Ekran kartı için overclock ve undervolt nasıl yapılır?

2060 12GB ve 3060 12GB üreten markanın böyle kartları 8GB çıkarması saçmalık gerçekten. Hadi 5060'ı anladım çıktığı zaman Low tier karttı. 3070Ti neden 8GB abi.
5 yıl önce çıkmış ekran kartı. Bence normal 8 olması. Daha yavaş yavaş 8 GB yetmemeye başladı.

5 yıl önce çıkmış ekran kartı. Bence normal 8 olması. Daha yavaş yavaş 8 GB yetmemeye başladı.
Aynı serideki low tier ekran kartında 12 GB VRAM var. Hatta bir önceki RTX 2000 serisindeki low tier ekran kartında da 12 GB VRAM var. Bunları 12 GB çıkarıp 3070 Ti'ı 8 GB çıkarmak saçmalık.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı serideki low tier ekran kartında 12 GB VRAM var. Hatta bir önceki RTX 2000 serisindeki low tier ekran kartında da 12 GB VRAM var. Bunları 12 GB çıkarıp 3070 Ti'ı 8 GB çıkarmak saçmalık.
Ya da onların 12 olarak çıkması yanlış. Onların 12'ye ihtiyacı var mı? Hayır.

OC epey basit bir konu. MSI Afterburner'ı açıyorsun. +25 core'a veriyorsun, sonra yaklaşık 5 dakika bir test yapıyorsun FurMark ile. Sonrasında +25 daha veriyorsun, 5 dakika daha. Bu şekilde artık kaça kadar giderse. Baktın sorunlar çıkmaya başladı, ekranda tuhaflıklar oluyor, orada durup en az -50 veriyorsun. İdeal değeri bulduktan sonrası ise daha kolay. Farklı test programları indirip farklı ayarlarda ekran kartını test ediyorsun.

• UNIGINE Superposition
  • FurMark
  • OCCT
  • 3DMark

Bu uygulamalarla testler yap. Eğer sıcaklık değerlerinde vs. bir problem yoksa, bir şey değiştirmene gerek yok. Gidip oyunlarda test edebilirsin sonra. Özellikle yüksek çözünürlüklerde test edersen oyunları, sorunları bulman daha kolay olabilir. Ayrıca her zaman oyunlarda problem oluşacak diye bir şey yok, testlerde ekran kartı sorun çıkarabilir ya da tam tersi oyunlarda sorun çıkarabilir. Tek bir oyunda bile sorun çıkarırsa 25 vs. düşürmen gerek.

Bunların hepsini yaptıktan sonra çok bir performans artışı sağlamaz ancak AI için vs. iyi olabilir, Mem (MHz) yazanı +500 +500 arttırabilirsin ve sonra test edebilirsin. Ayrıca bilgin olsun Mem bazen Core'a girdiğin değerden dolayı hata fırlatabilir, dolayısıyla örneğin daha yüksek Mem ama daha az Core girmen gerekebilir eğer Mem'i arttırmak istiyorsan. Bunun dengesini iyi yakalaman gerek. Ben Mem'i 3000 yaptığımda sadece tek bir oyun çöküyordu, 2500'e indirdim ve o şekilde kullanıyorum. Ayrıca her ne kadar stabilde olsa bazı oyunlarda yine çökebilir, bu durumda Core ya da Mem'i düşürmek, ayarlamak size bağlı. Core (%) ve Power Limit (%)'e ise dokunmanıza gerek yok, bir işinize yaramazlar sizin.

Undervolt ise çok daha karmaşık bir şey, o yüzden yazarak anlatamam. Zaten ben de bilmiyorum. Zaten ben undervolt sevmiyorum. En çok performans arttıracak şey Core'dur size. Mem arttırmanıza çok da gerek yok. Yaklaşık 10 FPS'e kadar artış, hatta daha fazlasını yakalayabilirsiniz. Ben bu sayede 5060 Ti'dan 4070 performansı alıyorum, zaten 3DMark'ın sitesinde de 5060 Ti-Ryzen 5 5600 ikilisinde global'de skor olarak 1. sırayı kapmıştım da birkaç Çinli geçmiş sonra.

Evet, yani onları 12 çıkarıyorsan, onların kat kat üstündeki bir ekran kartını hadi en azından 10 GB yap.
Bu saatten sonra bir önemi yok, zaten çok pahalandılar, hep 8 gelir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Biz de anlıyoruz, merak etme Tek bir kişiden medet ummana çok da gerek yok.
Katacağı performans kısıtlı, VRAM dahil her şeyi limitlerine kadar çıkartsan bile %5 falan alacağın performans artışı. Çünkü 3070 Ti çipi zaten GA104'ün limitlerinin zorlanmış hali, 3070 ile arasında %10 performans farkı varken %50 güç tüketimi farkı olma sebebi de o.

Yok ben bunu öğrenmek için yapıyorum diyorsan da, öğrenecek bir şeyi yok aslında. Karate Kid filmindeki gibi, cilala, parlat, tekrarla. Voltaj ve frekansları gir, sentetik test yap, oyun testi yap, aldığın değerleri (ya da çöktüyse çöktüğünü) kaydet, tekrarla. Değerleri de voltajda mesela 25mV 25mV değiştir, frekansta da 50-100MHz. Bellek için de GPU-Z'den bellek üreticine bak, o üreticinin D6X'leri ne kadar frekans alıyormuş araştır internette. Genel olarak senin kartın özelinde ya da 3070 Ti için insanların yaptığı OC değerlerine bak, TPU gibi yerlerin incelemelerindeki frekans değerlerine bak, onları baz alarak kendine bir roadmap oluştur.

Ama dediğim gibi, bu "öğrenme" peşindeysen. Öteki türlü performans içinse çok bir beklentiye girme.

3070 Ti'ların hepsi repurposed 3070. Yeni bir konfigürasyon yapmaya uğraşmazlardı, zaten Mining dönemiydi. İyi binli 3070'leri D6X ile birlikte OC'leyip sardılar işte. Hatta kötü binli 3070 Ti'ları da 3060 Ti D6X diye sardılar, 3070 performansı veriyordu. Hepsi aynı GA104.

Tabii ki tek bir kişiden medet ummak gibi bir niyetim yoktu aslında. Sayenizde hiçbir şey yapmadan bile bir şeyler anladım. Zaman ayırıp yazılı şekilde genel bir anlatımı olan derleme yaparak beni aydınlatmaya çalıştığınız için, özellikle anladığım kadarı kadar; anlamam için beni yönlendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Karate Kid film benzetmenizde perfect İyi günler dilerim.

Deneyeceğim bunları, ama her şeyden önce zaman ayırıp yardımcı olmaya çalıştığın için sana da teşekkür ederim.

Bu arada, VRAM'lere OC deneyeceksen sıcaklıklarına iyi dikkat et, D6X'ler sıcak çalışan çipler.
Undervolt ise çok daha karmaşık bir şey, o yüzden yazarak anlatamam.
Güncel yazılımlarda çok da karmaşık değil aslında, belki eğriyi teker teker editlemek daha karmaşık görünebilir ama aslında aynı yap dene tekrarla döngüsü sadece, amelelik

UV'nin şöyle bir artısı da var, voltaj düşürdüğün için kazara çok voltaj verip degrade etme ya da yakma ihtimalin yok. En fazla bolca BSOD yersin.

Asıl amelelik belleklere OC yapmak.

Kartın termal pedleri ve temizliğini iyi durumda varsayarak yazıyorum. Belleklere +500'den başlayıp stabilite durumuna göre + - deneye yanıla testlerde bakabilirsin. Çekirdek hızında ise +100'den başlayarak yukarı doğru gidebilirsin. Belleklerin sıcaklıklarına dikkat edin 3000 serisinde GDDR6X bellekler zaten iyi soğutulamıyor yüksek sıcaklıklarda çalışıyor diyip geçmemek gerek. Kartın genel soğutma performansı zaten iyi değilse hiç bu işe girişmeyin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…