Ben spor lisesinde okuyorum hocam, çoğu YKS konuları bizde hiç yok. Coğrafya, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Geometri dersleri bizde yok. Trigonometri falan yok yani, sıfır konu. Onun yerine haftada 20 saatten fazla spor dersi var. Spor dersinde ne yapılıyor derseniz, hoca iyiyse bir branş seçiyor; örneğin tenis, basketbol ya da teorik ders ise anatomi, Latince kemikler, bağlar, dokular, proteinler, mineraller, vücut işleyişi, kaloriler, kilo verme, alma, sağlık vs. konuları işler. Keyfi gelen bir hocaysa yoklama alır, dışarı salar. İster okul içinde gez, futbol oyna, güreş yap, masa tenisi, basketbol... hiç fark etmez. O ders boş ders gibi.
Mesela perşembe günü bizim kültür dersimiz yok. 8 saat spor, 4 ders hoca ders anlatacaksa, 4 saat boş; dışarıdayız, öyle düşünün.
Benim ve ailemin isteği, iyi bir meslek sahibi olmam, üniversite bitirmem olduğu için YKS'ye 11. sınıfta başlıyorum. Dershanede gördüğüm konular okulumda yok. Bu yüzden Anadolu Lisesi'ne nakil alıyorum. (Umarım ders vardır, bilmiyorum ama rehber öğretmenim var ve "Bizden çok daha zor, sen dersleri görmediğin için sınıfı geçmen, adapte olman zor olabilir." demişti.)
Branşım MMA ama okula giderken amacım branşım yoktu o zaman. Hatta spor hiç yapmıyordum, aşırı kiloluydum. Bana antrenör bulur ve iyi yerlere getirir, lisans çıkartır, maçlara çıkartır, kısaca profesyonel kariyerim olur diye gittim ama öyle olmadı. Profesyonel sporcular genelde okul desteği olmadan, çalıştığı kulüp ile oluyor; bunu gördüm. Okuldakilerin hepsi lisanslı, çeyreği milli sporcu, tamam ama okul desteği 0. Kendi başlarına oluyorlar.
Mesela çok amaçlı karate-jimnastik salonu var okulda. Jiu-jitsucu arkadaşımla neredeyse her teneffüs veya boş derslerde 40-50 dakika, günde belki kaç saat, her gün 9-10. sınıfta 2 sene güreştik, jiu-jitsu çalıştık. "Ben döverim seni" mantığında değil; "Pes ettirme tekniği öğrenelim, güreşte tuş edelim, gelişelim" mantığıyla çalıştık.
Bizi gören hocaların hiçbirisi "Branşınız var mı?", "Güreşte milli sporcu mu olmak istiyorsunuz?", "Lisansınız var mı?", "Çok iyi güreşiyorsun, size antrenör ayarlayayım mı? İyi yerlere gelirsiniz?" gibi şeyler söylemek yerine genelde "Siz ne yapıyorsunuz burada? Dersiniz yok mu? Yasak burada çalışmak, çıkın dışarı! Salak mısınız?
" falan oldu.
Boş bir okul kısaca. Lisede 3 senenin sonunda
kendi isteğimle federasyona yazarak ilk defa bir branşım oldu. Okulun hiçbir katkısı yok yani. Anadolu Lisesi'ne gidip, sporumu bireysel yapıp, YKS'de iyi bir bölüm okumak daha iyi diye düşündüm.