DVD'ye sığmayan Windows 11 nasıl sığdırılır?​

1. Yöntem​

Çift katmanlı (double layer) DVD kullanmak:​

Çift katmanlı DVD'ler yaklaşık 8.5 GB'dır. Bu yüzden 6 GB olan Windows 11 ISO'nuzu rahatlıkla yazdırabilirsiniz ama bir sorun var eğer double layer yani çift katmanlı DVD okuyucunuz/yazıcınız yoksa bunu yapamazsınız çünkü çift katmanlı DVD okuyucular normal DVD okuyuculardan farklıdır. Bu yüzden çift DVD'yi ne okuyabilirsiniz, ne de yazabilirsiniz.
Eğer çift katman DVD reader/writer cihazınız yoksa bu yöntemi düşünmeyin. Geçelim 2.yönteme.

2. Yöntem​

NTLite programını kullanmak:​

NTLite programı ile ISO'nuzu düzenleyebilirsiniz ve boyutunu küçültüp, birkaç ufak çaplı değişiklik yapabilirsiniz.
Benim kendi yaptığım bir DVD var, bu şekilde ve çok güzel şekilde çalışıyor.

1. Adım​

NTLite programını bilgisayarınıza kurun ve ücretsiz ticari olmayan planı seçin.
Not: Bu sürümde bazı özellikler olmayabilir ama bizim için yeterli olan kısım bu sürümde sunuluyor.

2. Adım​

ISO'nuzu NTLite programına ekleyin.
Görüntü (ISO, WIM, ESD, SWM) seçeneğini seçin.

1753963809441.webp

3. Adım​

ISO dosyanızı seçin ve aç deyin.

1753964162623.webp

4. Adım​

ISO dosyanızı açtıktan sonra istediğiniz sürümü seçin size Pro sürümünü öneririm çünkü diğer sürümlerde özelleştirme daha kısıtlı oluyor.

1753964255838.webp

5. Adım​

Sağ tıklayıp üzerine yükle butonuna basın.

1753964311013.webp

6. Adım​

Gelen uyarıya tamam deyip geçin.

1753964347043.webp

7. Adım​

6. adım bittikten sonra ISO'nuzu özelleştirmeye başlayabilirsiniz ilk önce TPM ve RAM gereksinimini kaldırarak başlayalım.

Solda ayarlar menüsüne girdiğimizde yukarıdaki arama yerine TPM yazmamız yeterli.

Buradaki sistem menüsünün altındaki tüm TPM ile ilgili şeyleri kapatıyoruz.

1753964520501.webp

Bu şekilde görünmeli.

1753964595735.webp

Gizlilik menüsünden de telemetri gibi bir sürü gerek olmayan ayarları kapatabilirsiniz.

1753964685046.webp

8. Adım (debloat ve gereksizleri silme)​

Soldaki bileşenler menüsünden gereksiz olan uygulamaları kapatıp Windows'u debloat edebilirsiniz.

1753964819878.webp

9.adım (kendi uygulamalarınızı ekleme)​

Kurulum sonrası menüsünden kendi uygulamalarınızı ekleyebilirsiniz mesela ben Chrome kurulsun istedim başlangıçta ve oturum açtıktan sonrayı seçip chromesetup.exe dosyasını seçtim ve kurulum tamamlandığında kurulacak.

1753964893248.webp

10. Adım​

En önemli adım bu adım şu an Windows'un gereksiz sürümlerini sileceğiz ve sıkıştırma yapacağız. Bu sayede ISO boyutu küçülecek ve DVD'ye sığacak hale gelecek.
Not: Unutmayın bu gereksiz sürümleri sildiğimizde sadece seçtiğimiz sürüm kalacak yani diğerlerini bir daha kurma imkanımız olmayacak.

1753965092844.webp

Burada yapmanız gerekenleri işaretleyeceğim.

reygtfrdhdfhd.webp

Bazı uyarılar çıkacak tamam diyerek geçin.
ISO oluştur seçeneğini seçerken isonuza isim verin isim çok uzun olmasına gerek yok bende hata vermişti siz kısa bir şey koyun.

Ekran görüntüsü 2025-07-31 153237.webp

231.webp

Şimdi işleniyor seçeneğini seçin ve isonuzu işlemeye başlayın ama bir hata uyarısı gelecek burada Windows Defender ayarlarını açayım mı diye siz de aç diyeceksiniz ve gerçek zamanlı korumayı devre dışı bırakacaksınız bunun nedeni Windows Defender size engel oluyor işlemleri uygularken.

1753965465929.webp

Sonra işlemin yarısında tamam demeniz gereken bir uyarı daha olacak uyarının ismi premium sürüm avantajı çünkü premiumda tüm işlemler otomatik oluyormuş ve biz ticari olmayan ücretsiz seçmiştik sadece tek yapmamız gereken uyarıya tamam demek ve geçmek.

Bu işlem bittiğinde Windows 11 ISO'nuz hazır olacak ve DVD'ye yazdırılabilir halde olacak ama şunu unutmayın sanal makinede VMware gibi bir programda mutlaka ISO'nuzu deneyin gerçek bilgisayara kurmadan önce zira bazen bir ayar düzgün çalışmamasına sebep oluyor size tavsiyem çok debloat işlemine girmeyin hata oranını artırır sadece TPM ve RAM ayarını yapış 10.adımı uygulayın.

Ve işlem bittiğinde artık sıkıştırılmış Windows ISO'nuz hazır demektir.
Uyarılar: Sorumluluk kullanıcıya aittir. Hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmiyorum. Bu rehber ticari amaç içermemektedir. Sadece bireysel kullanıcılara yöneliktir.

Son düzenleyen: Moderatör: