• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Dinler gerçekten bir Tanrı tarafından mı yaratıldı?

İnsan, doğası gereği anlamlandıramadığı bir konuda kendinden daha yüce bir güç olduğunu ve ona sığınması gerektiğini düşünür. Dünya üzerinde ne yazıldıysa insan tarafından yazılmış ve ne yazıldıysa insan tarafından söylenmiştir. Ülkenin çoğunluğunun müslüman olması herkesin bu doğrultuda birleşmesini gerektirmez. Anayasamıza göre ülkede laiklik denen bi kavram bulunmaktadır. Bu nedenle herkes istediği dini yaşayabildiği gibi, yaşadığı bu dini düşünceyi ne topluma ne de devlet işlerine zorla dayatamaz. O yüzden yaşadığınız ülkenin ANAYASA' sının değerini bilin ki müslüman olarak da rahat yaşayın. Önermemi yanlışlamak için bkz. şeriat ile yönetilen ülkeler

maalesef ki insanların hassas olduğu konular kullanılmaya çok açık. Bence sadece din olarak düşünmemelisiniz, örneğin: insanların hayvan sevgisi de kullanılabiliyor. Mesela Pawguards olayı

Dinsiz bir insan olarak dinlerin insanlar tarafından uydurulduğunu düşünüyorum.

Onun öyle olmadığını nereden biliyorsun ? Bir dini inancım yok ama bu sorunun cevabını cidden merak ettim. Zira kurduğunuz cümle bana aşırı megalomanyak vari bir cümle olarak geldi.

Konuya yönelik yorum yapmam gerekiyor ise şunu söyleyeyim: Bence Dinler toplumsal düzen işlesin diye uydurulmuş kural dizilerinden ibaret aslında. Zamanında birileri -kültür ve çevresel faktörlerle değişmekle birlikte- toplumları için kurallar düşünmüşler ve insanların bunlara uyması adına kimi zaman korku kimi zaman sevgi merkezli dinler uydurmuşlar. Benim bu konudaki düşüncem bu şekilde.

Bence hayır, neticede bu kitaplar lokal ozellikler barindiriyor.
Orta Doğu kültürü ve şartlarını özellikle Kur'an fazlasıyla yansıtıyor.
Sümer yazıtlarında "mucize" olarak adlandırılan birçok şeyi görebiliyoruz. Yani anlatılan mucizelerin birçoğu o bölgedeki mitlerden ibaret.
Bu kutsal kitaplarda Orta Doğu ve Kuzeydoğu Afrika hariç herhangi bir yerden bahsedilmez. Yazan ve uyduranlar o bölgede yazıyor çünkü. Nereden bilsin başka bölgeleri? Tanrı göndermiş olsa koskoca tanrının başka yerlerden haberi yok muydu? Dünyadaki tum azgınlık vs. Orta Doğu'da miydi?

Ayrıca bir tanrının onun için toz zerresinden başka bir şey olmayan bir varlığın ona tapmasini bu kadar umursayacagini zannetmiyorum. Islam bazında konusursak tanri çok alıngan ya da sadist. Seçim sizin.

Son düzenleme:
Aslında her ihtimal var, bir kesinliği yok da din mevzusu; işin içerisinden çıkılamayacak kadar karışık ve hiçbir filozof da din mevzusuna bir netlik getiremedi. Aslında Felsefe'de netlik de yok, cevaptan ziyade sorulan soru önemli, sorulan sorunun nasıl sorulduğu daha önemli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…