Yer
ALANYA
Uzun süredir ana arama motoru olarak Google ve DuckDuckGo arasında gidip geliyorum. Piyasada dönen standart biri verilerimizi satıyor, diğeri gizli muhabbetinin ötesine geçip, günlük kullanımda ve iş akışında bu iki arama motorunun gerçekte nasıl performans gösterdiğini somut örneklerle paylaşmak istedim. Amacım fanboyluk yapmak değil, hangi aracın hangi senaryoda daha verimli çalıştığını netleştirmek.

1. Arama kalitesi.

Google, bağlamı anlama ve veri havuzu içinden doğru veriyi çekme konusunda hala endüstri standardı.

Örneğin spesifik bir donanım arızasını veya yazılımsal bir hata kodunu (örneğin Windows 11 0xc00000e5 error) arattığımda Google; Microsoft forumlarındaki, Reddit'teki veya GitHub'daki en güncel ve nokta atışı çözümü daha hızlı öne çıkarıyor.

DuckDuckGo ise bu tür çok niş ve teknik aramalarda bazen alakasız eski forumlara yönlendirebiliyor ya da kelime eşleştirmesi yapsa da bağlamı kaçırabiliyor.

2. Reklam kirliliği ve sonuçların temizliği.

DuckDuckGo'nun en büyük vaadi gizlilik ve bu vaadini temiz arama sonuçlarıyla ciddi anlamda destekliyor.

Mesela Google'da en iyi termal macun veya herhangi bir ürün arattığınızda, ilk ekranı tamamen sponsorlu içerikler, alışveriş reklamları ve SEO için şişirilmiş çöp siteler kaplıyor. Gerçek kullanıcı yorumlarına ulaşmak için kaydırmanız gerekiyor.

DuckDuckGo'da ise arama yaptığınızda doğrudan inceleme sitelerini, teknoloji forumlarını ve organik sonuçları görüyorsunuz. Zihni yoran bir görsel kirlilik yok.

3. Yerel aramalar ve harita entegrasyonu.

İşte burada olay tamamen Google'a dönüyor. Yerel aramalarda Google ekosistemi açık ara önde.

Antalya'da dışarıdayken yakınımdaki iyi kahveciler veya acil bir durumda nöbetçi eczane araması yaptığımda Google Haritalar entegrasyonu, işletme yorumları ve açık/kapalı durumları kusursuz çalışıyor.

DuckDuckGo'nun Apple Maps tabanlı altyapısı Türkiye'de, özellikle anlık konum bazlı yerel işletmeler ve güncel saatler konusunda henüz yeterince isabetli değil. Harita tabanlı bir işiniz varsa DuckDuckGo yarı yolda bırakabiliyor.

4. Üretkenlik ve hız! Bangs özelliği.

DuckDuckGo kullanmamın en büyük sebeplerinden biri bu özellik. Arama motorunu bir nevi terminal gibi kullanmanızı sağlıyor.

Örneğin doğrudan Wikipedia'da yapay zeka aramak için adres çubuğuna !w yapay zeka veya YouTube'da bir inceleme aramak için !yt Techolay inceleme yazmak yeterli. Sizi önce kendi arama sonuçlarına, oradan siteye yönlendirmek yerine; saniyesinde doğrudan o sitenin içindeki arama sonucuna atıyor. Bu, gün içinde inanılmaz bir zaman tasarrufu sağlıyor.

Sonuç olarak iki arama motoru da her amaca hizmet eden sihirli değnekler değil; farklı ihtiyaçların araçları.

Benim kişisel stratejim şu şekilde oturdu: Gündelik okumalarım, ürün araştırmalarım ve hızlı site içi aramalarım (bangs sayesinde) için varsayılan tarayıcım DuckDuckGo.Ancak iş çok spesifik bir teknik problemi çözmeye, bir makale bulmaya veya konum tabanlı yerel bir arama yapmaya geldiğinde tereddütsüz Google'a dönüyorum.

Google toplamazsa girdiğin siteler topluyor zaten verilerini, gizlilik gerektiren bir araştırma yapmıyorsan bu kadar takılmanı gereksiz efor olarak yorumluyorum. Duckduckgo'nun Google'dan DMCA ban yiyip index alamayan siteler dışında düzgün bir sonuç sıralaması yok.

Aylardır startpage kullanıyorum arayüzü DuckDuckGo'ya göre daha hoş geliyor öncesinde kagi kullanmıştım fakat sınırı çok az ve bence paralı olmaması gerekirdi.

Google toplamazsa girdiğin siteler topluyor zaten verilerini, gizlilik gerektiren bir araştırma yapmıyorsan bu kadar takılmanı gereksiz efor olarak yorumluyorum. Duckduckgo'nun Google'dan DMCA ban yiyip index alamayan siteler dışında düzgün bir sonuç sıralaması yok.
Edward snowden adlı adamın bir sözü vardır..