Makaleler
4
Yer
Bosna Bulvarı
Merhabalar, aklıma bu teknolojileri az biraz anlamaya başladıkça bir soru takıldı. Acaba bu tür yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojileri, artık eskisi kadar kas gücü yüksek kartların firmalar tarafından üretilmemesine mi sebep oluyor? RT çekirdeği gibi nispeten yeni çekirdek türlerini bir kenara bırakacak olursak, her yeni nesilde daha gelişmiş mimari ve daha düşük nanometrelerde üretim AMD'nin öncülüğünde bence standart oldu, fakat geleneksel rasterizasyon ve GPU'ların kas gücünde inanılmaz ilerlemeler artık high-end kartlar hariç yok gibi. Siz neler düşünüyorsunuz? Artık firmalar bu teknolojilere bel dayayıp, low-end ve mid-end kartlarda geleneksel rasterizasyon performansında her yeni nesilde üste çok bir şey koymamaya mı başladı? Durum farklıysa bana açıklar mısınız? Tartışalım.

Katılmadığım bi nokta var. Bunun esas sebebinin AI teknolojileri olduğunu düşünmek. Üretim maliyetleri güç tüketimi ve firmaların ürünleri bilinçli şekilde segmentlere ayırması da en az AI kadar etkili. Raster gelişiyor, sadece özellikle orta segmentte eskisi kadar agresif değil.

Tam tersi çok basit soru. Aksine bu teknolojiler olmasaydı ham kas gücü kartlarda daha yüksek olacaktı mesela DLSS ve Ray Tracing oyunda açıyorsun Cyberpunk olsun. Kart 4K da açamayacak olsa da gözü kandırıyor yapay zekâ ile sahte kare üretiyor ve çözünürlüğü düşürerek yapıyor. Ham güçte Ray Tracing ile DLSS olmadan aynı FPS veren kart canavar gibi olurdu. Kısaca cevap vermek gerekirse bunun sebebi VRAM yetersizliği ve firmaların oyuncuları gözetmek yerine yapay zekaya kaymaları ve politikalarını ona göre geliştirmelerinden dolayı böyle oldu. Yani ana üretim yapay zekâ için yapılıyor. Gelecekte ne olur oyunculuk bilemiyorum belki GeForce NOW gibi abonelikli şeyler artabilir.

daha düşük nanometrelerde üretim AMD'nin öncülüğünde bence standart oldu
Ufak bir teknik yanılgı var. Nanometreyi küçülten AMD değil, TSMC'dir. AMD ve NVIDIA, kullandıkları üretim süreçlerine göre TSMC gibi foundry'lerden üretim hizmeti alıyor.

Her nesilde frekansı ve transistör sayısını kökleyerek performansı artırma dönemi de artık eskisi gibi değil. Eskiden çipi büyütüp saf kas gücüyle işi çözmeye çalışsaydılar, bugün orta segment dediğimiz kartlar trafo gibi güç çeker, maliyetleri de ateş pahası olurdu.

Hatta eskiden saf kas gücünü artırmak için çaresizlikten kasanın içine çift GPU'lu, çift PCB'li takoz gibi kartlar koyuyorlardı, GTX 295, HD 3870 X2, HD 7990 gibi. Kartlar soba gibi ısınıyor, trafo gibi elektrik çekiyor, fanlar helikopter gibi ses çıkarıyordu. :D Üstüne bir de Micro Stuttering sorunu vardı, 60 FPS görsen bile frametime tutarsızlığı yüzünden oyun 15 FPS gibi hissedebiliyordu. Sıcaklık nedeniyle lehim sorunları yaşayan, fırınlanan kartlara ise hiç girmiyorum bile. :D

Eskiden uzun ömürlü kullanım da bugünkü kadar mümkün değildi. DirectX 9 döneminde dünyalar kadar para verdiğin ekran kartı, DirectX 10 çıktığında yazılımsal ve donanımsal destek açısından bir anda geride kalıyordu. Yeni API desteği yoksa bazı oyunları zaten açamıyordun. Sırf yeni çıkan oyunları oynayabilmek için çok daha sık ekran kartı değiştirmek zorunda kalıyorduk.

Artık yapay zekâ destekli teknolojiler ve mimari verimlilik sayesinde tek bir ekran kartını 5-6 yıl boyunca rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Bunu yaparken kasanın kapağını sürekli açıp kartı fırınlamanıza da gerek yok. :D

Saf kas gücü takıntısını biraz tarihe gömmek ve bu teknolojik dönüşümün avantajlarına şükretmek lazım. :D