İlk görselde kart ağır yükte 1 Volta düşmüş, hotspot 95 civarı derecelerdeydi ve bu yüzden kart throttling yemiş 2700MHz'de 350 civarı FPS vermiş ve 360 watt çekiyor.

Son görselde 850mv ve 2640 MHz ile 290 watt çekmiş ve 360 küsur FPS vermiş. Performance Per Watt yani verimlilik artmış, ısı ise yerlerde sürünüyor, Throttling'in T'si yok.

2. Görsel olan UV+OC ise zaten bambaşka bir dünya, stok 4090'a çok yakın değerler.
Okay okay şimdi daha iyi anladım özellikle FurMark'da olsa farkın aralığını görünce. Şimdi ben ne yapabilirim. Nerden başlamalıyım ? Zaten stok değerlerim iyi FPS veriyor 168 yerine 173 ve sıcaklıklarım iyi denilebilir. Öyleyse yapıştıralım lets go. Seni bekliyorum.

Okay okay şimdi daha iyi anladım özellikle FurMark'da olsa farkın aralığını görünce. Şimdi ben ne yapabilirim? Nereden başlamalıyım? Zaten stok değerlerim iyi FPS veriyor 168 yerine 173 ve sıcaklıklarım iyi denilebilir. Öyleyse yapıştıralım lets GO. Seni bekliyorum.

Copy paste değil de deneyerek bulman gereken değerler tabii ki olmalı.

RTX 3000 serisi kullanmadım, UV+OC performansını bilmiyorum.

Burada anahtar detay, Voltajı kısıp kartın stok hızında veya stoktan OC'li olarak daha yüksek değerler alabilmek.

Hem performans hem verimlilik artışını stabil bir biçimde tutturabilmek. Kartın stok Boost hızı mesela kaç MHz ise, stok voltajdan düşürerek ilk önce VRAM OC basmadan aynı hızı en düşük kaç mv ile alabiliyorum diye testlere başlayabilirsin. FurMark için ayrı, oyunlar için ayrı çünkü FurMark'ta problem yaratmayan ayar oyunda göçmelere neden olabilir.

Bunu da anlamanın en basit yolu oyunlarda hem DLSS hem RTX, hem de varsa MFG köklemek yani kartın tüm birimlerini ciddi manada zorlamak. CP 2077-FH6 gibi oyunlar burada çok güzel turnusol görevi görüyor. FH6 özellikle kart stabilitesine çok önem veriyor en ufak bir sıkıntıda çat diye çöküyor. CP 2077 zaten malum benchmark starı.

En düşük stokta ayar tutturduğun zaman üstüne VRAM OC basıp test etmen gerekir, ayar tutmaz ise voltaj yetmediği için vram göçmesi yaşıyorsundur o zaman vram az elektrik daha ver diyip senden voltaj ister. +Clock ve +Vram testleri de yaparsın çünkü ikisini de artırdığında elektrik ihtiyacı da ona göre artıyor. En son işte xbar ve sys clock'a da overclock basıp kartın ek voltaj isteyip istemediğine bakabilirsin.

Tutan ayara daha fazla Vram OC basıp crash yediğim çok olay olmuştur, voltaj artırınca veya vram OC kısınca hepsi çözülüyor.

Son düzenleme:
Copy paste değil de deneyerek bulman gereken değerler tabii ki olmalı.

RTX 3000 serisi kullanmadım, UV+OC performansını bilmiyorum.

Burada anahtar detay, Voltajı kısıp kartın stok hızında veya stoktan OC'li olarak daha yüksek değerler alabilmek.

Hem performans hem verimlilik artışını stabil bir biçimde tutturabilmek. Kartın stok Boost hızı mesela kaç MHz ise, stok voltajdan düşürerek ilk önce VRAM OC basmadan aynı hızı en düşük kaç mv ile alabiliyorum diye testlere başlayabilirsin. FurMark için ayrı, oyunlar için ayrı çünkü FurMark'ta problem yaratmayan ayar oyunda göçmelere neden olabilir.

Bunu da anlamanın en basit yolu oyunlarda HDM DLSS hem RTX hem de varsa MFG köklemek yani kartın tüm birimlerini ciddi manada zorlamak. CP 2077-FH6 gibi oyunlar burada çok güzel turnusol görevi görüyor. FH6 özellikle kart stabilitesine çok önem veriyor en ufak bir sıkıntıda çat diye çöküyor. CP 2077 zaten malum benchmark starı.

En düşük stokta ayar tutturduğun zaman üstüne VRAM OC basıp test etmen gerekir, ayar tutmaz ise total voltaj yetmediği için vram göçmesi yaşıyorsundur o zaman vram bana da az elektrik ver diyip senden voltaj ister. +Clock ve +Vram testleri de yaparsın çünkü ikisini de artırdığında elektrik ihtiyacı da ona göre artıyor. En son işte xbar ve sys clock'a da overclock basıp kartın ek voltaj isteyip istemediğine bakabilirsin.
Şimdi +200Clock +1000Memory verdim. Curve kısmında 1 voltajı hedef alarak eğriyi frekans olarak 1950MHz indirdim. FurMark 182 FPS oldu. Şimdi oyunda daha düşük kullanımlar ve %100 kullanımlara göre bakıp hemen geri dönüp bilgileri paylaşacağım. Thank you.

Şimdi +200Clock +1000MEMOry verdim. Curve kısmında 1 voltajı hedef alarak eğriyi frekans olarak 1950MHz sabitledim. FurMark 182 FPS oldu. Şimdi oyunda daha düşük kullanımlar ve %100 kullanımlara göre bakıp hemen geri dönüp bilgileri paylaşacağım. Thank you.

Voltaj stokta kaçtı sen kaç Volta düşürüp 1950 ayarladın?

Voltaj stokta kaçtı sen kaç Volta düşürüp 1950 ayarladın?
Sanırım yanlış yaptım. Voltaj stok 1.08 en tepe. Max boost frekans 1950MHz. Tabii bu değerleri FurMark göremiyorum, oyunlarda bazen görüyorum. FurMark'da max frekans ve voltaj farklı oluyor. Ben yanlış yaptım herhalde çünkü Frekans 2150MHz oldu çekirdek ve voltaj yine max 1.08. Yalnız Valorant çökmedi :D 1v ile nasıl yapacağım ? Direkt +200MHz vermeden oluyor. 1v hedef alıyorum ve o kısımda ki frekans değeri 1890MHz. +200 şeklinde tüm eğri artıyor dolasıyla bu eğriden sonra, herhalde ben yanlış yapıyorum.

Mesela bu tablo nasıl ? Max Boost 2010MHz. 1v hedef aldım ve o değer frekans 1890MHz gibi bir şey. Yani amaç en iyi voltajı bulup max frekans çıkmak mı ? Full baskı uygulayarak baz alınarak...?
1790952338392.webp

Sanırım yanlış yaptım. Voltaj stok 1.08 en tepe. Max Boost frekans 1950MHz. Tabii bu değerleri FurMark göremiyorum, oyunlarda bazen görüyorum. FurMark'da Max frekans ve voltaj farklı oluyor. Ben yanlış yaptım herhalde çünkü Frekans 2150MHz oldu çekirdek ve voltaj yine Max 1.08. Yalnız Valorant çökmedi :D 1V ile nasıl yapacağım? Direkt +200MHz vermeden oluyor. 1V hedef alıyorum ve o kısımda ki frekans değeri 1890MHz. +200 şeklinde tüm eğri artıyor, herhalde ben yanlış yapıyorum.

NV-UV kullan, eğriyi senin yerine ayarlıyor büyük kolaylık. Programı yapan adam alman bir mühendis.

1790952395726.webp

Sağda sarı renkli target yazan yer işte voltaj ve Boost frekansını artırdığında ne olacağını yazan yer. VRAM ve PL zaten ortada, apply basınca sol yukarıdaki 5 profilden birine kaydetmen için yanıp sönüyor üstüne tıklıyorsun. AB silent, MSI AB'yi gizli tutuyor arka planda, start ise Windows her açıldığında kendisi oto UV basıyor. Xbar ve SYS için Mvolt'u ben ayrıca açıp sadece xbar ve SYS değiştiriyorum. Mvolt'un arayüzü biraz tırt, NV-UV gibi yapsınlar mvolt'a öyle geçerim.

Voltage Step Scanner yaptığım zaman default Boost Frekans hata veriyor.

1790953123351.webp

Başlangıç noktasından son noktaya kadar eğriyi sen kendin manuel mi yaptın ? Yoksa Voltage Step Scanner mi yapıyor. Program İngilizce bilmediğim için karışık geldi ama sanırım kısa sürede kavrarım. Thank you. Sadece şu eğriyi manuel mi yoksa scan ederek mi yaptın bu kısmını yazarsan sevinirim.

Son düzenleme:
Voltage Step Scanner yaptığım zaman default Boost Frekans hata veriyor.

Eki Görüntüle 283067

Başlangıç noktasından son noktaya kadar eğriyi sen kendin manuel mi yaptın? Yoksa Voltage Step Scanner mi yapıyor. Program İngilizce bilmediğim için karışık geldi ama sanırım kısa sürede kavrarım. Thank you. Sadece şu eğriyi manuel mi yoksa scan ederek mi yaptın bu kısmını yazarsan sevinirim.

Voltage step scanner ile hiç uğraşma.

Sen sadece voltajı ve frekansı giriyorsun apply yapınca eğriyi program kendisi otomatik ayarlıyor. Sonrası furmark ve oyun testleri.

Voltage step scanner ile hiç uğraşma.

Sen sadece voltajı ve frekansı giriyorsun apply yapınca eğriyi program kendisi otomatik ayarlıyor. Sonrası furmark ve oyun testleri.
Valla o şekilde yaptım uyguladı, yalnız sonuç çok kötü oldu. Mesela default 174FPS AVG alırken bu uygulamada dediğin şekilde 1v örnek yaptığım zaman işlemi yapıyor, MSI Afterburner açıyor kapatıyor sonra tamamlandı uyarısı veriyor şu şekilde sonuçlanıyor sonra. Fakat FurMark 2.0 test FPS 155 FPS AVG oluyor. Nasıl yanlış yapabilirim eksik olan bir şey var gibi yapmadığım herhalde.

1790955652376.webp

MSI Afterburner ile eğri mesela 1v hedef alıyorum o frekans üzerindende +100MHz yukarı çekiyorum. Dolasıyla 1v ile FurMark ve oyunlarda dahil aynı FPS alıyorum yine. En azından default Voltaja göre daha düşük oluyor. Fakat bu NV-UV ben eksik bir şey yaptım herhalde 1v hedef + frekans yapınca 155FPS AVG FurMark :D

Yanlış olan nedir ben de ? Sağ tarafta 1v + Frekans 90MHz ekliyor. Tıpkı benim MSI Afterburner ile manuel yaptığım gibi. Apyle UV diyorum yapıyor ayarları ama aşağıda ki FurMark sonucuna bak. Süre kısa evet ama daha yukarı çıkmıyor zaten..
1790955898331.webp

1790955992337.webp

Oh tamam sonunda başardım @Yakuza

Zaten o sağ kısımda örnekler varmış. Ben Frekans + kısmını 100 üzeri çıkmıyordum. Şimdi +240 yaparak max frekans değerinide 1950MHz yaptım. FurMark FPS 4-5 arttı ama aynı zamanda max Frekans değerim default değer için 1770-1800MHz arası değişirken şimdi 1850-1900MHz arası değişiyor. Şimdi anladım mantığını. Teşekkür ederim yardımcı olduğun için.

Sana neden bu hatayı verdiğini açıklıcam. Bu olay cidden iyi bir şeymiş bunu anladım çünkü Valorant oyununda GPU Watt değeri full grafik ayarlarında ortalama AVG güç tüketimi 250w idi, ama bu ayardan sonra 130w şeklinde davranış gösterdi, smooth olma durumu biraz daha arttı, tepkisel olarak hissedilebilirdi. Yalnız bir senkronize bozukluğu vardı oda belli nedeni; Vanguard'ın gazabına uğradık. O yüzden benim alanımda bu yöntem gerçekten başarılı olsada malesef UV+Frekans olayından uzak durmam gerekiyor :( Yalnız öğrendiğim iyi oldu. En azından bilgi ve pratik deneyim sahibi oldum. İyi akşamlar.
1790956711731.webp

Son düzenleme:
Vallahi o şekilde yaptım uyguladı, yalnız sonuç çok kötü oldu. Mesela default 174FPS AVG alırken bu uygulamada dediğin şekilde 1V örnek yaptığım zaman işlemi yapıyor, MSI Afterburner açıyor kapatıyor sonra tamamlandı uyarısı veriyor şu şekilde sonuçlanıyor sonra. Fakat FurMark 2.0 test FPS 155 FPS AVG oluyor. Nasıl yanlış yapabilirim eksik olan bir şey var gibi yapmadığım herhalde.

Eki Görüntüle 283076

MSI Afterburner ile eğri mesela 1V hedef alıyorum o frekans üzerindende +100MHz yukarı çekiyorum. Dolasıyla 1V ile FurMark ve oyunlarda dahil aynı FPS alıyorum yine. En azından default Voltaja göre daha düşük oluyor. Fakat bu NV-UV ben eksik bir şey yaptım herhalde 1V hedef + frekans yapınca 155FPS AVG FurMark :D

Yanlış olan nedir ben de? Sağ tarafta 1V + Frekans 90MHz ekliyor. Tıpkı benim MSI Afterburner ile manuel yaptığım gibi. Apyle UV diyorum yapıyor ayarları ama aşağıdaki FurMark sonucuna bak. Süre kısa evet ama daha yukarı çıkmıyor zaten.
Eki Görüntüle 283079

Eki Görüntüle 283080

Oh tamam sonunda başardım @Yakuza

Zaten o sağ kısımda örnekler varmış. Ben Frekans + kısmını 100 üzeri çıkmıyordum. Şimdi +240 yaparak Max frekans değerini de 1950MHz yaptım. FurMark FPS 4-5 arttı ama aynı zamanda Max Frekans değerim default değer için 1770-1800MHz arası değişirken şimdi 1850-1900MHz arası değişiyor. Şimdi anladım mantığını. Teşekkür ederim yardımcı olduğun için.

Sana neden bu hatayı verdiğini açıklıcam. Bu olay cidden iyi bir şeymiş bunu anladım çünkü Valorant oyununda GPU Watt değeri Full grafik ayarlarında ortalama AVG güç tüketimi 250W idi ama bu ayardan sonra 130W şeklinde davranış gösterdi, smooth olma durumu biraz daha arttı, tepkisel olarak hissedilebilirdi. Yalnız bir senkronize bozukluğu vardı oda belli nedeni; Vanguard'ın gazabına uğradık. O yüzden benim alanımda bu yöntem gerçekten başarılı olsa da maalesef UV+Frekans olayından uzak durmam gerekiyor :( Yalnız öğrendiğim iyi oldu. En azından bilgi ve pratik deneyim sahibi oldum. İyi akşamlar.
Eki Görüntüle 283088

MSI Afterburner'daki o sensörlerin tikini kaldır, gerçekten stutter yaptırıyor %0.1 ve %1 FPS'leri göçertiyor. Ben Valorant oynarken bırak MSI AB sensörlerini, NVIDIA Overlay bile açmıyorum. NVIDIA Overlay sadece Single Player veya casual multi oyunlarda açık kalır grafik falan köklerim işte durumu izlemek için o da. Test yaparken de Cap Frame X kullanıyorum, testler için Riva Tuner Statistics kullanıyor maalesef ama test sonrası memnun kaldığımda Vaslorant/CS2 gibi oyunlarda MSI AB tikleri ve NVIDIA overlay kapalıdır. Her şey rayına oturtana kadar, ölçüm programları sonrasında açık kalınca oyunu sapıttırıyor.

Son düzenleme: