Akşam PC'ye geçince unutmazsam yazayım, çok direttin çünkü.
Baştan şöyle söyleyeyim sen donanımları yanlış kıyaslıyorsun, elmayla armut misali. Her şey saf güçle ölçülseydi bunları tartışıyor olmazdık zaten. Adam önce çözünürlük belirtmemiş ki GPU ve CPU'dan 1080P kullandığını düşündüm ve buna göre dedim ki, 3800X ile 3060 var peki, 3800X 1080P'de 3070 gibi eski bir karta bile darboğaz yapar git biraz araştır illa video bulursun. 3060'ün üzerine ne koyabilirsin en fazla 4060Ti upgrade gelir o da belki darboğaz yapar. Özetle 3800X gibi bir işlemci full HD'de 3070'i zar zor besler, biraz darboğaz yapar, 2K'da kurtarır.
Gelelim tercih meselesine, eğer arkadaş ben 3-4 yıl sonra komple platform değiştiririm şimdilik bi sürü oyunu sağlam oynayım diyorsa GPU upgrade edebilir, 2K olması seçenekleri biraz daha arttırır, ama uzun vade düşünüyorsa kesinlikle AM5 9000 serisine geçmeli, çünkü artık CPU GPU dengesi sınırda, çünkü 3800X'den 9600X arasındaki fark devasa. Ekran kartında 3060'dan 5060Ti geçerse saf güçte CPU upgrade farkı kadar fark kalacak. Burada devreye ikinci bi soru geliyor. Hikayeli mi oynuyorum rekabetçi mi? Eğer zaten 2K hikayeli oynuyorsa MFG için düşünmeden 5060Ti almalı. KS, 2K kullandığını söyledi bu yüzden 5060Ti gibi bir upgrade 3800X'i ucu ucuna kurtarır mı kurtarmaz mı detaylı araştırmak lazım.
Yani özetle güzel kardeşim, her şeye darboğaz diyorsunuz bir darboğaz öğrenmişsiniz gibi bir yaklaşım yapmak yerine, on farklı pencereden düşünüp yorum yapmaya çalışalım. Çünkü bazen evdeki hesap çarşıya uymaz, benim görüşlerim videolarla verilerle değil, tecrübelerle de sabit. Şimdi sana iyi forumlar.
Edit: 9700X diyecektim.