dedpew

Uzman
Merhaba. Thermalright Burst Assassin kule tipi işlemci fanı ve macun değişimi yaptım. i5 12400F işlemcim soğutma olarak dereceleri gayet düzeldi; ancak ekran kartım aşırı ısınmaya başladı. Oyuna girdiğimde yirmi otuz saniyede çok hızlı 50'den 87-88 derecelere çıkıyor, ben de kapatıyorum oyunu. Ekran kartım Gigabyte RTX 3060 Ti Eagle OC. Driverlarımı güncelledim ve kule tipinin fanını tak çıkar yaptım; ancak sorun düzelmedi, kasanın önü açıktayken de devam ediyor. Anakartım Gigabyte H610M-K biraz küçük olduğundan mı oluyor? Yardımcı olabilir misiniz?

87-88 derece ne dostum? Yukarıdakiler yok kule tipi yakın yok soğutucudan dolayı olmuştur falan demiş de geç o işleri; kule tipi cart curt falan da ekran kartının derecesini bu kadar zıplatmaz, hadi maksimum 2-3 derece falan oynatır, zaten soğuk havayı ekran kartı yer, işlemci soğutucu değil. Ekran kartının sıcaklığına etki eden %90 asıl şey kendi soğutma elemanlarıdır. O %10'luk elemanlar etki etse bile kart çıksa çıksa 80'e çıkar, o da zar zor, işe bak ki kart hızlıca 88-89'a fırlıyor, belki de sınır olmasa daha 100'ü falan vuracak yani! Ekran kartının fanları yeterince dönüyor mu? Manuelce MSI Afterburner'dan fanın hızını bir %100'e çek bakalım kaç derece oluyor?

GPU fan hızı yüzde ThrottleStop'tan işlemciyi kısıp ekran kartı kullanımını yüzde altmış falan yapınca 70 derecelerde seyrediyor ama seksen derece eşiğini bu halde bile geçtikten sonra saniyede bir derece artmaya başlıyor.

Hocam kule tipi fanı egzoz fanının olduğu yöne alın. Ya da kule tipini tersine çevirin. Eğer fan üflemek yerine çekiyorsa yani soğutucu bloğa doğru üflemiyorsa egzoz fanı dışarıya atamaz kule tipi işlemcinin ısısını ve ekran kartının ısısını kasa içerisinde sürkilasyon yapar ısı artışına neden olur?

YouTube'daki montaj videolarındaki gibi taktım. Elimi koyduğumda radyatörün solundaki egzoz fanı havayı radyatöre doğru üflüyor.

Egzoz fanını kontrol ettim ve temizledim biraz daha yavaşladı derece artımı kasa açıkken ancak düzelmedi bir dakikada falan aynı şey oluyor. GPU fan hızımda 68 dereceden itibaren son hızda çalışmaya ayarlı.

Son düzenleme: