Hiç fark ettiniz mi bilmiyorum ama telefon kullanmamanız gereken yerde telefona bakmadan öylece oturup bir şeyler düşünerek zaman geçirebiliyorsunuz. Herkeste olmuyordur belki ama bende çok olduğunu fark ettim.
Mesela sınava hazırlanacaklara verilen en yaygın öneri kütüphaneye gitmektir. Kütüphaneye gidince neredeyse herkes ders çalışacağı için ve giderken ders çalışma amacıyla gidileceği için normalde evde Reels kaydırıp ders çalışamazken kütüphanede çalışabilirsiniz (ya da olasılığı artar). Normalde evde odaklanamaz ve dikkatiniz sürekli dağılırken kütüphane gibi bir ortamda 1 2 saat hiç telefona bile bakmadan soru çözebilecek odağa ulaşabiliyorsunuz.
Bu durum da aslında beynimizi nasıl yönettiğimiz konusuna çıkıyor bence. Beyin dopamin almayı istiyor ve o dopamini nasıl alıyorsa o uygulamayı tekrar etmek istiyor. Düzenli yapılan şeyler de aslında bir dopamin sayılabilir ve beyne her şeyin olması gerektiği gibi ilerlediğini söyler, bu yüzden bir şey yerken video izleme ihtiyacı hissedebiliriz çünkü düzenli yaptığımız bir şey olmuş sayılır.
Ya da mesela 1 gün boyunca telefonu bir kenara bırakıp bakmamak ile 1 gün boyunca telefonun bozulduğu için tamir olana kadar bakamamak aynı süreci mi doğurur?
Biraz karışık bir anlatım olmuş olabilir ama bu tür şeyler hep beyinde biten şeylerdir aslında. Mesela yemek yerken telefonunuz yanınızda olmasa bile büyük ihtimalle telefona bakma ihtiyacı hissetmeden yemeği yersiniz ama yanınızdayken sanki telefona bakılmazsa o yemek yenmeyecekmiş gibi gelir.
Ve
@Learnof çok güzel bir noktaya değinmiş bence, her ne kadar sosyal medya zararlı diye gezsek de bir bakıma yeni bilgiler öğrenme ortamı sağlıyor ve güncel durumlardan haberdar olabiliyoruz. Bizi keyiflendirecek şeylerle uğraşıp moralimizi yükseltip sıkıntılarımızı unutabiliyoruz.
Günümüzde teknolojiyle artık zorunlu olarak iç içe olduğumuz için keşiş gibi kendimizi geri çekmek yerine daha uygun ve sağlıklı bir biçimde kullanmaya dikkat etmeliyiz.
Mesela Reels kaydırırken günün bittiği için şikayet ediyorsun, e o zaman kendine bu konuda engel olmayı dene. Reels kaydırma da bir şeyler oku, "çok reels kaydırdım artık yeter" diye düşünüp çık o ekrandan. Genelde bu detoks işlerini sigarayı aniden bırakmak gibi uyguladığımız için beceremiyoruz ve paşa paşa geri geliyoruz uygulamaya.
Önemli olan neyi nasıl yaptığının farkında olmak bence.