Ekran kartı fanı aniden yüksek hızda çalışmaya başlıyor

Swirls

Uzman
Oyun oynarken ekran kartımın sıcaklığı belli bir eşiğe (örneğin 55 dereceye) ulaştığında fanlar aniden yüksek hızda çalışmaya başlıyor. Fanlar devreye girince sıcaklık hızlıca 54 dereceye düşüyor ve fanlar tamamen duruyor. Ancak kart yük altında olduğu için sıcaklık saniyeler içinde tekrar 55 dereceye çıkıyor; fanlar yine yüksek hızda çalışıp tekrar duruyor. Oyun boyunca bu dur-kalk döngüsü sürekli ve agresif bir şekilde tekrarlanıyor. Hem çıkan ani ses beni rahatsız ediyor hem de donanıma zarar vermesinden endişeleniyorum.

Bu sorunu çözmek için Fan Control adlı uygulamayı yükledim ve oyun oynarken fanları sabit %40 - %50 hızında, durmaksızın çalışacak şekilde ayarladım. Bu sayede o sinir bozucu döngüden kurtuldum.

Sizlere sormak istediğim sorular şunlar:

1. Ekran kartı fanlarının bu şekilde sürekli sıfır noktasından yüksek hıza çıkıp tekrar tamamen durması (dur-kalk döngüsü) karta veya fan motoruna uzun vadede zarar verir mi?
  2. Fan Control uygulaması üzerinden fanları %40 - %50 hızda sabit ve aralıksız çalıştırmanın ekran kartına herhangi bir zararı olur mu? Yoksa bu şekilde kullanmaya devam etmeli miyim?

AMD mi NVIDIA mı?
Kartlarda Zero RPM modu var. Belli sıcaklığa kadar dönmemesi normal. Çok sorun olacak bir durum değil.
AMD ise kendi programından da kontrol edebilirsin.

Fancontrol uygulaması ile böyle bir grafik yaptım sorunu çözceiğini düşünüyorum ama ekran kartının fanları sürekli dönmesi kötü bir şey mi?

AMD mi NVIDIA mı?
Kartlarda Zero RPM modu var. Belli sıcaklığa kadar dönmemesi normal. Çok sorun olacak bir durum değil.
AMD ise kendi programından da kontrol edebilirsin.
rx6600 kullanıyorum amd çift fanlı modeli

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…