilir.” demenize katılmıyorum, zaten 2 tane temel kural var: Saygılı ol ve yazım kurallarına dikkat et. Bunlara uyamayacaklar da biraz kendilerini eleştirmeye açık olmalılar.

@Lotr Manyağı,
Eyvallah kardeşim, zaman ayırıp yorum yazdığın için teşekkür ederim. Şimdi her şeyi daha net anladım. Ancak başlığı ben bulamadım; “siz bulun” şeklinde yazan arkadaş kimse gerçekten hayran kaldım. Okuyunca yüzümde hafif bir tebessüm oluştu. Açıkçası işinizin zor olduğunu inkâr edemem.

Forumda gezerken çoğu konuda, yazının en altında “Moderatör tarafından düzenlendi” ibaresini sık sık görüyorum. Forum kurallarında da yazım ve imla kurallarına uyulması gerektiği açıkça belirtilmiş ya da buna benzer maddeler yer alıyor.

Peki, forum kurallarını ihlal eden arkadaşlar uyarı alıyor mu?

Peki, forum kurallarını ihlal eden arkadaşlar uyarı alıyor mu?
Son gelen uyari guncellemesinden sonra uyari atiyoruz. Eskiden inisiyatif aldigimiz durumlar oluyordu lakin uyelerin moderasyon ekibine karsi "ayrimcilik" ithamlarindan oturu inisiyatif olayini bitirdik.