M işlemcileri Intel ile kıyaslamak teknoloji tarihinin en yanlış işi olur. M işlemciler yazılım, kodlama, render, tasarım, yani kısacası iş için yaratıldılar. Pil ömrü desen onu konuşmaya gerek bile yok zaten.
Eski ofis cihazımda R7 7730U vardı, her işimi görüyordu. Peki i7 işlemcili Thinkpad ile kıyaslayınca M1 Macbook almak mantıklı olur mu? Daha doğrusu, iş için Thinkpad almaya gerek var mıdır? Ayrıca Macbook piyasasını bilmiyorum. 20 bin TL'ye M1 Macbook bulabilir miyim? Bir iki bin TL üstü olsa ayarlayabilirim.

Eski ofis cihazımda R7 7730U vardı, her işimi görüyordu. Peki i7 işlemcili Thinkpad ile kıyaslayınca M1 Macbook almak mantıklı olur mu? Daha doğrusu, iş için Thinkpad almaya gerek var mıdır? Ayrıca Macbook piyasasını bilmiyorum. 20 bin TL'ye M1 Macbook bulabilir miyim? Bir iki bin TL üstü olsa ayarlayabilirim.
Açıkçası ikinci el piyasasını bilmiyorum ne desem yanlış olur. İkinci ele daha hakim olan arkadaşlar yardımcı olursa daha iyi olur senin için.

M1 ise i7 ile falan kıyaslanamaz. Çok başka seviyede.

Açıkçası ikinci el piyasasını bilmiyorum ne desem yanlış olur. İkinci ele daha hakim olan arkadaşlar yardımcı olursa daha iyi olur senin için.

Anladım. Bu durumda iş için en az M1 işlemcili Macbook tercih edebilirim, en azından seçenek olarak bulunsunlar. Yalnız Macbooklar sanallaştırma açısından nasıldır? Rahatlıkla VirtualBox veya VMWare kullanabilir miyim?

Anladım. Bu durumda iş için en az M1 işlemcili Macbook tercih edebilirim, en azından seçenek olarak bulunsunlar. Yalnız Macbooklar sanallaştırma açısından nasıldır? Rahatlıkla VirtualBox veya VMWare kullanabilir miyim?
Evet MacBook’larda sanal bilgisayar kullanılabiliyor. İstersen Windows bile kurabilirsin rahatlıkla.

Ücretsiz olarak UTM, ücretli ve en iyi seçenek olarak da Parallels, Mac için en iyi sanallaştırma yolları.

7. yılına girecek olan Fan'sız Air'i nasıl böyle ezbere şekilde > i7 şeklinde savunabiliyorsun çok mantık bulamıyorum. Bak 21K'ya 3 ay önce sıfır 6650U'lı thinkpad aldım:

M1 ile başa baş gidiyor, fan da var bu cihazda. Uzun süre render alma giib işlerde M1 Air'i yatırır masaya tepesine çıkar.

Şu ezbere teknoloji savunma işini bırak da insanlar parasının hak ettiği şeyi alsınlar. Hangi i7'ymiş hangi modelmiş bir araştır bari böyle sıvayacağına. Adam kurur Thinkpad'e Linux'a senin dandik tablet os'undan 80 kat verimli özgür takılır, developersa kendi kimliğine daha çok uyar belki.

Eski ofis cihazımda R7 7730U vardı, her işimi görüyordu.
Fena değil çünkü, Zen 3 olsa da güzel. Zen 4 / Zen 5 mimarili bulabilirseniz farkı hissedersiniz.

Yazılım geliştirme. Masaüstü programı ve web sitesi kodluyorum. Ayrıca backend için de eğitim alıyorum. Yani tamamen fullstack değilim ama MySQL ve Python öğreniyorum. Bu yüzden pili makul süre dayanan, herhangi bir dizüstü işimi görecektir.
Evet görecektir, Apple ekosistemine kendinizi zincirleyip goy olma gibi bir özel talebiniz yoksa AMD işlemcili bir Thinkpad'le de çok güzel süreler alıp sessiz / temiz çalışabilirsiniz.

Evet MacBook’larda sanal bilgisayar kullanılabiliyor. İstersen Windows bile kurabilirsin rahatlıkla.

Ücretsiz olarak UTM, ücretli ve en iyi seçenek olarak da Parallels, Mac için en iyi sanallaştırma yolları.
Harika, teşekkür ederim. Amacım Windows veya Linux makine çalıştırmaktı. VirtualBox'ın doğrudan desteği olduğunu düşünüyordum ama UTM'yi deneyeceğim eğer Macbook alırsam.

7. yılına girecek olan Fan'sız Air'i nasıl böyle ezbere şekilde > i7 şeklinde savunabiliyorsun çok mantık bulamıyorum. Bak 21K'ya 3 ay önce sıfır 6650U'lı thinkpad aldım:

M1 ile başa baş gidiyor, fan da var bu cihazda. Uzun süre render alma giib işlerde M1 Air'i yatırır masaya tepesine çıkar.

Şu ezbere teknoloji savunma işini bırak da insanlar parasının hak ettiği şeyi alsınlar. Hangi i7'ymiş hangi modelmiş bir araştır bari böyle sıvayacağına. Adam kurur Thinkpad'e Linux'a senin dandik tablet os'undan 80 kat verimli özgür takılır, developersa kendi kimliğine daha çok uyar belki.

Fena değil çünkü, Zen 3 olsa da güzel. Zen 4 / Zen 5 mimarili bulabilirseniz farkı hissedersiniz.

Evet görecektir, Apple ekosistemine kendinizi zincirleyip goy olma gibi bir özel talebiniz yoksa AMD işlemcili bir Thinkpad'le de çok güzel süreler alıp sessiz / temiz çalışabilirsiniz.
Aslında iş dizüstüsü almak istememdeki sebep tam olarak Thinkpad bir cihaz almak istememden kaynaklıydı. Sonradan ikinci bir disk alıp dual boot Windows 11 ve CatchyOS kullanmak istiyordum. Zaten bu şekilde yaparsam sanal makineye de ihtiyacım kalmaz.

Açıkcası Apple M işlemcileri sadece kağıt üzerinde biliyorum. Daha önce doğrudan deneyimim olmadı. 11. nesil i7 işlemciyle başa baş gidiyorsa pil ömründen ötürü Macbook daha iyi olabilir. Ancak herhangi bir Apple cihaz kullanırken kendimi limitlenmiş hissediyorum. Buna iş telefonum iPhone 13 de dahil.

Evet, R7 7730U oyun dışında her işimi rahatlıkla görüyordu. Bazen overheat'e düşse de performanstan çok kısmıyordu. Muhtemelen termal tasarımdan ötürü aşırı ısınıyordu ki cihazın tek fanı ve çok saçma bir yerde tahliye kanalı vardı. AMD işlemcili bir dizüstü alacak olursam Zen 4 ya da 5 olmasına dikkat edeceğim.

Apple ekosistemi beni hiç cezbetmiyor. F/p olarak daha iyi olacağını bilsem ancak öyle alırım. Aksi halde özellikle Apple fetişim hiçbir zaman olmadı. En fazla lisede iPhone 6 almayı istemişimdir ki o dönem Galaxy Note 4 kullanıyordum, harika bir cihazdı.

Teşekkür ederim. Özellikle önerdiğiniz bir Thinkpad modeli var mıdır? Mesela spesifik olarak şu işlemci olsun, dGPU olsun gibi.

Sakin ol ve üslubunu biraz gevşet. Saldırıya geçmek yerine düzgünce konuşalım.

Bir Apple cihazda sayıların ötesinde çok parametre vardır. Bunlardan en önemlisi optimizasyondur. Mac'ler her zaman çalıştırdığı her uygulamaya, oyuna optimize şekilde çalışır. M1 işlemcide fan var ya da yok denilemez, MacBook Air ya da Pro'da fan var ya da yok denilebilir. Fan, gerekli olmadığı için konmamıştır, çünkü mimarileri gereği M işlemciler ısınmazlar. Pro versiyon MacBook'larda ise fan vardır çünkü ağır post prodüksiyon işleri, 3D renderlar ve zorlu animasyonlar için sektörde demirbaş olarak kullanılırlar. Kodlama vs işleri için M1 Air altından girip üstünden çıkar.

Windows'taki gibi durduk yere anlamsız hatalar almazsın. Bir MacBook'ta asla donanım, yazılım uyumsuzluğu yoktur. Apple ürünlerinin "kısıtlayıcı" olmadığı ancak kullanılınca anlaşılır. Windows da kapalı kaynak bir işletim sistemidir ona bakarsan. Tam özgürlük için Linux'tan başka çare yoktur. Bana kalırsa Linux eziyetine de gerek yoktur. Kısıtlayıcılıktan ya da özgürlükten kasıt nedir? Bir MacBook'ta yapamayacağın hiçbir şey yoktur. Nihayetinde bunlar sektör standardı güçlü bilgisayarlar. Yapılacak her türlü iş için Apple'ın ne kadar kolaylaştırıcı çözümler düşündüğünü ancak deneyimleyerek bilirsin.

Ne kadar yüksek donanım olursa olsun Windows, OS yapısı gereği o performansı veremiyor. Windows, gerek tasarım, gerek işleyiş olarak çağ dışı kaldı. Tek avantajı artık oyunlar... Gamer kitlesi olmasa Windows kullanımı ciddi oranda düşer. Ha bir de, bazı mühendislik dalları için belli başlı uygulamalar yalnızca Windows ekosisteminde var, bunu söyleyebilirim ek olarak. Kaldı ki o tarz iş yapan arkadaşlara bu uygulamalar için Windows gerektiğini defalarca söyledik.

Tekrar etmem gerekirse Apple, bir zincir değildir. Bu yorumu yapanlar tamamen deneyim yoksunudur. O tabu çoktan aşıldı, bir tek "anti"lerin kafasından çıkaramıyoruz bunu, ne yapalım... Umarım bir Mac sahibi olursunuz ilerde.

VirtualBox'ın doğrudan desteği olduğunu düşünüyordum ama UTM'yi deneyeceğim eğer Macbook alırsam.
Bu arada VirtualBox'ın doğrudan MacOS desteği bulunuyor.

Windows'taki gibi durduk yere anlamsız hatalar almazsın. Bir MacBook'ta asla donanım, yazılım uyumsuzluğu yoktur.
Bu doğru. Windows bilgisayarımda her iki haftada bir minik hatalar alırken (bana göre minik de son kullanıcı için biraz büyük sorunlar :D) 4 senedir MacBook kullananların çevresinde vakit geçirdim ve hiç MacBook'un hata verdiğini görmedim. Tabletler gibi mobil cihaz gibiler.

Sakin ol ve üslubunu biraz gevşet. Saldırıya geçmek yerine düzgünce konuşalım.

Bir Apple cihazda sayıların ötesinde çok parametre vardır. Bunlardan en önemlisi optimizasyondur. Mac'ler her zaman çalıştırdığı her uygulamaya, oyuna optimize şekilde çalışır. M1 işlemcide fan var ya da yok denilemez, MacBook Air ya da Pro'da fan var ya da yok denilebilir. Fan, gerekli olmadığı için konmamıştır, çünkü mimarileri gereği M işlemciler ısınmazlar. Pro versiyon MacBook'larda ise fan vardır çünkü ağır post prodüksiyon işleri, 3D renderlar ve zorlu animasyonlar için sektörde demirbaş olarak kullanılırlar. Kodlama vs işleri için M1 Air altından girip üstünden çıkar.

Windows'taki gibi durduk yere anlamsız hatalar almazsın. Bir MacBook'ta asla donanım, yazılım uyumsuzluğu yoktur. Apple ürünlerinin "kısıtlayıcı" olmadığı ancak kullanılınca anlaşılır. Windows da kapalı kaynak bir işletim sistemidir ona bakarsan. Tam özgürlük için Linux'tan başka çare yoktur. Bana kalırsa Linux eziyetine de gerek yoktur. Kısıtlayıcılıktan ya da özgürlükten kasıt nedir? Bir MacBook'ta yapamayacağın hiçbir şey yoktur. Nihayetinde bunlar sektör standardı güçlü bilgisayarlar. Yapılacak her türlü iş için Apple'ın ne kadar kolaylaştırıcı çözümler düşündüğünü ancak deneyimleyerek bilirsin.

Ne kadar yüksek donanım olursa olsun Windows, OS yapısı gereği o performansı veremiyor. Windows, gerek tasarım, gerek işleyiş olarak çağ dışı kaldı. Tek avantajı artık oyunlar... Gamer kitlesi olmasa Windows kullanımı ciddi oranda düşer. Ha bir de, bazı mühendislik dalları için belli başlı uygulamalar yalnızca Windows ekosisteminde var, bunu söyleyebilirim ek olarak. Kaldı ki o tarz iş yapan arkadaşlara bu uygulamalar için Windows gerektiğini defalarca söyledik.

Tekrar etmem gerekirse Apple, bir zincir değildir. Bu yorumu yapanlar tamamen deneyim yoksunudur. O tabu çoktan aşıldı, bir tek "anti"lerin kafasından çıkaramıyoruz bunu, ne yapalım... Umarım bir Mac sahibi olursunuz ilerde.

Bu arada VirtualBox'ın doğrudan MacOS desteği bulunuyor.
Hocam şu noktada kafam biraz karışmadı değil. Apple ekosistemine aşina değilim, ilgim de yok. Eğer Macbook almaya karar verirsem gerçekten tek Apple cihazım bu olacak. Apple tarafında verimli ve tam takır kullanabilmek için ekosistem şart mıdır? Herhangi bir özellikten mahrum kalır mıyım? Anlattıklarınızın çoğuna da katılıyorum. Windows, şu anda en kötü ve en rezil dönemini yaşıyor. Ancak benim için Linux kurmak külfet değil, aksine keyifli. Zaten masaüstü programları geliştirirken hedef OS için programladığımız için hangi OS üzerinde çalıştığım çok ciddi önem arz etmiyor. Şu sıra web tasarımına ağırlık verdiğim için de pek bir önemi yok. Şu noktada 11. nesil i7 işlemcili Thinkpad almakla M1 Pro Macbook almak arasında nasıl bir artı eksi olacaktır? Bu arada piyasasına baktım, düz M1 işlemcili modeller çok uygun fiyata satılıyor ama bir tık daha güçlü cihaz alsam bana avantajı olacaktır. Özellikle en az 16 GB belleği olmalı.

Hocam şu noktada kafam biraz karışmadı değil. Apple ekosistemine aşina değilim, ilgim de yok. Eğer Macbook almaya karar verirsem gerçekten tek Apple cihazım bu olacak. Apple tarafında verimli ve tam takır kullanabilmek için ekosistem şart mıdır?
Android'ler artık AirDrop desteklediğinden pek problem olmaz.