aliybaskurt

Uzman
Çok yakın bir tanıdığım turizm sektörüne giriş yaptı ve şirketi üzerine domain satın alıp hem internet sitesi kurmak, hem de domain üzerinden çalışanlara e-posta adresi çıkartmak istiyor. Tahmin edeceğiniz üzerine iş bana düştü.
İnternet sitesi işlerinden hiç anlamam (HTML, PHP, CSS vs.).
İlk etapta domaini satın alarak web hosting kiralayıp onun üzerinde başlatıp mail adresleri çıkarmam lazım. İkinci etapta fiziksel server kurup domaini o server üstünde çalıştıracağım.
Sorum şudur ki, en kısa sürede ilk etab'ı tamamlamam lazım. A'dan Z'ye neler yapmam gerekli? (ikinci etap hakkında fikri olanları da geri çevirmem...)

Metunic uzerinden domain kaydı yapınız. Farklı firma üzerinden almayınız. (metunic üzerinden varsa şirket bilgisi ile com.tr ve com uzantılı iki adreside alınız.)
Domain adreslerini Cloudflare üzerine yönlendirip alan adı yönetimini oradan yapacaksınız.

Başlangıç olarak Wordpress Hosting | Hızlı WP Hosting (En Uygun Fiyat) - Odeaweb TR wp standart size yeterli olacaktır.

İşler rayına girdikten sonra devam edebilirsiniz.

Tourism WordPress Themes - Envato bu site üzerinden WordPress teması alarak WordPress temasını elementor ile kolayca düzenleyebilirsiniz.

Yapacağınız adımlar,
  • Metunic üzerinden .com.tr ve .com alan adlarının alınması.
  • Alan adlarının Cloudflare üzerinde kaydının yapılması.
  • İlk yıl için hızlı olmak adına 1500 TL bandından F/P hosting alınması.
  • Satın alınan Hosting'e WordPress kurulması.
  • WordPress üzerinde envato elements üzerinden satın alınan temanın kurulması ve düzenlenmesi. (elementor tavsiyemdir. Elementor kit satın almayınız.)
  • Envato elements üyeliği için hepsilisans sitesini tercih edebilirsiniz.
  • Tüm işlemler bittikten sonra Search Console üzerinden Google kaydı yapılması lazım.
  • Bu işlemlerin sonucunda varsa KVKK uyumlu mail sunucu satın alması lazım. Yoksa Google workspace veya promail tercih edilebilir.
  • Eğer kendi mail sunucumu kurmak istiyorum diyorsanız size göndereceğim en iyi anlatım bu olacaktır.

Bu işlemlerde karşılaşacağınız tüm sorunlar için konu açarak sosyal üyelerinden yardım alabilirsiniz.

Size tavsiyem başlangıç için sunucu işine girmemenizdir.

Not: Bu işlemleri yaparken tüm faturaları firma adına ve firma sahibinin bilgileri ile yapınız. (Eğer firma üzerinden 2 farklı ortak var ise öncelik kimdeyse ona yapılması daha uygun olur.)

Sunucuyu kendiniz alıp bu işlemleri yapacaksanız Plesk ve ya Cpanel lisansı almanız gerekmektedir. Eğer masraflı olur derseniz ücretsiz alternatifleri var fakat tecrübeniz olmadığı sürece kullanımı zor. O yüzden ilk yıl hosting alarak bu zorlukları boşlukta test edebilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorular için çekinmeden soru sorabilirsiniz.

Son düzenleme:
Kişisel kullanımda pek güvenlikle alakalı sorun olmaz, ama ekip kullanımında hedef olabilmeleri de mümkün. Haklılık payınız var.
Direkt olarak oltamala mailleri için birebir olacaktır. Bu işleri bilene bırakmak lazım. İlk etap için kimseye tavsiye etmiyorum özellikle şirketler için.