Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Yunus76

Uzman
Selam. Anakartım ASUS ROG STRIX X670E-E Gaming Wi-Fi. Bu anakartta PCI5 ve PCI4 yuvaları var. Ekran kartı ve M.2 SSD'yi PCI5'e takmak istiyorum. Bu nedenle ekran kartı ve M.2 SSD'yi hangi yuvalara takmalıyım?

1.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Selam. Anakartım ASUS ROG STRIX X670E-E Gaming Wi-Fi. Bu anakartta PCI5 ve PCI4 yuvaları var. Ekran kartı ve M.2 SSD'yi PCI5'e takmak istiyorum. Bu nedenle ekran kartı ve M.2 SSD'yi hangi yuvalara takmalıyım?

Eki Görüntüle 218504

Screenshot_20260115_180153_Google~2.webp
Kırmızı işaretli kısıma ekran kartı, mavi işaretli kısıma M.2 SSD.

Alt kısımdaki diğer M.2 yuvalarını kullanmak ekran kartı veri yolunu x8 hızına düşüreceğinden, tek SSD kullanıyorsan sadece en tepe yuvayı tercih etmen en doğrusu olur. .

Screenshot_20260115_180552_Chrome.webp
M.2 SSD yuvaları ile PCI-E yuvaları arasında bi bağlantı bulunmuyor. Sadece PCI-E yuvaları ortak.

@Omerta Silenzio,
Screenshot_20260115_181406_Chrome.webp
Bu da ROG X870E-E'nin paylaşımı.
Ekran kartını metal destekli en üstteki PCI-e 5.0 X16 yuvasına. M.2 SSD'ni ise işlemciye en yakın olan ve doğrudan CPU'ya bağlı çalışan en üstteki M.2_1 soğutucu bloğun altındaki yuvaya takmalısın. Alt kısımdaki diğer M.2 yuvalarını kullanmak ekran kartı veri yolunu X8 hızına düşüreceğinden, tek SSD kullanıyorsan sadece en tepe yuvayı tercih etmen en doğrusu olur.

Son düzenleyen: Moderatör:

Eki Görüntüle 218504

Screenshot_20260115_180153_Google~2.webp
Kırmızı işaretli kısıma ekran kartı, mavi işaretli kısıma M.2 SSD.

Alt kısımdaki diğer M.2 yuvalarını kullanmak ekran kartı veri yolunu x8 hızına düşüreceğinden, tek SSD kullanıyorsan sadece en tepe yuvayı tercih etmen en doğrusu olur. .

Screenshot_20260115_180552_Chrome.webp
M.2 SSD yuvaları ile PCI-E yuvaları arasında bi bağlantı bulunmuyor. Sadece PCI-E yuvaları ortak.

@Omerta Silenzio,
Screenshot_20260115_181406_Chrome.webp
Bu da ROG X870E-E'nin paylaşımı.

Çözüm
Reis, ekran kartı en üst yuvaya takılı ama sarı ile işaretli yerde göründüğü üzere PCI 4.0 görünüyor. PCI 5.0 olması lazım değil mi? Bir ayar falan mı yapmam gerekiyor acaba?

Ekran Görüntüsü (118).webp

Reis son bi soru daha sorayım. Sistemimde NVMe Samsung SSD 990 PRO takılı. Ama en alttaki yuvaya takmıştım. Böyle kalsa performans kaybı olur mu acaba? Performans kaybı oluyorsa attaki yuvadan söküp senin dediğin en üst yuvaya takacağım.

Ekran Görüntüsü (120).webp

Reis son bi soru daha sorayım. Sistemimde NVMe Samsung SSD 990 PRO takılı. Ama en alttaki yuvaya takmıştım. Böyle kalsa performans kaybı olur mu acaba? Performans kaybı oluyorsa attaki yuvadan söküp senin dediğin en üst yuvaya takacağım.

Eki Görüntüle 218561

Performans kaybı olmaz. ROG X670E-E'nin M.2 SSD yuvaları ile PCI-E yuvaları birbirinden bağımsız veriyollarını kullanıyor.

Olsa bile bunu hissetmeniz neredeyse imkansız.