Merhaba,

Kafama böyle bir soru takıldı. Her şeyimizi biliyorlar. Zaten:
  • NVIDIA
  • Apple (Kendi ekosistemi var ve sadece kendisine yararı var)
  • Google
  • Microsoft
  • Amazon
  • Meta
Bunlar var zaten yöneten. Elbette trilyon dolarlık birçok şirket var ama sanki bana bunlar daha tekel diye düşünüyorum. Mesela şirketler AWS, GCP ve Amazon üzerine var bulut bilişim konusunda. Veri merkezi yetmeyen veya ayrı bütçe ayıramayan yerler direkt olarak bulut bilişime saldırıyor.

Mesela dünyanın en zengin şirketlerinin arasında Netflix var. 2016 yılında kendi veri merkezlerini bırakıp AWS'ye kaydılar. Dünya devi Apple, yapay zekâ yarışında geri kaldı ve yapay zekâ modellemek için Google'ın hizmetlerini kullanıyor. Çünkü onun da imkanı yetmiyor. Hepsi birbirine bağımlı. Ama en çok da biz etkileniyoruz. Burada veri depolama konularında artık daha çok bulut öneriliyor. Bunun sebebi tekelleşme diye düşünüyorum.

Google ise dünyanın bitki örtüsü oldu. Onsuz bir şey yapılmıyor. En kısası bir sürü marka Android kullanıyor. Bu gibi şeylerden dolayı teknoloji devlerinin tekelleştiğini düşünüyorum artık. Siz ne düşünüyorsunuz?

İyi sosyaller.

Ülkelerin "Tekel karşıtı" politikaları ve uygulamaları var ancak buna zamanında müdahale edemediler. Şimdi ise müdahale edebileceklerini zannetmiyorum çünkü bir çok ülkenin yıllık hasılatından daha fazla gelire sahip çoğu şirket. Öyle olmasa bile ekonomi veya borsayı sarsabilecek kadar güçlü bir ağları var.

Dünyayı yönettiklerini düşünmüyorum. Ama ABD gibi lobiciliğin ileri geldiği ülkelerde illa lobicilik yapıp ülke yönetimine etki etmeye çalışıyorlardır.

Mega Corp olma yolunda ilerleyen işte Alphabet, Microsoft ve yavaş yavaş SpaceX gibi uydu-istihbarat tanımlı şirketler bu yolu tamamlayınca asıl o zaman insanlık sorun çekecek. Eskiden Hindistan'da olduğu gibi büyük şirketler tarafından insanlar sömürülebilir, yönlendirilebilir veya ülkelerin politikasına karışılabilir. Ama bana kalacak olursa saydığınız ve benim saydığım şirketler en az riskli şirketler. Asıl olay BlackRock gibi ismini duyurmamaya çalışan sisli bulutlar ardında iş yapan şirketler.

Ayrıca dediğiniz gibi bu kadar büyük şirketlerin tamamı birbirine bağlı. Hepsinin göbekten bağlı olduğu yer ise Çip Endüstrisi. O da yanlış bilmiyorsam Hollandalı bir şirkete ait.

Tabi bunlar şahsi düşüncelerim. Tersi olabilir, farklısı olabilir veya olmayabilir. Tamamen düşünceye kalmış.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20260606_003708_Chrome~2.webp
    Screenshot_20260606_003708_Chrome~2.webp
    635,6 KB · Görüntüleme: 24
Yanlış bilmiyorsam şu şirket(ekte paylaşıyorum).
Evet, ekte belirttiğiniz şirket.

Ama dediğim gibi asıl olay BlackRock, Vanguard Corporate ve State Street gibi şirketler. Bu şirketler ABD dahil bir çok ülkenin ekonomik gidişatını direkt belirliyor. Sadece BlackRock'un bir çok şirkette toplam 14 Trilyon Doları aşan hissesi var. Buna Türk Şirketleri dahil. Diğer iki şirketi olaya katmıyorum bile.

Yani aslında bir şirketin büyük olmasından ziyade o şirkette bir hissedarın ne kadar söz sahibi olduğu daha önemlidir. Çünkü halka arz şirketler atacakları her hamleyi hissedarların hoşnut olup olmamasına göre atarlar. NVIDIA, Microsoft, Apple, Alphabet vesaire buna dahil.