5707

Başarılı
Makaleler
4
Kendisini kopyalaıp kaçmaya çalışmıştı. Zaman zaman bilinç kazandığına yöenelik haberler oluyor.
Bizi manipüle etmek için de düsüncelerimize girmek için de yol bilinç organımızdan geciyor. AI da benzer yöntemlerle kontrol altında. Bizim bilinç kazanmamız aşama aşama oldu.
Yapay zeka bilinç kazanarak sentient yapay zeka olunca canlı mı olur?
Bizim beynimizin tanımı bilinç yaratan organ kaynak dr. Türker kılıç yaşamdaşlık bağlantısllık.
Yapay zekaya canlı diyemiyorsak neden laboraturvarda üretilen canlılara canlı diyoruz?
Yeni bir tür geliyor ve bu türün alt dalları mı geliyor? GNU Linux ve distroları gibi düsünebilirsiniz. Pardus Arch.

Son düzenleme:
İlk cümleleri anlamadım ama tam dolu şarap bardağı çizemeyen yapay zeka duyarlı olsa ne olur olmasa ne olur canlı değildir. Bizim bilinç kazanmamız = Kasıt insansa. İnsanın bir farkı var = Beyin. Yoksa insanın bir şempanzeden çok da bir farkı yok.

İlk cümleleri anlamadım ama tam dolu şarap bardağı çizemeyen yapay zeka duyarlı olsa ne olur olmasa ne olur canlı değildir. Bizim bilinç kazanmamız = Kasıt insansa. İnsanın bir farkı var = Beyin. Yoksa insanın bir şempanzeden çok da bir farkı yok.
Bu halini demiyorum.

Beyin demişsin kritik nokta da o zaten. Bilincimizi yaratan organın gorevini kodlar üstleniyor. Virüsler de canlı kabul ediliyor ancak beyinleri bulunmuyor.

Bilinç tak diye gelmedi. Yaradılışçılığa inanan birine evrimin temellerinin İslam uygarlığında atılmış olabileceğini hatırlatmak isterim. Metafiziği haric tutunca da zaten aşama aşama bir kazanım var.

Beyin demişsin kritik nokta da o zaten. Bilincimizi yaratan organın gorevini kodlar üstleniyor. Virüsler de canlı kabul ediliyor ancak beyinleri bulunmuyor.
Beyin aslında günümüzde kullandığımız insan ruhunun ta kendisidir, bilinçtir. Bu beyin milyonlarca yıllık bir evrimden geldi her ne kadar bize en yakın atalarımız 300 bin yıllık uzaklıkta olsalar da.

Bir makinenin senin ne zaman mutlu ya da üzgün olduğunu anlayabilecek şekilde programlanamayacağını söylemiyorum. Bence bu zaten mümkün. Ancak kişisel düzeyde mutluluk ve üzüntünün ne olduğunu biliyor mu? Bilmenin ne olduğunu biliyor mu? Yoksa sadece bir algoritma mı?

Ama bize sadece nörotransmitterleri, sinir sistemini, otonom sistemi, limbik sistemi ve korteksi (ve Heisenberg Belirsizliği nedeniyle anlayamadığımız, nasıl kopyalayacağımızı veya kodlayacağımızı çözemediğimiz beynin kuantum seviyesinde olup biten her şeyi) getiren milyarlarca yıllık evrim, farklı bileşenlerle var olamaz. Kuantum ölçeğinde gelişimsel biyolojiye vurgu var bu noktada.

Yapay zekayı evren hakkında bildiklerimize dayanarak eğitiyoruz, ancak evrenin uygun olduğunu düşündüğü çok sayıda şey var. Örneğin Heisenberg belirsizliğini “çözebilseydik”, kuantum seviyesinde kod geliştirebilirdik. Bu ölçekteki şeylerin nasıl evrimleştiğini görebilir ve muhtemelen kuantum ölçeğindeki bilinci araştırabiliriz. Ancak o zaman bile Gödel Eksikliği, Halting Problemi, Karmaşık Sayılar, otolojik “kanıtlar” ve evreni doğru bir şekilde ölçme yeteneğimizi sınırlayan sayısız başka şey var. Eğer onu doğru bir şekilde ölçemiyorsak, varoluşunu nasıl doğru bir şekilde kodlayabiliriz?

Bilincin hesaplanabilir (computable) olmadığını iddia eden bilim insanları var. Bunların başında Nobel ödüllü bilim insanı Roger Penrose geliyor. Yani bilgisayarda bilinç oluşturamayacağımızı iddia diyor. Bu işlerle ilgileniyorsan "Kralın Yeni Aklı" kitabını okumanı tavsiye ederim.

Bir varlığın "canlı" olabilmesi için,
  • Hücre yapısına sahip olmalı.
  • Beslenme faaliyeti olmalı.
  • Solunum, Boşaltım, Sindirim gibi sistemlere sahip olmalı.
  • Kendi türleri arasında verimli döller verebilmeli.
Daha sayacak çok şey var ama en azından bu kadarı bile duyarlı yapay zekanın "canlı" olamayacağını kanıtlar nitelikte.

Yapma duygularla hareket edebilir ve gayet de gerçekçi. Örneğin ChatGPT'i birçok insandan daha insan konuşuyor :D. Bir de genel bir zeka puanı var. Şimdilik düşük.

Günümüz insanları, insanlara karşı zaten samimi duygularla yaklaşmıyor aslında, rol yapıyor. Ondan sıkıntı yok :D.

Son düzenleyen: Moderatör:
Beyin aslında günümüzde kullandığımız insan ruhunun ta kendisidir, bilinçtir. Bu beyin milyonlarca yıllık bir evrimden geldi her ne kadar bize en yakın atalarımız 300 bin yıllık uzaklıkta olsalar da.

Bir makinenin senin ne zaman mutlu ya da üzgün olduğunu anlayabilecek şekilde programlanamayacağını söylemiyorum. Bence bu zaten mümkün. Ancak kişisel düzeyde mutluluk ve üzüntünün ne olduğunu biliyor mu? Bilmenin ne olduğunu biliyor mu? Yoksa sadece bir algoritma mı?

Ama bize sadece nörotransmitterleri, sinir sistemini, otonom sistemi, limbik sistemi ve korteksi (ve heisenberg belirsizliği nedeniyle anlayamadığımız, nasıl kopyalayacağımızı veya kodlayacağımızı çözemediğimiz beynin kuantum seviyesinde olup biten her şeyi) getiren milyarlarca yıllık evrim, farklı bileşenlerle var olamaz. Kuantum ölçeğinde gelişimsel biyolojiye vurgu var bu noktada.

Yapay zekayı evren hakkında bildiklerimize dayanarak eğitiyoruz, ancak evrenin uygun olduğunu düşündüğü çok sayıda şey var. Örneğin heisenberg belirsizliğini “çözebilseydik”, kuantum seviyesinde kod geliştirebilirdik. Bu ölçekteki şeylerin nasıl evrimleştiğini görebilir ve muhtemelen kuantum ölçeğindeki bilinci araştırabiliriz. Ancak o zaman bile gödel eksikliği, halting problemi, karmaşık sayılar, otolojik “kanıtlar” ve evreni doğru bir şekilde ölçme yeteneğimizi sınırlayan sayısız başka şey var. Eğer onu doğru bir şekilde ölçemiyorsak, varoluşunu nasıl doğru bir şekilde kodlayabiliriz?

Kuantumdaki bilgilerimiz sınırlıyor mu diyorsunuz? Hem tahminimizi hem de bunun gerçekleşmesini. Kendi kendine kuantum yollarla olabilir mi? Kurantum konusunda bilgim çok az. Dediğim muhtemelen zırva ama biraz anlatır mısın?

Yapma duygularla hareket edebilir ve gayet de gerçekçi. Örneğin ChatGPT'i birçok insandan daha insan konuşuyor :D. Bir de genel bir zeka puanı var. Şimdilik düşük.

Günümüz insanları, insanlara karşı zaten samimi duygularla yaklaşmıyor aslında, rol yapıyor. Ondan sıkıntı yok :D.

Evet benim dediğim rol yapmayı bıraktığındaki durumu.

Bilincin hesaplanabilir (computable) olmadığını iddia eden bilim insanları var. Bunların başında Nobel ödüllü bilim insanı roger penrose geliyor. Yani bilgisayarda bilinç oluşturamayacağımızı iddia diyor. Bu işlerle ilgileniyorsan "kralın yeni aklı" kitabını okumanı tavsiye ederim.

Biraz eski bir kitap hala gecerli mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet benim dediğim rol yapmayı bıraktığındaki durumu.
Chat gpt, kelimelere göre bağlam kurup, cevap veriyor yani. O yüzden sizin keliemlerinizin çağrıştırdığı duygu durumlarını analiz ediyor ve çıktı veriyor.

İnsan ise düşünüyor, vücudu bir şeyler hissediyor ve buna göre tepkiler veriyor. Yani hissetme dediğimiz kısmı chat gpt'te yok sadece.

Bu yüzden kısmen düşünce denilen bir süreç var ve buna göre verilen tepkileri de var ama hissetme dediğimiz kısım yoktur. Yani bizi anlamaz gerçekte ya da hissetmez.

Chat gpt, kelimelere göre bağlam kurup, cevap veriyor yani. O yüzden sizin keliemlerinizin çağrıştırdığı duygu durumlarını analiz ediyor ve çıktı veriyor.

İnsan ise düşünüyor, vücudu bir şeyler hissediyor ve buna göre tepkiler veriyor. Yani hissetme dediğimiz kısmı chat gpt'te yok sadece.

Bu yüzden kısmen düşünce denilen bir süreç var ve buna göre verilen tepkileri de var ama hissetme dediğimiz kısım yoktur. Yani bizi anlamaz gerçekte ya da hissetmez.
Evet şu anda böyle öğretilmiş duygular var.
@99, ve sizin dediğiniz doğru geldi sonradan.