Ülkelerin "Tekel karşıtı" politikaları ve uygulamaları var ancak buna zamanında müdahale edemediler. Şimdi ise müdahale edebileceklerini zannetmiyorum çünkü bir çok ülkenin yıllık hasılatından daha fazla gelire sahip çoğu şirket. Öyle olmasa bile ekonomi veya borsayı sarsabilecek kadar güçlü bir ağları var.
Dünyayı yönettiklerini düşünmüyorum. Ama ABD gibi lobiciliğin ileri geldiği ülkelerde illa lobicilik yapıp ülke yönetimine etki etmeye çalışıyorlardır.
Mega Corp olma yolunda ilerleyen işte Alphabet, Microsoft ve yavaş yavaş SpaceX gibi uydu-istihbarat tanımlı şirketler bu yolu tamamlayınca asıl o zaman insanlık sorun çekecek. Eskiden Hindistan'da olduğu gibi büyük şirketler tarafından insanlar sömürülebilir, yönlendirilebilir veya ülkelerin politikasına karışılabilir. Ama bana kalacak olursa saydığınız ve benim saydığım şirketler en az riskli şirketler. Asıl olay BlackRock gibi ismini duyurmamaya çalışan sisli bulutlar ardında iş yapan şirketler.
Ayrıca dediğiniz gibi bu kadar büyük şirketlerin tamamı birbirine bağlı. Hepsinin göbekten bağlı olduğu yer ise Çip Endüstrisi. O da yanlış bilmiyorsam Hollandalı bir şirkete ait.
Tabi bunlar şahsi düşüncelerim. Tersi olabilir, farklısı olabilir veya olmayabilir. Tamamen düşünceye kalmış.