Rehber EFIFlash BIOS Güncelleme Aracı Nasıl Kullanılır?

EFIFlash.efi, Gigabyte anakartların BIOS'unu güncellemek için kullanılan bir araçtır.

Gigabyte kısa süre önce Z390 platformu için DOS tabanlı BIOS flaşlama aracı EFIFlash v0.80'i piyasaya sürdü, ancak 100/200/300 serisi Intel yonga setlerinin [Düzenleme: ve v0.87 kullanan 400 serisi] yanı sıra AMD X570, X470, X370, B450, B350, A320, X300, A300 ve PRO 500 yonga setleriyle de uyumlu.

Bu sürümü bu kadar özel kılan nedir?

v0.80 ve üzeri sürümlerden itibaren Gigabayt 'DualBIOS'lu anakart kullanıcıları artık komut satırı anahtarı /DB aracılığıyla yedek BIOS'u güncelleyebilirler.

Bu, yedek BIOS'a geçmek için bir dip anahtarı olmayan herhangi bir 'DualBIOS' anakartın artık yedek BIOS'u manuel olarak flaşlayabileceği anlamına gelir.

EFiflash normalde yalnızca aşağıdaki durumlarda yedek BIOS çipini flaşlar;

• Yeni BIOS'un daha yüksek/yeni sürümlü bir ana sürüm olması
  • Yeni BIOS'un bir beta BIOS olmaması
Bu durum çoğu kullanıcı için iyi olsa da, yedek BIOS çipinin ana BIOS ile tamamen aynı BIOS'a sahip olmasını isteyebileceğiniz bazı durumlar vardır.

Örneğin, anakartınız için son sürüm olan bir beta BIOS'a güveniyorsanız ve kararlı olduğunu biliyorsanız veya özel ayarlarla (RAID her zaman etkin gibi) değiştirilmiş bir BIOS'unuz varsa veya 100/200 serisi bir anakartta Coffee Lake CPU çalıştırmak ve yedek BIOS çipi devreye girerse yine de önyükleme yapabilmek istiyorsanız.

Aracın modifiye edilmiş DOS ve EFI sürümünü buradan indirebilirsiniz. Güncellenmiş v0.99 EFI sürümü Z690'dan çıkarılmıştır:
Bu sürüm aşaıdaki hataları devre dışı bırakır:

Kod:
!!! BIOS ID Mismatch !!!
!!! OEMID Mismatch !!!
!!! ROM BDR FFS GUID Mismatch !!!
!!! FILE BDR FFS GUID Mismatch !!!
!! Invalid BIOS image !!

Kod:
Flash BIOS Update Utility for UEFI SHELL Ver.0.99
Copyright (C) 2017-, Gigabyte Technology Inc.

Flash Type : Winbond 25X/Q Series
Flash Size : 32768KB

Reading BIOS information: Success
Model Name: H510M H
Part Number: 8ARKL524
Bios Version: F8
Bios Date (YYYY/MM/DD): 2021/07/22

EFIFlash EFI Shell Altında Nasıl Kullanılır?​

EFI Shell altında çalışan EFIFlash, belli başlı komutlarla çalışmaktadır.
  • BIOS güncellemek için örnek bir kod şu şekilde olmalıdır:
    • efiflash.efi H510MHYP16.F16
    • Buradaki H510MHYP16.F16, BIOS dosyanızın ismidir.
  • Hazır sistemlere BIOS atarken !!! OEMID Mismatch !!!hatası alabilirsiniz. Bu durumda kodu şu şekilde güncelleyiniz:
    • efiflash.efi H510MHYP16.F16 /NoOemID
    • Bu koda rağmen güncelleme olmuyorsa yazılımın 0.80 sürümünü kullanıyor olabilirisiniz. 0.85 veya üstü bir sürüm ile denemenizde fayda var.

EFIFlash, DOS Altında Nasıl Kullanılır?​

EFIFlash'ın bir de DOS sürümü mevcuttur.
  • DOS sürümünü kullanmak için önce FreeDOS bir USB bellek hazırlamanız gerekmektedir.
  • Sonrasında yukarıdan indirdiğiniz modlu EFIFlash'ı indirin.
  • Tercihen Efiflash_v0.85_mod.exe adını Efiflash.exe yapın.
  • Dosyayı ve BIOS dosyanızı USB belleğe kopyalayın.
  • Bilgisayarınızı FreeDOS bellek ile açın ve aşağıdaki komutu girin:
    • efiflash BIOS.F22
    • BIOS.F22 yerinde tabii ki sizin BIOS dosyanızın adı olacak.
  • Güncelleme başlayacak ve bitecek.
  • Güncelleme sonrası sistemi güç tuşuna basarak kapatabilirsiniz.

Diğer Parametreler​

Kod:
Flash BIOS Update Utility for UEFI SHELL   Ver.0.99
Copyright(C) 2017-, Gigabyte Technology Inc.

Kullanım: EFIFLASH [Giriş veya Çıkış Dosya Adı] [Komut]....

Komutlar.
/NoME - ME'yi güncelleme (Intel Kapsül Olmayan BIOS için)
/V Programlama hatası ile karşılaşıldığında ROM adresini göster
/DB DualBIOS Sistemi için Ana ve Yedek BIOS'un her ikisini de güncelle
/NR BIOS Güncellemesinden sonra Sistemi yeniden başlatma
/C DMI Verilerini Temizle
/S Geçerli BIOS dosyasını USB belleğinizdeki bir yedekleme dosyasına kaydedin
/R Yeniden Başlat
/X Force Flash

Not: Yukarıdaki sürüm işinizi görmez ise bütün sürümler buradaki Mega klasöründe toplanmıştır:

Son düzenleme:
Rehber güzel, Profilinize yazdığım gibi AMD sistemler ile ilgili bir yazılı rehber yaparsanız çok iyi olacak.

@Recep Baltaş , geçen Gigabyte B550M DS3H anakartımın BIOS'unu anakart üzerindeki Qflash butonunu kullanarak yüklemem gerekmişti. Yalan olmasın, kesin Recep bununla ilgili bir video çekmiştir diye niyetlendim ve YouTube'da gözüm önce seni aradı. Ama bulamamıştım. Aslında MSİ anakart için video çekmişsin, aynı mantık ama yine de konu BIOS olunca insan çekiniyor ve bileşenlerin aynı olduğu videolar veya rehberler üzerinden denemek istiyor.

Başka videolar izleyerek hallettim işimi kolayca ama insan cidden seni arıyor böyle zamanlarda. Bence bunun da bir videosunu veya rehberini hazırla.

Aslında yapmıştım ama bulamamışsınız sanırım :/

Hatta iki tane:

Techolay için bir tane daha yaparız!
Şu an çok şaşırdım. Çünkü işime yarayacak olan video ilk video idi. Ben sadece ikinci videoyu bulabilmiştim. Ama RAM'lerle ilgili sorun yaşadığım için ve o an BIOS pili sok/tak yöntemi de işe yaramadığı için mecburen Qflash ile BIOS yüklemem gerekiyordu.

Neyse, bu da bizim beceriksizliğimiz olsun. Bir dahakine daha dikkatli arayacağım videolarını Ama bence de Techolay için de çek video. Hatta önceden hazırladığın bütün konulardaki videolarını Techolay için de güncelleyip çeksen güzel olur bence. Kolay gelsin.

EFI flash içinde . işareti hangi tuş?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…