Beyin aslında günümüzde kullandığımız insan ruhunun ta kendisidir, bilinçtir. Bu beyin milyonlarca yıllık bir evrimden geldi her ne kadar bize en yakın atalarımız 300 bin yıllık uzaklıkta olsalar da.
Bir makinenin senin ne zaman mutlu ya da üzgün olduğunu anlayabilecek şekilde programlanamayacağını söylemiyorum. Bence bu zaten mümkün. Ancak kişisel düzeyde mutluluk ve üzüntünün ne olduğunu biliyor mu? Bilmenin ne olduğunu biliyor mu? Yoksa sadece bir algoritma mı?
Ama bize sadece nörotransmitterleri, sinir sistemini, otonom sistemi, limbik sistemi ve korteksi (ve heisenberg belirsizliği nedeniyle anlayamadığımız, nasıl kopyalayacağımızı veya kodlayacağımızı çözemediğimiz beynin kuantum seviyesinde olup biten her şeyi) getiren milyarlarca yıllık evrim, farklı bileşenlerle var olamaz. Kuantum ölçeğinde gelişimsel biyolojiye vurgu var bu noktada.
Yapay zekayı evren hakkında bildiklerimize dayanarak eğitiyoruz, ancak evrenin uygun olduğunu düşündüğü çok sayıda şey var. Örneğin heisenberg belirsizliğini “çözebilseydik”, kuantum seviyesinde kod geliştirebilirdik. Bu ölçekteki şeylerin nasıl evrimleştiğini görebilir ve muhtemelen kuantum ölçeğindeki bilinci araştırabiliriz. Ancak o zaman bile gödel eksikliği, halting problemi, karmaşık sayılar, otolojik “kanıtlar” ve evreni doğru bir şekilde ölçme yeteneğimizi sınırlayan sayısız başka şey var. Eğer onu doğru bir şekilde ölçemiyorsak, varoluşunu nasıl doğru bir şekilde kodlayabiliriz?