Ekonomi Okunur mu?

• Evet

• Hayır

Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.

Umutlu

Yetkin
Merhabalar arkadaşlar bu sene YKS'ye girdim sayısal olmama rağmen kötü geçti. EA çözdüm ve bir şeyler yaptım açıkçası. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Ekonomi bölümüne (İngilizce) girerim belki diye düşünüyorum ucundan. Sizce ekonomi okunur mu?

Merhabalar arkadaşlar bu sene YKS'ye girdim sayısal olmama rağmen kötü geçti. EA çözdüm ve bir şeyler yaptım açıkçası. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Ekonomi bölümüne (İngilizce) girerim belki diye düşünüyorum ucundan. Sizce ekonomi okunur mu?
Çok yüksek üniversitelerde değilse hayır, bence okunmaz.

@Emrecngz @7486 Biraz daha detaylandırabilir misiniz? Mesela bu bölümden mezun olunca bankalarda, şirketlerin ekonomi departmanında çalışamaz mıyım? Ayrıca ekonomi bilgim olması yatırım için bana fayda sağlamaz mı?

YBS öneririm ekonomi yerine, bunun dışında sizin ne istediğiniz önemli, bana kalırsa lisans eğitimi açıktan okunmayacaksa kayda değer bölüm okunmalı onun dışında diploma için açıktan veya önlisans bölümleri de gayet yeterli olacaktır.

2019 ODTÜ İktisat mezunuyum. (iktisat - ekonomi aynı şeyler zaten bazı üniversitelerde iktisat, bazılarında ekonomi diye geçer) Mezun olduktan sonra 4.5 sene bir kamu bankasında müfettişlik yaptım, şimdi de özel bir bankanın genel müdürlüğünde mevzuat bölümünde çalışıyorum. Direk kendi gözlemlerimi deneyimlerimi paylaşacağım o yüzden.

Hangi üniversitenin iktisat - ekonomi bölümüne gidersen git. Eğer akademisyen olmayacaksan, üniversitede öğrendiğin kullandığın bilginin %95'ini mezun olunca kullanmayacaksın ve birkaç sene sonra sadece adıyla kalacak aklında.

Mezun olduğunda her şeyi ama her şeyi yapabilirsin. Çalışmak için bir sınır yok. Yani kamuda herhangi bir bakanlıkta uzman, müfettiş de olabilirsin, idari yargı hakimliğine girer idari yargı hakimi de olabilirsin, kaymakam da olabilirsin ya da özel sektörde herhangi bir sektörün bir firmasında finans, pazarlama, satış gibi departmanlarında da çalışabilirsin.

Şunu da belirteyim, eğer akademisyen olmayacaksan ve kamu ya da özel sektör fark etmez bir işte çalışacaksan, senin iktisat, işletme maliye, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi vb. herhangi bir İİBF bölümünden mezun olman fark etmeyecek. 4 senenin sonunda kendini ya KPSS çalışırken bulacaksın ya da özel şirketlerin mülakatlarındaki saçma sapan genel yetenek ve vaka analizi sınavlarında bulacaksın.

Yukarda "Çok yüksek üniversitelerde değilse hayır, bence okunmaz." diyen arkadaşıma kısmen katılıyorum, çünkü artık çok yüksek üniversitelerin adının bir önemi kalmadı. Çünkü sağolsunlar memlekette gördükleri her apartmana üniversite açtıkları için, şu an 250ye yakın üniversite var, bunların neredeyse hepsinde iktisat - ekonomi bölümü var. Yani tam bir survivor burası. Özel sektördeki şirketlerin de %99'u senin zekana, bilgine, okuduğun okula bakmayacak, "işler yürüsün yeter atom parçalamıyoruz senin ekonometri veya makro iktisat bilgini napalım" diyecekleri için senin okuma anlama kapasitene, sosyalliğine, üniversitede ders haricinde neler yaptığına bakacak. Kısaca ot gibi derse girip çıktın mı yoksa ders haricinde bir şeyler öğrenerek kendini geliştirdin mi, sosyalliğini insan ilişkilerini geliştirdin mi diye bakacak.

Bunları ben kendi gözlemlerime ve deneyimlerime dayanarak yazdım. Farklı yaşayanlar, görenler düşünenler olabilir. Ama bence işin özü şu. Türkiyede herhangi bir üniversiteden bir şekilde mezun olup diplomanı eline alırsın orası artık maalesef kolay. Önemli olan sen diğer milyonlarca senle benzer insandan farklı ne yaptın? Benim tavsiyelerim şunlar:

- Bir yabancı dili (bu tabi ki başlangıçta İngilizce olacak) gerçekten iyi anlayacak, konuşacak kadar öğren. Yani öyle üniversitelerin hazırlık sınıfında öğrendiğinle kalma. O seviyeyi herkes öğreniyor, bir şekilde atlatıyor üniversiteyi. He tabi %99 işe başladığında kullanmayacaksın bunu ama sen öğren. Çünkü piyasa gerçekten İngilizce biliyorum diyenler ama aslında bilmeyenlerle dolu.

- İnsani ilişkilerini geliştir. Çünkü iş hayatında benim gözüme çarpan en önemli şey bu. 4.5 sene banka müfettişliği yaptım, her bölgeden birbirinden farklı 40'a yakın şehre gittim. Bana kattığı en önemli şey bu. İş hayatının %80'i insan ilişkileridir. Mevcut iş zaten bir şekilde yürüyor, yani işi öğrenmek kavramak kolay.

- Maalesef üniversitelerin iktisat, işletme, maliye gibi bölümlerinin müfredatları 90'lardan kalma müfredatlar olduğu için günümüzü yakalayamıyor. Günümüz ne; programlama, veri analizi, yapay zeka, modelleme ve simülasyon zart zurt. Senin iktisat - ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra yapacağın birçok şeyi bunlar yapacak zaten. Bunları kullanan, yöneten, geliştirenler çok daha önce olacak maalesef ( er ya da geç). O yüzden teknolojik tarafını geliştirmeyi de unutma.

Çok fazla geliştir kelimesini kullandım, bu kelimeden ben de artık nefret etmeye başladım ama maalesef burası Türkiye ve burası tam bir survivor. Özellikle yaz tatillerini boş geçirmemeye çalış ki, mezun olduktan sonra çoğu şeye vaktin kalmayacak. Hakkında hayırlısı ve istediğin olsun.

@Emrecngz @7486 Biraz daha detaylandırabilir misiniz? Mesela bu bölümden mezun olunca bankalarda, şirketlerin ekonomi departmanında çalışamaz mıyım? Ayrıca ekonomi bilgim olması yatırım için bana fayda sağlamaz mı?

Bu arada üniversitede alacağın ekonomi bilgisinin %99'u sana yatırım konularında fayda sağlamaz. Yatırım, finans, borsada takılan ve çok para kazananların neredeyse tamamı ekonomi vs. okumayan tayfadır iyi bakarsan.

Bankalarda veya şirketlerin finans, muhasebe, pazarlama, satış departmanlarında çalışırsın tabi.

2019 ODTÜ iktisat mezunuyum. (iktisat - ekonomi aynı şeyler zaten bazı üniversitelerde iktisat, bazılarında ekonomi diye geçer) mezun olduktan sonra 4.5 sene bir kamu bankasında müfettişlik yaptım, şimdi de özel bir bankanın genel müdürlüğünde mevzuat bölümünde çalışıyorum. direk kendi gözlemlerimi deneyimlerimi paylaşacağım o yüzden.

Hangi üniversitenin iktisat - ekonomi bölümüne gidersen git. Eğer akademisyen olmayacaksan, üniversitede öğrendiğin kullandığın bilginin %95'ini mezun olunca kullanmayacaksın ve birkaç sene sonra sadece adıyla kalacak aklında.

Mezun olduğunda her şeyi ama her şeyi yapabilirsin. Çalışmak için bir sınır yok. Yani kamuda herhangi bir bakanlıkta uzman, müfettiş de olabilirsin, idari yargı hakimliğine girer idari yargı hakimi de olabilirsin, kaymakam da olabilirsin ya da özel sektörde herhangi bir sektörün bir firmasında finans, pazarlama, satış gibi departmanlarında da çalışabilirsin.

Şunu da belirteyim, eğer akademisyen olmayacaksan ve kamu ya da özel sektör fark etmez bir işte çalışacaksan, senin iktisat, işletme maliye, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi vb. herhangi bir iibf bölümünden mezun olman fark etmeyecek. 4 senenin sonunda kendini ya KPSS çalışırken bulacaksın ya da özel şirketlerin mülakatlarındaki saçma sapan genel yetenek ve vaka analizi sınavlarında bulacaksın.

Yukarıda "çok yüksek üniversitelerde değilse hayır, bence okunmaz." diyen arkadaşıma kısmen katılıyorum, çünkü artık çok yüksek üniversitelerin adının bir önemi kalmadı. Çünkü sağ olsunlar memlekette gördükleri her apartmana üniversite açtıkları için, şu an 250ye yakın üniversite var, bunların neredeyse hepsinde iktisat - ekonomi bölümü var. Yani tam bir survivor burası. Özel sektördeki şirketlerin de %99'u senin zekana, bilgine, okuduğun okula bakmayacak, "işler yürüsün yeter atom parçalamıyoruz senin ekonometri veya makro iktisat bilgini ne yapalım" diyecekleri için senin okuma anlama kapasitene, sosyalliğine, üniversitede ders haricinde neler yaptığına bakacak. Kısaca ot gibi derse girip çıktın mı yoksa ders haricinde bir şeyler öğrenerek kendini geliştirdin mi, sosyalliğini insan ilişkilerini geliştirdin mi diye bakacak.

Bunları ben kendi gözlemlerime ve deneyimlerime dayanarak yazdım. Farklı yaşayanlar, görenler düşünenler olabilir. Ama bence işin özü şu. Türkiye'de herhangi bir üniversiteden bir şekilde mezun olup diplomanı eline alırsın orası artık maalesef kolay. Önemli olan sen diğer milyonlarca senle benzer insandan farklı ne yaptın? Benim tavsiyelerim şunlar:

- Bir yabancı dili (bu tabii ki başlangıçta İngilizce olacak) gerçekten iyi anlayacak, konuşacak kadar öğren. Yani öyle üniversitelerin hazırlık sınıfında öğrendiğinle kalma. O seviyeyi herkes öğreniyor, bir şekilde atlatıyor üniversiteyi. He tabii %99 işe başladığında kullanmayacaksın bunu ama sen öğren. Çünkü piyasa gerçekten İngilizce biliyorum diyenler ama aslında bilmeyenlerle dolu.

- İnsani ilişkilerini geliştir. Çünkü iş hayatında benim gözüme çarpan en önemli şey bu. 4.5 sene banka müfettişliği yaptım, her bölgeden birbirinden farklı 40'a yakın şehre gittim. Bana kattığı en önemli şey bu. İş hayatının %80'i insan ilişkileridir. Mevcut iş zaten bir şekilde yürüyor, yani işi öğrenmek kavramak kolay.

- Maalesef üniversitelerin iktisat, işletme, maliye gibi bölümlerinin müfredatları 90'lardan kalma müfredatlar olduğu için günümüzü yakalayamıyor. Günümüz ne; programlama, veri analizi, Yapay zekâ, modelleme ve simülasyon zart zurt. Senin iktisat - ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra yapacağın birçok şeyi bunlar yapacak zaten. Bunları kullanan, yöneten, geliştirenler çok daha önce olacak maalesef ( er ya da geç). O yüzden teknolojik tarafını geliştirmeyi de unutma.

Çok fazla geliştir kelimesini kullandım, bu kelimeden ben de artık nefret etmeye başladım ama maalesef burası Türkiye ve burası tam bir survivor. Özellikle yaz tatillerini boş geçirmemeye çalış ki, mezun olduktan sonra çoğu şeye vaktin kalmayacak. Hakkında hayırlısı ve istediğin olsun.

Bu arada üniversitede alacağın ekonomi bilgisinin %99'u sana yatırım konularında fayda sağlamaz. Yatırım, finans, borsada takılan ve çok para kazananların neredeyse tamamı ekonomi vs. okumayan tayfadır iyi bakarsan.

Bankalarda veya şirketlerin finans, muhasebe, pazarlama, satış departmanlarında çalışırsın tabii.

Yüreğinize sağlık, merak ettiğim şey şu. Yukarıda "iktisat, ekonomi gibi bölümleri okumanız kamu veya özel sektörde çalışacaksanız hiçbir şey fark etmez" söylemeniz hakkında bir şey sormak istiyorum. Burada kendi öz gelişiminiz için bir bölüm okuyacak olsanız ne okurdunuz bunu merak ediyorum.

Cidden birbirlerinden farksızlar mı? Hangisini okurken zevk alırsınız. Biraz da öğrenci gözünden bir bakış açısı ile bilgi verebilir misiniz?

Kendi öz gelişimimiz üniversitelerin alan fark etmeksizin her bölümünde çok önemli. Fakat örneğin bankalar işe alım süreçlerinde aynı bölümden mezun, İTÜ mezunu birisi ile ege mezunu birisini ciddi anlamında birbirlerinden öz gelişimi ne olursa olsun ayırıyorlar mı? Kısaca bu bölüm Anadolu'da orta düzey bir üniversitede okunur mu? Teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör: