Ekran kartı ve işlemci için sıcaklık düşürme yöntemleri nelerdir?

Lemrado

Uzman
Merhaba,

R7 7800X3D işlemciye ve RTX 4070 Ti Super ekran kartına sahibim. Daha önce yaptığım testlerde anormal bir sıcaklık görmedim ancak yine de ekran kartının ve işlemcinin sıcaklığını daha aşağı seviyelere çekmek için performans kaybı olmadan yapılabilecek ayarlar var mıdır?
Bazı konular da bazı ayarlardan bahsedilmiş ve sıcaklığa çok fazla etki ettiği söylenmiş, örnek olarak şöyle bir şey okudum "40-50-60 oynaksa eğer bu Precision Boost OverDrive veya Core Performance Boost açık olduğundan. İkisini de kapat bak, nasıl sabit 38-43 değerler alıyorsun"

Bildiğiniz ayarları paylaşırsanız memnun olurum.

İyi sosyaller.

Kasa ici hava aksini iyileştirmek, ısı tahliyesini kolaylastirmak ve hava alıklarından serin hava girdiğine emin olmak. Ben de ekran karti ve islemci için ayarlarla uğraşıp durdum, sonra kasa ici hava akışını olabildiğince maksimize ettim, budget fanlar yerine daha kaliteli fanlar aldim, soğutucu değiştirdim ayrıca kasamin altında ekran kartına doğru dönük fanlar yoktu. Bu sebepten Akasa'dan aparat alarak 2 tane 120'lik fanı ekran karti fanlarina doğru üflettim. Iceri giren serin havayı direkt karta veriyor. Yani orada fan takabilecegin alan varsa kesinlikle tak.

Yukarıda @DarthGorsoy in dediğinin üstüne;
Sisteminin ısındığını gözlemlediğinde tozunu al. O olay inanılmaz fark ettiriyor.
Eğer sadece sıcaklık düşürmeyi amaçlıyorsan Undervolt yapabilirsin. GPU silikonu iyi denk gelirse 5-10 derece düşürüp hiçbir performans kaybetmiyorsun. Overclock boş iş de Undervolt baya faydalı. Tabi bu son dediğim uç senaryolarda geçerli. GPU 75 dereceyi geçmiyorsa arge yapmaya değmez.

Sıcaklıklar yüksek değil ki. Parçalarınız yüksek sıcaklıkta dahi olsa "belirtilen" sınırları geçmediği sürece sorunsuz çalışmaya devam edebilir. CPB ve PBO kapatırsanız elbette ısı düşer ama performansınız da düşer. Undervolt yaparak güç tüketimini azaltabilirsiniz performans kaybı olmadan.

FPS sabitle yöntemiyle de serin çalıştırabilirsiniz. Eğer online oyunlar oynamıyorsanız. ( panelinizin yenileme hızına eşitleyerek ) güzel değerler alabilirsiniz. MSI Afterburner bu konuda kullanışlı. Hikaye odaklı oyunlarda, aşırı yüksek FPS'e gerek pek olmuyor. PS5'te bile çoğu oyun 30-60 FPS arasında zaten çalışıyor. Tabii online oyunlarda yüksek FPS şart. Şahsen hikaye odaklı oyunlarda 90-100 FPS fazlasıyla yetiyor bana. Belki işinize yarar sizin de.

Peki hocam belirttiğim donanımlar için maksimum sıcaklık değerleri ne olmalıdır?

Ikisine de undervolt yapabilirsin veya sogutma degistirirsin baska sekilde dusmez sicakliklar performans kaybi olmadan.
İslemci icin oyundayken 70 dereceler ideal(kullandigin sogutmaya gore degisir),
Ekran karti icin de ayni sekilde 70'i gecmezse sogutmasi cok iyidir, ekran karti modelinize bagli

İşlemcide maksimum sıcaklığın 82 derece falan olduğunu hatırlıyorum hocam

Hocam kasa bu şekilde, elimden geldiği kadarıyla soğutma için uğraştım toplarken ama yeterli mi ya da bir yanlışlık oldu mu bilmiyorum. Kasada şu an +3 fan daha takacak kadar boşluk var.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-04-21 saat 15.35.24_f638c7bf.webp
    147,6 KB · Görüntüleme: 76
Hangi sartlar altında? Oyun oynarken mi 82, işkence testi falan yaparken mi?
Mesela PUBG oynarken bu değeri görmüştüm hocam. Bu akşam tekrardan Cinebench ve Funmark testi yapacağım, burada paylaşırım sonuçları sizde bakıp değerlendirirseniz mutlu olurum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…