OC epey basit bir konu. MSI Afterburner'ı açıyorsun. +25 core'a veriyorsun, sonra yaklaşık 5 dakika bir test yapıyorsun FurMark ile. Sonrasında +25 daha veriyorsun, 5 dakika daha. Bu şekilde artık kaça kadar giderse. Baktın sorunlar çıkmaya başladı, ekranda tuhaflıklar oluyor, orada durup en az -50 veriyorsun. İdeal değeri bulduktan sonrası ise daha kolay. Farklı test programları indirip farklı ayarlarda ekran kartını test ediyorsun.
- UNIGINE Superposition
- FurMark
- OCCT
- 3DMark
Bu uygulamalarla testler yap. Eğer sıcaklık değerlerinde vs. bir problem yoksa, bir şey değiştirmene gerek yok. Gidip oyunlarda test edebilirsin sonra. Özellikle yüksek çözünürlüklerde test edersen oyunları, sorunları bulman daha kolay olabilir. Ayrıca her zaman oyunlarda problem oluşacak diye bir şey yok, testlerde ekran kartı sorun çıkarabilir ya da tam tersi oyunlarda sorun çıkarabilir. Tek bir oyunda bile sorun çıkarırsa 25 vs. düşürmen gerek.
Bunların hepsini yaptıktan sonra çok bir performans artışı sağlamaz ancak AI için vs. iyi olabilir, Mem (MHz) yazanı +500 +500 arttırabilirsin ve sonra test edebilirsin. Ayrıca bilgin olsun Mem bazen Core'a girdiğin değerden dolayı hata fırlatabilir, dolayısıyla örneğin daha yüksek Mem ama daha az Core girmen gerekebilir eğer Mem'i arttırmak istiyorsan. Bunun dengesini iyi yakalaman gerek. Ben Mem'i 3000 yaptığımda sadece tek bir oyun çöküyordu, 2500'e indirdim ve o şekilde kullanıyorum. Ayrıca her ne kadar stabilde olsa bazı oyunlarda yine çökebilir, bu durumda Core ya da Mem'i düşürmek, ayarlamak size bağlı. Core (%) ve Power Limit (%)'e ise dokunmanıza gerek yok, bir işinize yaramazlar sizin.
Undervolt ise çok daha karmaşık bir şey, o yüzden yazarak anlatamam. Zaten ben de bilmiyorum. Zaten ben undervolt sevmiyorum. En çok performans arttıracak şey Core'dur size. Mem arttırmanıza çok da gerek yok. Yaklaşık 10 FPS'e kadar artış, hatta daha fazlasını yakalayabilirsiniz. Ben bu sayede 5060 Ti'dan 4070 performansı alıyorum, zaten 3DMark'ın sitesinde de 5060 Ti-Ryzen 5 5600 ikilisinde global'de skor olarak 1. sırayı kapmıştım da birkaç Çinli geçmiş sonra.
Bu saatten sonra bir önemi yok, zaten çok pahalandılar, hep 8 gelir.