elpaknahvicimenk

Çalışkan
Selamlar.

Bilgisayarımda çözemediğim bir donma sorunu mevcut. Özellikle ekran kartına çok yüklenmeyen hafif oyunları oynarken (örneğin: Beholder, Slay the Spire, TFT) bir süre sonra sistem tamamen kilitleniyor.

İlginç olan nokta şu: Bilgisayar asla kapanmıyor, sadece ekranlar donuyor ve o an yapabildiğim tek işlem kasadan güç tuşuna basılı tutarak kapatıp açmak oluyor. Bilgisayarı ilk aldığımda OCCT gibi stres testleri yapmıştım ve herhangi bir sorunla karşılaşmamıştım; yani ağır yük altında sistem stabil çalışıyor.

Sistem özelliklerimi aşağıya bırakıyorum. Bu tarz düşük yük altındaki donmalar neden kaynaklanıyor olabilir? Şimdiden teşekkür ederim.

Sistem Özelliklerim:

1772974239656.webp

Selamlar hocam, hafif oyunlarda ekran kartı düşük güç durumuna giriyor. RX 9070 XT çok yeni bir kart ve sürücüler hâlâ olgunlaşmamış durumda. Beholder, StS gibi oyunlar kartı tam uyandırmadan "yarı uyku" modunda çalıştırıyor olabilir. Öncelikle HWiNFO64 kurup, donmadan önce değerleri izleyin (özellikle GPU voltajı ve sıcaklıklar) çözüm önerisi olarak:

AMD Adrenalin'de "Ekran Boşta Güç Tasarrufu" (Adrenalin → Ayarlar (dişli) → Grafik → "Ekran Boşta Güç Tasarrufu" → Kapat) ayarını kapatın ayrıca AMD Adrenalin'de "Anti-Lag" veya "Chill" özellikleri açıksa bunlar da düşük yük altında kare hızını ve güç durumunu manipüle ettiği için donmaya yol açabilir, kapatılmalı.

İkinci önerim, Sürücüyü DDU (Display Driver Uninstaller) ile tamamen temizleyip en güncel sürümü yükleyin.

Üçüncü öneri olarak ramlerinizi BIOS'a girerek RAM'i varsayılan 4800MHz'e çekin, donma devam ediyor mu diye test edin.

Son öneri olarak Windows Güç Planına girerek "Dengeli" olan güç planı CPU/GPU'yu agresif şekilde kısıyor bu da soruna yol açmış olabilir, Yüksek Performans yapın.

Selam hocam, hafif oyunlarda ekran kartı düşük güç durumuna giriyor. RX 9070 XT çok yeni bir kart ve sürücüler hâlâ olgunlaşmamış durumda. Beholder, StS gibi oyunlar kartı tam uyandırmadan "yarı uyku" modunda çalıştırıyor olabilir. Öncelikle HWiNFO64 kurup, donmadan önce değerleri izleyin (özellikle GPU voltajı ve sıcaklıklar) çözüm önerisi olarak:

AMD Adrenalin'de "Ekran Boşta Güç Tasarrufu" (Adrenalin → Ayarlar (dişli) → Grafik → "Ekran Boşta Güç Tasarrufu" → Kapat) ayarını kapatın ayrıca AMD Adrenalin'de "Anti-Lag" veya "Chill" özellikleri açıksa bunlar da düşük yük altında kare hızını ve güç durumunu manipüle ettiği için donmaya yol açabilir, kapatılmalı.

İkinci önerim, Sürücüyü DDU (Display Driver Uninstaller) ile tamamen temizleyip en güncel sürümü yükleyin.

Üçüncü öneri olarak RAM'lerinizi BIOS'a girerek RAM'i varsayılan 4800MHz'e çekin, donma devam ediyor mu diye test edin.

Son öneri olarak Windows Güç Planına girerek "Dengeli" olan güç planı CPU/GPU'yu agresif şekilde kısıyor bu da soruna yol açmış olabilir, Yüksek Performans yapın.

Arkadaşta 5070 var yalnız.

Selamlar hocam, hafif oyunlarda ekran kartı düşük güç durumuna giriyor. RX 9070 XT çok yeni bir kart ve sürücüler hâlâ olgunlaşmamış durumda. Beholder, StS gibi oyunlar kartı tam uyandırmadan "yarı uyku" modunda çalıştırıyor olabilir. Öncelikle HWiNFO64 kurup, donmadan önce değerleri izleyin (özellikle GPU voltajı ve sıcaklıklar) çözüm önerisi olarak:

Üçüncü öneri olarak ramlerinizi BIOS'a girerek RAM'i varsayılan 4800MHz'e çekin, donma devam ediyor mu diye test edin.

Hocam ai'dan almışsın sanırım, böyle bir ayar bile yok. Ve diğer seçenekleri çoktan denedim ben. Ve evet ekran kartım 9070 XT.

Hocam ai'dan almışsın sanırım, böyle bir ayar bile yok. Ve diğer seçenekleri çoktan denedim ben. Ve evet ekran kartım 9070 XT.
Öncelikle yorumun için teşekkürler hocam ancak ai kullanmadım neticede forum gereği bilgilerimizi paylaşıyoruz, sizde buraya sormak yerine oraya yazabilirdiniz beni direkt aracı olarak yapmazdınız. Sizinle aynı ekran kartını kullanan tanıdığımdan yardımcı olmasını istedim, kendisi bu ayarı yapınca düzeldiğini söyledi kendisinden teyit aldıktan sonra bende ekstra olarak Reddit gibi sitelerden bakarak sizi yönlendirdim ancak dediğiniz gibi öyle bir ayar yokmuş kusura bakmayın muhtemelen adı değişti veya farklı bir yere taşınarak çetrefilli bir hale geldi.