melez 4

Gelişen
Merhaba, bir anda telefonumun şebekesi tamamen kesildi. Yaptığım sorgulamada aşağıdaki sonucu gördüm.

Cihazım Türkiye kayıtlı, orijinal faturası da mevcut. Benzer bir durum yaşayan veya bunun neden kaynaklanabileceği hakkında bilgisi olan var mı? Nasıl çözebilirim?

IMEI xxxxxxxxx
Durum
EHK m.50/11 Kapsamında Geçici Kısıtlanan IMEI
Kaynak
--
Sorgu Tarihi
30/07/2026
Marka/Model
Üretici: Xiaomi Communications Co Ltd, Pazar Adı: Xiaomi 12 Lite, Marka:XIAOMI, Model Bilgileri: 2203129G

Konunun sonradan bu kadar gündem olmasını hiç beklemiyordum ahaha. Benim sorunum ise 24 saat içinde düzeldi. O süreçte birkaç gün boyunca o slota hiç SIM kart takmadım. Birkaç gün sonra SIM kartımı tekrar o slota taktım ve o günden beri herhangi bir sorun yaşamadan çalışıyor. En azından benim tarafımda problem tamamen çözülmüş görünüyor.

Konunun sonradan bu kadar gündem olmasını hiç beklemiyordum ahaha. Benim sorunum ise 24 saat içinde düzeldi. O süreçte birkaç gün boyunca o slota hiç SIM kart takmadım. Birkaç gün sonra SIM kartımı tekrar o slota taktım ve o günden beri herhangi bir sorun yaşamadan çalışıyor. En azından benim tarafımda problem tamamen çözülmüş görünüyor.

O slota farklı SIM kartı aynı gün takarsanız 7 gün kısıtlama olacak.

Bende bu sorunla karşılaştım 50 11 kapsamında kapatılan imei yazıyor e devlette 1 ay öncesinde 50 11 kapsamında kısıtlanan imei yazmıştı 24 saat içinde acacaklarını söylediler açıldı ama şimdi kapatılan imei yazıyor 7 gün mü bekleyeceğim?

Bende bu sorunla karşılaştım 50 11 kapsamında kapatılan IMEI yazıyor e-Devlet'te 1 ay öncesinde 50 11 kapsamında kısıtlanan IMEI yazmıştı 24 saat içinde acacaklarını söylediler açıldı ama şimdi kapatılan IMEI yazıyor 7 gün mü bekleyeceğim?

@memo4839 Evet, sonra tekrar kapanıyor.
@Recep Baltaş
Kısa Devre'de EHK m.50/11 kapsamında yaşanan IMEI kısıtlamasıyla ilgili bölümü izledim. Ancak konunun programda biraz farklı bir yere çekildiğini düşünüyorum.

Buradaki asıl mesele birinci veya ikinci IMEI fark etmeksizin, operatörlerin keyfî olarak IMEI engellemesi ya da sadece “operatör avukatlarının bildiği, BTK'nın bile bilmediği” bir hukuki durumdan ziyade; aynı IMEI üzerinde farklı abone numaralarının kullanılmasının sistem tarafından şüpheli işlem olarak değerlendirilmesi ve bunun sonucunda EHK 50/11 kapsamında kısıtlama uygulanması.

Buradaki asıl problem bence şu: Bu sistemin hangi kriterlerle çalıştığı kamuya açık ve anlaşılır biçimde belirtilmiyor. Kaç farklı hat, hangi zaman aralığında kullanılırsa kısıtlama oluşuyor? İlk kısıtlama neden yaklaşık 24 saatken tekrarı neden daha uzun sürebiliyor? Bu eşikleri kim belirliyor ve operatörlerin buradaki rolü tam olarak ne?

Ayrıca yeni çıkan düzenlemede bir kişiye aynı firmadan 6 hat olmak üzere şu an ülkemizde 3 operatör olduğuna göre 18 hat alma hakkı verilebilmesi öngörülüyor ve fazla hatlar için aralık sonuna kadar süre tanınıyor. Bu da pratikte bir çelişki yaratıyor; çünkü bir yandan çoklu hat kullanımına izin verilirken diğer yandan kullanıcı 2 hat takınca bile sistem tarafından kısıtlanıp cihazı kapanabiliyor. Bu durum da uygulamanın ne kadar tutarlı olduğu konusunda soru işaretleri doğuruyor.

Dolayısıyla “operatör engelliyor / BTK bile bilmiyor, operatör avukatları biliyor” şeklindeki esprili çerçeve bence asıl teknik meseleyi biraz gölgeliyor. Konunun özü, EHK 50/11'e dayanılarak çalışan fakat uygulama kriterleri kamuoyuna açıkça anlatılmamış ve diğer ikincil düzenleme ile çelişmektedir.

Bence Kısa Devre'de bu konuyu bir kez daha, özellikle forumdaki sonradan paylaşılan kullanıcı deneyimlerini de dikkate alarak ele almanız faydalı olur.

2026 hat sayısı düzenlemesi

EHK 50/11 ayrı bir BTK düzenlemesi olarak ortaya çıkmadı; 7571 sayılı “Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” içinde, yani kamuoyunda “torba yasa” denilen yöntemle 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'na eklendi. TBMM kayıtlarına göre 7571 sayılı Kanun 24 Aralık 2025'te kabul edildi ve 25 Aralık 2025 tarihli, 33118 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Son düzenleme: