Heitaus 93

Üstün
Yer
İzmir
Esenlikler.

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sadece ülkemizde değil, dünya genelinde nasıl bir iz bıraktığını ve dönemin liderleri ile yabancı basını tarafından nasıl görüldüğünü sizlerle paylaşmak istedim. Zamanında savaştığı rakiplerinin ve dünya siyasetine yön veren liderlerin dahi arkasından saygıyla bahsettiği Atatürk hakkındaki bazı tarihi beyanları aşağıda derledim.

Winston Churchill (İngiltere Başbakanı): "Savaşta Türkiye'yi kurtaran, savaştan sonra da Türk Milletini yeniden dirilten Atatürk'ün ölümü, yalnız yurt için değil, Avrupa için de büyük kayıptır."

Franklin D. Roosevelt (ABD Başkanı): "Benim üzüntüm, bu adamla tanışmak hususundaki şiddetli arzulardan birinin gerçekleşmesine artık imkan kalmamış olmasıdır. Sovyet Rusya'yı var eden Lenin, İtalya'yı kurtaran Mussolini, Alman ırkını ihya eden Hitler... Bunların hiçbiri Mustafa Kemal ile mukayese edilemezler."

John F. Kennedy (ABD Başkanı): "Atatürk adı insanlığa tarihi bir vizyonu, başarıları ve yüceliği hatırlatan unutulmaz bir semboldür. Türkiye'yi çöküşten modern devlete dönüştüren büyük komutan ve devlet adamıdır."

General Douglas MacArthur (ABD'li Komutan): "Askerlik sevgisini, millet ve memleket sevgisini Mustafa Kemal kadar yüksekten gören bir insan tanımadım."

Aristide Briand (Fransa Dışişleri Bakanı): "Yeni Türkiye'nin yaratıcısı, yüzyılın en büyük adamlarından biridir."

Dwight D. Eisenhower (ABD Başkanı): "Atatürk, yalnız bu yüzyılın en büyük liderlerinden biri değildir. Biz Rusya'da ve Avrupa'da büyük adamlar gördük, fakat Atatürk hepsinden büyüktür."

The Times (İngiltere): "Türkiye'yi yok olmaktan kurtararak tek başına yeniden kuran ve doğunun çehresini değiştiren adam öldü."

Le Figaro (Fransa): "Atatürk, insanlık tarihinin en büyüleyici şahsiyetlerinden biridir. O, sadece Türk milletinin değil, bütün doğu dünyasının kaderini değiştirmiştir."

Neue Freie Presse (Avusturya): "Atatürk, yüzyılların yetiştirdiği en büyük devlet adamlarından biridir. O, çöken bir imparatorluktan genç, dinamik ve çağdaş bir cumhuriyet çıkarmayı başarmıştır."

Daily Telegraph (İngiltere): "Mustafa Kemal, bir milletin kaderini tek başına değiştiren nadir liderlerdendir."

Pravda (Sovyetler Birliği): "Atatürk'ün ölümüyle Doğu, en büyük evlatlarından birini kaybetti. O, sömürgeciliğe karşı savaşan tüm milletlerin ilham kaynağıydı."

David Lloyd George (Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı Dönemi İngiltere Başbakanı): "Yüzyıllar nadiren dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki o büyük dahi çağımızda Türk milletine nasip oldu ve karşıma çıktı." :)

Eleftherios Venizelos (Yunanistan Başbakanı): "Bir milletin hayatında bu kadar kısa sürede bu derece kökten ve büyük değişikliği gerçekleştiren başka bir devlet adamı yoktur... Türkiye, Atatürk sayesinde medeni uluslar arasındaki yerini almıştır."

Sir Percy Loraine (İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi)(Atatürk’ün vefatının ardından Londra’ya gönderdiği gizli diplomatik rapordan): "Atatürk, Türkiye’yi Orta Çağ’dan alıp 20. yüzyıla taşıdı. O bir diktatör değildi; halkını bir diktatörün zorbalığıyla değil, bir dehanın ikna gücüyle peşinden sürükledi. Arkasında öksüz bir millet değil, kendi ayakları üzerinde duran güçlü bir devlet bıraktı."

O kadar fazla güzel ve gurur verici sözler var ki o'nun hakkında, bunlar daha hiçbir şey. iyi ki bizim atamız, iyi ki onurumuzun, kök yürekliliğimizin emanetini bu şekilde aldık.
herkes ona hayran:
5270fda6cb4303b0d7c1cc5027a62629.webp
❤️🇹🇷 Seni yok sayacaklar, sen daha çok var olacaksın!

Düşmanları bile ona hayranken bu ülkenin "vatandaş"ları nasıl sevemiyor böyle bir adamı aklım almıyor. Türk olduğumuz ve Atamız Atatürk olduğu için çok şanslıyız.