Merhaba, ben overclock alanında eksiğim. Nereden başlamalıyım? Nelere dikkat etmeliyim, bunları ilk önce öğrenmek istiyorum. Öncelikle GPU için nasıl OC yapabilirim? Ya da undervoltaj nasıl yapabilirim, bana anlatır mısınız? Ekran kartı modelim RTX 3070 Ti. Bu konularda bayağı iyi olduğunu düşündüğüm birkaç kişi gördüm; özellikle bu arkadaşlar değerli zamanını ayırıp yardımcı olup bana bir şeyler öğretirse sevinirim.

@Yakuza

Ekran kartı sıcaklığına bu programla baktım. Ekran kartı değerlerim nasıl @Yakuza hocam? Yardımcı olur musunuz, ben daha fazla performans almak istiyorum. Sizce bu değerler daha fazla performans almama uygun mu?

Eki Görüntüle 282976
STOK:

1790940903197.webp

930 mV@2955 max +1000 VRAM (125 MHz Reel OC) + XBAR 400 + SYS 400:

1790941549377.webp

930 mV bir de böyle. Bunun daha aşağısı da var.

2640@850 mV: Stok görselinden 50mhz daha düşük ama performansı daha yüksek. VRAM OC, XBAR OC yok, çektiği güce bak, stoktan daha iyi FPS veriyor. MHz düşük olmasına rağmen çünkü hotspot ve PL duvarına toslamıyor.

1790942008203.webp

Stok kullanacağıma 930 mV max ayarlarım, XBAR'ı da çekerim. Performans farkı oldu mu sana %13 sadece FurMark'ta bir de, ısı problemini kaldırması da cabası.

@X99 @CRT_User XBAR hakikaten kafadan bir +%5 koyuyor bütün testlerde ve oyunlarda.

Son düzenleme:
1790948434122.webp

Furmak 2.0 1080p genel FPS değerleri. Kaynak; FurMark 2 Benchmark Charts for P1080 Scores | Geeks3D

Ben de RTX 3070Ti ile default test yaptım. XBAR açık, Windows 11 işletim sistemi her şey default;

1790948822628.webp

Default değerlerim neden normal FurMark değerlere göre yüksek FPS vermiş olabilir ?
1790948865612.webp

164 FPS ile AVG 173 FPS almışım. ScreenShot alırken FPS anlık drop yemiş, olası bir durum. Min FPS FurMark 2.0'da 165FPS idi. AVG FPS 173 ama, sanırım önemli olan karşılaştırmada böyle olması gerek.

1790948959091.webp

Eki Görüntüle 283036

Furmak 2.0 1080p genel FPS değerleri. Kaynak; FurMark 2 Benchmark Charts for P1080 Scores | Geeks3D

Ben de RTX 3070 Ti ile default test yaptım. XBAR açık, Windows 11 işletim sistemi her şey default;

Eki Görüntüle 283038

Default değerlerim neden normal FurMark değerlere göre yüksek FPS vermiş olabilir?
Eki Görüntüle 283039
164 FPS ile AVG 173 FPS almışım. ScreenShot alırken FPS anlık drop yemiş, olası bir durum. AVG FPS 173 ama.

Eki Görüntüle 283040

FurMark açarken MSI AB sensörlerinin tiklerini kaldır, bug yaratıyor o maalesef ve yıllardır çözülemedi, oyunlarda yaşanan ve şikayet edilen stutter muhabbetinin ana suçlularındandır. NVIDIA overlay kullanıyorum artık.

Ekran kartına hiç ellemeden sıfır xbar-sıfır VRAM-sıfır eğri ile tamamen stok olarak MSI AB'nin de tikleri kapalı şekilde değerler nasıl?

Kart 0.89Volta sabitlenmiş çünkü ki düşük bir değer zaten bu, stokta daha yüksek voltaj çekmesi gerekiyor.

FurMark açarken MSI AB sensörlerinin tiklerini kaldır, bug yaratıyor o maalesef ve yıllardır çözülemedi, oyunlarda yaşanan ve şikayet edilen stutter muhabbetinin ana suçlularındandır. NVIDIA overlay kullanıyorum artık.

Ekran kartına hiç ellemeden sıfır xbar-sıfır VRAM-sıfır eğri ile tamamen stok olarak MSI AB'nin de tikleri kapalı şekilde değerler nasıl?

Kart 0.89Volta sabitlenmiş çünkü ki düşük bir değer zaten bu, stokta daha yüksek voltaj çekmesi gerekiyor.
Ufak bir hile yaptım diyebilirim BIOS'dan. Çok gizli ama bir o kadar da benim için basit bir kalibrasyon konusu olduğu için malesef paylaşmak istemiyorum. Çünkü biliyorsun herkes BIOS arayüzüne hakim değil. Bilmeyenler yanlış yerlere gidip yanlış yerlere tıklayabilir. Ne bir OC ne de tam tersi olarak adlandırılan düşük voltaj ayarı ile alakalı değil, tam olarak kalibrasyon eşitliğine yönelik ufak bir ayarlama söz konusu. Ayrıca şunları söylemek istiyorum;

Bir de FurMark benim bildiğim kendi sıralamasında ki skor baz alınması gerekir. FPS baz alınması biraz mantıksız gibi. Çünkü API olarak; "OpenGL 3.2 ve Vulkan 1.1 grafik programlama arayüzlerini (API) kullanır" Yani AMD ekran kartlarına yönelik, eskiden olduğu gibi FurMark 1, ama geliştirmişler bir tık ve NVIDIA ekran kartlarıda kısmen test ediliyor, ama amaç sanırım programın içinde alınan skorların kendi sitesinde genel kullanıcılardan geri bildirim aldığı tabloyu ilgilendiriyor daha çok. Bu arada NVIDIA kendi makalesinde FurMark'ın özellikle 1 sürümünde çok yanlış API'ler kullandığı için özellikle o dönemin 3000 serisi ekran kartlarını bozabileceğinden bahsediyordu. İlginç.

Directx sürüm olarakta 12 kullanır. Yalnız kafama takılan soru şu. Eğer ben bu uygulama üzerinden FPS performans baz alıcaksam eğer, güncel bir oyun olan "Resonance - A Plague Tale Legacy" daha çok Directx 12.1 (teknik adıyla Feature Level 12_1) ekran kartınızın donanımsal olarak desteklediği gelişmiş grafik yeteneklerini tanımlayan bir alt kademe anlayışına sahip oyunda nasıl aynı plasebo etkisini yaşayacağım ?

Ufak bir hile yaptım diyebilirim BIOS'dan. Çok gizli ama bir o kadar da benim için basit bir kalibrasyon konusu olduğu için malesef paylaşmak istemiyorum. Çünkü biliyorsun herkes BIOS arayüzüne hakim değil. Bilmeyenler yanlış yerlere gidip yanlış yerlere tıklayabilir. Ne bir OC ne de tam tersi olarak adlandırılan düşük voltaj ayarı ile alakalı değil, tam olarak kalibrasyon eşitliğine yönelik ufak bir ayarlama söz konusu. Ayrıca şunları söylemek istiyorum;

Bir de FurMark benim bildiğim kendi sıralamasında ki skor baz alınması gerekir. FPS baz alınması biraz mantıksız gibi. Çünkü API olarak; "OpenGL 3.2 ve Vulkan 1.1 grafik programlama arayüzlerini (API) kullanır" Yani AMD ekran kartlarına yönelik, eskiden olduğu gibi FurMark 1, ama geliştirmişler bir tık ve NVIDIA ekran kartlarıda kısmen test ediliyor, ama amaç sanırım programın içinde alınan skorların kendi sitesinde genel kullanıcılardan geri bildirim aldığı tabloyu ilgilendiriyor daha çok. Bu arada NVIDIA kendi makalesinde FurMark'ın özellikle 1 sürümünde çok yanlış API'ler kullandığı için özellikle o dönemin 3000 serisi ekran kartlarını bozabileceğinden bahsediyordu. İlginç.

Directx sürüm olarakta 12 kullanır. Yalnız kafama takılan soru şu. Eğer ben bu uygulama üzerinden FPS performans baz alıcaksam eğer, güncel bir oyun olan "Resonance - A Plague Tale Legacy" daha çok Directx 12.1 (teknik adıyla Feature Level 12_1) ekran kartınızın donanımsal olarak desteklediği gelişmiş grafik yeteneklerini tanımlayan bir alt kademe anlayışına sahip oyunda nasıl aynı plasebo etkisini yaşayacağım ?
Ayhan hocanın reenkarnasyonu olabilir misiniz ?

Ufak bir hile yaptım diyebilirim BIOS'tan. Çok gizli ama bir o kadar da benim için basit bir kalibrasyon konusu olduğu için maalesef paylaşmak istemiyorum. Çünkü biliyorsun herkes BIOS arayüzüne hakim değil. Bilmeyenler yanlış yerlere gidip yanlış yerlere tıklayabilir. Ne bir OC ne de tam tersi olarak adlandırılan düşük voltaj ayarı ile alakalı değil, tam olarak kalibrasyon eşitliğine yönelik ufak bir ayarlama söz konusu. Ayrıca şunları söylemek istiyorum;

Bir de FurMark benim bildiğim kendi sıralamasında ki skor baz alınması gerekir. FPS baz alınması biraz mantıksız gibi. Çünkü API olarak; "OpenGL 3.2 ve Vulkan 1.1 grafik programlama arayüzlerini (API) kullanır" Yani AMD ekran kartlarına yönelik, eskiden olduğu gibi FurMark 1 ama geliştirmişler bir tık ve NVIDIA ekran kartları da kısmen test ediliyor ama amaç sanırım programın içinde alınan skorların kendi sitesinde genel kullanıcılardan geri bildirim aldığı tabloyu ilgilendiriyor daha çok. Bu arada NVIDIA kendi makalesinde FurMark'ın özellikle 1 sürümünde çok yanlış API'ler kullandığı için özellikle o dönemin 3000 serisi ekran kartlarını bozabileceğinden bahsediyordu. İlginç.

DirectX sürüm olarak da 12 kullanır. Yalnız kafama takılan soru şu. Eğer ben bu uygulama üzerinden FPS performans baz alacaksam eğer, güncel bir oyun olan "Resonance - A Plague Tale Legacy" daha çok DirectX 12.1 (teknik adıyla Feature Level 12_1) ekran kartınızın donanımsal olarak desteklediği gelişmiş grafik yeteneklerini tanımlayan bir alt kademe anlayışına sahip oyunda nasıl aynı plasebo etkisini yaşayacağım?

Kartın güncel DirectX teknolojisini destekliyor, FurMark skorları FPS'ye göre veriliyor, PPW denilen şey işin verimlilik kısmıdır mesela.

Kart stok haldeyken ne alemde, eğri ayarladıktan sonra ne alemde, üstüne xbar ve SYS ekledikten sonra ne alemde UV+OC'li olarak.

3 tane kıyas var yapabileceğin.

Ayhan hocanın reenkarnasyonu olabilir misiniz ?
Reenkarnasyon inanırım ama sanırım o bahsettiğin kişinin ölümü ile benim doğum anlarım çok alakasız.
Kartın güncel DirectX teknolojisini destekliyor, FurMark skorları FPS'ye göre veriliyor, PPW denilen şey işin verimlilik kısmıdır mesela.

Kart stok haldeyken ne alemde, eğri ayarladıktan sonra ne alemde, üstüne xbar ve SYS ekledikten sonra ne alemde UV+OC'li olarak.

3 tane kıyas var yapabileceğin.
Güncel DirectX olarak 12 sürüm destekliyor diye biliyorum. Oynadığım yeni bir oyunda 12.1 destekli, yani biraz daha geliştirilmiş yapılandırma var gibi, kısacası FPS baz alacaksam gider oyunda test yaparım daha mantıklı olur, ya da FurMark FPS testi yapacaksam eğer kendi sitesinde ekran kart modellere göre karşılaştırma yaparım, ve o durumda zaten 168FPS alan AVG değerine göre benim AVG değerim 173 FPS. Sizin AVG değeriniz FurMark sitesine göre AVG aynı değer, ama siz %13 fazla FPS almaktan bahsettiniz, arada başka bir oyunda ya da farklı bir yerde mi bu % farkını aldınız ? Çünkü FurMark 2.0 tablosunda RTX 5080 model için AVG 357 FPS. Siz de %13 performans aldığınızı söylediğinizde ekran görüntüsü paylaşmışsınız ama FPS değeri 357 FPS ? Ben mi anlayamadım :( Bu aradaki %13 fark nerde aldınız ?

Stok kullanacağıma 930 mV max ayarlarım, XBAR'ı da çekerim. Performans farkı oldu mu sana %13 sadece FurMark'ta bir de, ısı problemini kaldırması da cabası.
Bu sizin paylaşımınız, tam olarak anlayamadım farkları fln...

Reenkarnasyon inanırım ama sanırım o bahsettiğin kişinin ölümü ile benim doğum anlarım çok alakasız.

Güncel DirectX olarak 12 sürüm destekliyor diye biliyorum. Oynadığım yeni bir oyunda 12.1 destekli, yani biraz daha geliştirilmiş yapılandırma var gibi, kısacası FPS baz alacaksam gider oyunda test yaparım daha mantıklı olur, ya da FurMark FPS testi yapacaksam eğer kendi sitesinde ekran kart modellere göre karşılaştırma yaparım, ve o durumda zaten 168FPS alan AVG değerine göre benim AVG değerim 173 FPS. Sizin AVG değeriniz FurMark sitesine göre AVG aynı değer, ama siz %13 fazla FPS almaktan bahsettiniz, arada başka bir oyunda ya da farklı bir yerde mi bu % farkını aldınız ? Çünkü FurMark 2.0 tablosunda RTX 5080 model için AVG 357 FPS. Siz de %13 performans aldığınızı söylediğinizde ekran görüntüsü paylaşmışsınız ama FPS değeri 357 FPS ? Ben mi anlayamadım :( Bu aradaki %13 fark nerde aldınız ?

Bu sizin paylaşımınız, tam olarak anlayamadım farkları fln...
1790950709580.webp

Kendi kendime supriz yapmışım gibi oldu, tamam gözümden kaçtı 2. ekran görüntüsü. Dedim neler oluyor :D Very good.

O zaman şimdi banada yapıştıralım. Ne yapmam gerek bu alanda ?

1790950977033.webp

Kendi kendime Sürpriz yapmışım gibi oldu, tamam gözümden kaçtı 2. ekran görüntüsü. Dedim neler oluyor :D Very good.

İlk görselde kart ağır yükte 1 Volta düşmüş, hotspot 95 civarı derecelerdeydi ve bu yüzden kart throttling yemiş 2700MHz'de 350 civarı FPS vermiş ve 360 watt çekiyor.

Son görselde 850mv ve 2640 MHz ile 290 watt çekmiş ve 360 küsur FPS vermiş. Performance Per Watt yani verimlilik artmış, ısı ise yerlerde sürünüyor, Throttling'in T'si yok.

2. Görsel olan UV+OC ise zaten bambaşka bir dünya, stok 4090'a çok yakın değerler.