Tercihi bana birakti doktor. Bizim bahsettigimiz plaklar farkli olabilir mi ki acaba? Cunku ben hem dislerin duzelmesi icin hem cene icin takacagim.
Plaktan kasıt eğer damaklık ise olabilir. Benim bahsettiğim şeffaf plak. Ayrıca sabit damaklık en sağlıklısıdır. 2-3 yıl acı çekersin ama bütün ömrüm boyunca rahat edersin. Tedavinin tamamen bittikten sonra dişlerinin arkasına zaten hatırlatıcı teller yapıştırılacak. Yanında birde dediğim şeffaf plağı verecekler. Gelişimin tamamen durana kadar o şeffaf plakları kullanman gerekli.

Bende aşırı çene geriliği vardı. Bazı doktorlar yok derken bazıları var diyordu. Diş teli maalesef çenemi düzeltmedi. 2 ya da 3 yıl kullandım. Çene ameliyatı şart ama aşırı acı dolu bir süreç. Çenene çivi gibi bir şey aparat mı ne takıyorlar kesip biçiyorlar anestezilisin tabii ama bir süre sadece sıvı içeceksin falan. Mewing kelimesini Google'a yaz. Dilini damağına yapıştırıp burnundan nefes alıp veriyorsun. Ortodentist birinin bulduğu bir yöntem çene geriliği için. Bende gayet iyi işe yaradı ama hemen sonuç alamazsın. Aylarca yapman, alışkanlık haline getirmen lazım. 5-6 ay içinde ufak değişimler 1-2 ya da daha fazla yıl içinde genetiğine yani şansına göre daha fazla gelişme görürsün. Bu dediklerim saçma gelebilir bana da saçma gelmişti ama umut fakirin ekmeği diyerek denemiştim. Düzenli olarak yan profilimden fotoğraflarımı çektim yıllarca. İnternette bir ara paylaşıp sildim 2020 ve 2024 yılındaki halimi gelen yorumlar da çok etkileyici olduğunu söylemişti. Ayrıca diş teli için şunu söyleyeyim diş teli takmadan önce doktorlar bunu genelde demez ama işlem bitince retainer veriyorlar tıpkı tel gibi sonsuza kadar tak yoksa diş yapın bozulur diyorlar çok moral bozucu ve üzücü. Şahsen ben önceden bilseydim retainer takmam gerekeceğini hiç dişlerime tel taktırmazdım. Yıllarca emek vermişim şimdi hayat boyu emek vermem gerekiyor.

Gerçekten çok ileri olmadığı sürece çene geriliğinde ameliyat yapılmaz. Çene geri ve ileriliğinde genelde maskeler kullanılır. Maskelerin kullanılabilmesi için sabit damaklık kullanması gerekli. Çenenin durumuna göre 1.5-2 sene bile takabilirsin bu damaklıkla maskeyi. Ben en sert lastiklerle kullandım maskeyi. Küçük yaşlarda yaptırdığım için hiç ağrım olmadı.

Plaktan kasıt eğer damaklık ise olabilir. Benim bahsettiğim şeffaf plak. Ayrıca sabit damaklık en sağlıklısıdır. 2-3 yıl acı çekersin ama bütün ömrüm boyunca rahat edersin. Tedavinin tamamen bittikten sonra dişlerinin arkasına zaten hatırlatıcı teller yapıştırılacak. Yanında birde dediğim şeffaf plağı verecekler. Gelişimin tamamen durana kadar o şeffaf plakları kullanman gerekli.
Bilmiyorum hocam bana dislerimin ve cenemin duzelmesi icin seffaf plak kullanmam yeterli dendi. Ya da bir diger tercih olarak cene aparati taktiktan sonra dis teli takmam gerekiyormus.

Bilmiyorum hocam bana dislerimin ve cenemin duzelmesi icin seffaf plak kullanmam yeterli dendi. Ya da bir diger tercih olarak cene aparati taktiktan sonra dis teli takmam gerekiyormus.

Şeffaf plak maskeyle takılmaz. Başka bir doktora gidin mümkünse. Olsa olsa damaklık ile takılır. Şeffaf plak yapısı gereği uzun süreli dayanıma sahip değil.

Şeffaf plak maskeyle takılmaz. Başka bir doktora gidin mümkünse. Olsa olsa damaklık ile takılır. Şeffaf plak yapısı gereği uzun süreli dayanıma sahip değil.

Yarin baska bir yere daha danisacagim hocam ama disleri duzeltmese oyle bir şey niye onersin doktor onu anlayamadim. Gittigim yer de kendi ilimde ki iyi yerlerden yani bu kadar buyuk bir hata yapacaklarini sanmam. Ayrica maske falan takmayacagim ya sadece seffaf plak ya da dis teli + cene aparati. İkisi de ayni fiyata denk geliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yarin baska bir yere daha danisacagim hocam ama disleri duzeltmese oyle bir şey niye onersin doktor onu anlayamadim. Gittigim yer de kendi ilimde ki iyi yerlerden yani bu kadar buyuk bir hata yapacaklarini sanmam.

Ben ege üniversitesinde profesöre yaptırmıştım. Hangi ilde oturuyorsunuz?

Tercihi bana birakti doktor. Bizim bahsettigimiz plaklar farkli olabilir mi ki acaba? Cunku ben hem dislerin duzelmesi icin hem cene icin takacagim.

Tesekkur ederim hocam mewing bana sacma gelmiyor ama sanki anlik kurtarici gibi geliyor. O pozisyonda hep durmam gerek yani. Ama keske dis teli taktirmasaydim demeniz neden? Bu sefer hep yamuk kalmayacak miydi?
Yamukluklar baya gitti ama bu retainer yani telimsi şeyi ömür boyu takmaya değmez. Ben böyle hissediyorum bana zor geliyor.

Buraya yazmayi unutmustum belki bu konuyu okuyan arkadaslar olacaktir ondan dolayi haber edeyim sizleri. Yaklasik 1.5 aydir kullaniyorum su an 3. plaktayim. Ilk iki plagi 2 haftada bir degistirmemi soyledi doktor. 3. plaktan sonra ise 10 gunde bir degistirmeye baslayacagimi soyledi.
Cene geriligine gelicek olursak dislerim caprasik oldugu icin biraz duzelmeleri lazimmis o yuzden 16. plaktan sonra ceneyi one almayi saglayan rampalarin oldugu plaklara gececegim. Ayrica bu plaklar cenemi de genisletiyormus sanirim. (Cene genisletme olayini dis teli de yapabiliyor galiba)
Agri, sizi olayi ise ilk taktigimde 2-3 gun hissediyordum ama ondan sonra oyle cok fazla bir sey hissetmedim hafif bir baski olusuyor sadece. Dis teli takan arkadaslarim takilirken cok acidigini soyluyorlardi ve belirli bir sure sert yiyecekler yiyemiyorlar. Ben cikarip takabildigim icin oyle bir sorun yasamadim. Ayrica gunde en az 22 saat takmami onerdi doktor yani yemek disinda cikarmiyorum.
Temizlik icinse her cikardigimda bildiginiz sivi sabun ile temizleyip duruluyorum. Eger sorunuz olursa gordugum surece cevaplayabilirim.

Buraya yazmayi unutmustum belki bu konuyu okuyan arkadaslar olacaktir ondan dolayi haber edeyim sizleri. Yaklasik 1.5 aydir kullaniyorum su an 3. plaktayim. Ilk iki plagi 2 haftada bir degistirmemi soyledi doktor. 3. plaktan sonra ise 10 gunde bir degistirmeye baslayacagimi soyledi.
Cene geriligine gelicek olursak dislerim caprasik oldugu icin biraz duzelmeleri lazimmis o yuzden 16. plaktan sonra ceneyi one almayi saglayan rampalarin oldugu plaklara gececegim. Ayrica bu plaklar cenemi de genisletiyormus sanirim. (Cene genisletme olayini dis teli de yapabiliyor galiba)
Agri, sizi olayi ise ilk taktigimde 2-3 gun hissediyordum ama ondan sonra oyle cok fazla bir sey hissetmedim hafif bir baski olusuyor sadece. Dis teli takan arkadaslarim takilirken cok acidigini soyluyorlardi ve belirli bir sure sert yiyecekler yiyemiyorlar. Ben cikarip takabildigim icin oyle bir sorun yasamadim. Ayrica gunde en az 22 saat takmami onerdi doktor yani yemek disinda cikarmiyorum.
Temizlik icinse her cikardigimda bildiginiz sivi sabun ile temizleyip duruluyorum. Eger sorunuz olursa gordugum surece cevaplayabilirim.
Ben de bugün Invisalign plağa başladım toplamda 59 plak olacak şekilde. Her plağı haftada 1 değiştirmemi söyledi doktor. Ayrıca Corega Pro Guard plak temizleyici ve Oral B Pro Expert Clinic diş ipi de kullanmam gerektiğini söyledi diş fırçalamanın yanı sıra. Şuana kadar tedaviniz nasıl gidiyor? Siz bahsettiğim ürünleri kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız nereden temin ettiniz acaba? @Wörwind