DNS nedir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 13372
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 19
  • Görüntüleme Görüntüleme 348
  • Etiketler Etiketler
    dns nedir

13372

Çalışkan
Anlamına baktım ancak doğru anladığımı sanmıyorum. Detaylı ve anlaşılır bir şekilde birisi anlatabilir mi?

Peki el ile girilen DNS'lerin tam olarak faydası nedir? Otomatik sağlanan ile el ile girilenin arasında ne gibi bir fark olur?
Kaliteli bir DNS'e geçmek interneti hızlandırabilir, gecikmeyi azaltabilir. Ve eğer İnternet Servis Sağlayıcısı bu durum hakkında bir müdahale yapmıyorsa devlet sansürü aşılabilir. Yasaklı sitelere girilebilir.

Peki kaliteli bir DNS adresini nasıl ve nerden bulabilirim?

Peki el ile girilen DNS'lerin tam olarak faydası nedir? Otomatik sağlanan ile el ile girilenin arasında ne gibi bir fark olur?
Bazı DNS'lerin reklam engelleme özelliği bulunuyor mesela. Bunun dışında internet hızını doğrudan artırmasa da sunucudan sunucuya değişmekle birlikte dolaylı olarak etki edebiliyor.

Hepinize çok teşekkür ederim. Çok soru sorduğumun farkındayım ancak bu videoda bahsettiği şifreleme olayını doğru mu anladım size sormak istedim. Diyor ki, ''İnternet servis sağlayıcınızın, web trafiğinizi izlemesini istemiyorsanız'' X işlemini uygulayın. Bunu yaptığımda ISS, benim internette ne aratıp ne aratmadığımı göremeyecek mi?

Kesin olarak görmesini engelleyecek diye bir durum yok ancak evet, sizin trafiğinizi görmesi zorlaşacak. Gizliliği bir tık artıracak. Bu yüzden mesela tarayıcılarda da DoH, yani DNS over HTTPS özelliğini açmanızı öneririm. DoH açarken de servis sağlayıcı olarak CloudFlare(1.1.1.1) sağlayıcısını seçin. Ancak biliyorsunuz internet ortamında hiçbir zaman %100 gizlilik ve güvenlik sağlayamıyorsunuz.

Anlamına baktım ancak doğru anladığımı sanmıyorum. Detaylı ve anlaşılır bir şekilde birisi anlatabilir mi?
Şöyle düşün hastanede doğduğunda sana sıra numarası verdiklerini mesela ''Bebek 234569'' kim seni çağırmak istese böyle demek zorunda kalacak fakat annen baban sana isim veri Mehmet diyor.
DNS'de aynı mantık her sitenin İP Adresiyle girmemiz yerine isimleriyle giriyoruz.

Herkese çok teşekkür ederim. Günlerdir internette aratıyorum ancak hepsi resmi ağızdan bilgiler onlarında bazısı anlaşılıyor bazısı anlaşılmıyor. Bu konuda sayenizde anlamış oldum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…