Buğra Kaya

Uzman
Kendim evde custom direksiyon seti yapıyorum. Kullanacağım motor 30 volt 11.6 amper 348 watt ancak ben buna uygun güç kaynağı bulamadım, bulsam da fiyatları çok pahalı alamam. Bilgisayar güç kaynağı kullanmam doğru olur mu? Olursa ne şekilde nasıl bağlamam gerekir?

PC güç kaynaklarında 30V çıkış olmaması sebebiyle direkt kullanamazsınız. 12V kanalını sağlayan PCI-e soketi üzerindeki en az iki kablo (iki pin) tarafından beslenen 12V'tan 30V DC'ye amplifikatör bir devre ile belki olabilir.

Konuyu görünce heveslendim bende yapmaya karar verdim. Ama tek aklıma yatmayan şey kayış ve feedback motor sistemini bir düzenli kutuya oturtmak. Bu zor.

24V 20A bir cihaz tüm devrenin güç sorununu çözer gibi, motoru 30V ile beslemeniz şart değilse tek seferde tüm devre aradan çıkar.

PC güç kaynaklarında 30v çıkış olmaması sebebiyle direkt kullanamazsınız. 12v kanalını sağlayan PCI-e soketi üzerindeki en az iki kablo (iki pin) tarafından beslenen 12V'tan 30v DC'ye amplifikatör bir devre ile belki olabilir. Öncelike.

PC güç kaynaklarında 30v çıkış olmaması sebebiyle direkt kullanamazsınız. 12v kanalını sağlayan PCI-e soketi üzerindeki en az iki kablo (iki pin) tarafından beslenen 12V'tan 30v DC'ye amplifikatör bir devre ile belki olabilir.

Öncelikle cevabın için teşekkürler. Peki 24 volt alamaz mıyız PSU'dan?

Konuyu görünce heveslendim bende yapmaya karar verdim. Ama tek aklıma yatmayan şey kayış ve feedback motor sistemini bir düzenli kutuya oturtmak. Bu zor.
Ben dişlilerime göre kayışı hesapladım kartlar da dahil 30 santim genişliğindeki kutuya rahatça sığıyor.

24v 20a bir cihaz tüm devrenin güç sorununu çözer gibi, motoru 30v ile beslemeniz şart değilse tek seferde tüm devre aradan çıkar.

Attığın linki kaydettim 30v şart değil ama olması iyi olurdu yardımın için teşekkürler.

Teoride -12V ve +12V raylarını kullanarak 24V elde etmek mümkün. Lakin mevcut PSU'nuzda -12V hattı düşük güç kapasiteli olacağı için 11A gibi bir akım verebilmesi mümkün olmaz.

+12V hatlarından 24V elde etmek ise şaseleri ortak olması sebebiyle pek mümkün değil.

Son düzenleme:
Peki 24 volt alamaz mıyız PSU'dan?

Alınabilir. Supervisor IC/PWM'nin referans aldığı voltaj ile (direnç değeri oynayarak yapılıyor) biraz oynayarak duty Cycle'ın arttırması sağlanabilir fakat bu da daha ciddi sorunlara yol açabiliyor. Ana transformatör doygunluğa girerse bir bakmışsınız güç kaynağından yanık kokusu gelmeye başlamış. Aynısını ben yaşadım, hoş olmuyor. Bir de çıkıştaki parçalarda 24V için tasarlanmıyor. 12V kapasitörleri genelde 16V oluyor. Eğer 30V verilirse hepsi birer birer patlayacaktır. En başta onların 30V gibi bir değere yükseltilmesi gerekli örneğin. Uğraştığınıza değmez yani.

En mantıklısı +12V hattına Boost converter bağlamak. En sağlıklısı bu şekilde olur. Bu arada grup regülasyonlu güç kaynaklarına genelde +5V hattı referans alınıyor. Bu sebeple DC-DC içeren, +12v hattını referans alan bir güç kaynağına bağlamak daha iyi olur. Yoksa 12V hattı PSU tarafında düşse bile güç kaynağı duty Cycle'ı arttırmayacaktır veya çok etkili olmayacaktır. Dumy Load'da bağlanabilir +5V hattına fakat ne gerek var?

Bu şekilde.

Bence gidip 24V için tasarlanmış bir SMPS almak çok daha mantıklı.

Son düzenleme:
Teoride -12v ve +12v raylarını kullanarak 24v elde etmek mümkün. Lakin mevcut PSU'nuzda -12v hattı düşük güç kapasiteli olacağı için 11a gibi bir akım verebilmesi mümkün olmaz.

+12v hatlarından 24v elde etmek ise şaseleri ortak olması sebebiyle pek mümkün değil.

Tamamdır en garantisi uygun bir güç kaynağı bulmak.

Alınabilir. Supervisor IC/PWM'nin referans aldığı voltaj ile (direnç değeri oynayarak yapılıyor) biraz oynayarak duty Cycle'ın arttırması sağlanabilir fakat bu da daha ciddi sorunlara yol açabiliyor. Ana transformatör doygunluğa girerse bir bakmışsınız güç kaynağından yanık kokusu gelmeye başlamış. Aynısını ben yaşadım, hoş olmuyor. Bir de çıkıştaki parçalarda 24v için tasarlanmıyor. 12v kapasitörleri genelde 16v oluyor. Eğer 30v verilirse hepsi birer birer patlayacaktır. En başta onların 30v gibi bir değere yükseltilmesi gerekli örneğin. Uğraştığınıza değmez yani.

En mantıklısı +12v hattına Boost converter bağlamak. En sağlıklısı bu şekilde olur. Bu arada grup regülasyonlu güç kaynaklarına genelde +5v hattı referans alınıyor. Bu sebeple DC-DC içeren, +12v hattını referans alan bir güç kaynağına bağlamak daha iyi olur. Yoksa 12v hattı PSU tarafında düşse bile güç kaynağı duty Cycle'ı arttırmayacaktır veya çok etkili olmayacaktır. Dumy Load'da bağlanabilir +5v hattına fakat ne gerek var?

Bu şekilde.

Bence gidip 24v için tasarlanmış bir smps almak çok daha mantıklı.

bence de dediğiniz gibi paraya kıyıp smps almak en mantıklısı risk almaya gerek yok yardımınız ve açıklamanız içinde teşekkür ederim.