@Hybrid Theory,
Intel kısmını anlamadım, 11. Nesil Intel'ler Intel üretimi, TSMC üretimi değiller. Haliyle çağ dışı üretime sahipler. Çok iyi bir şey beklemek lazım onlardan.

Tabii, VM'e muhtaç olmaktan ziyade gerçek bir bilgisayar isteyip kendi OS'unuzu kurmak istemeniz çok normal ve sağlıklı olan istek zaten. Apple dışında bir cihaz alırsanız fevkalade kontrole sahip olacaksınız.

M1'ler çok eskidi, piyasası da şişti. İkinci eli pahalı, gereksiz pahalı bence.

Thinkpad alacak iseniz içiniz rahat olabilir, neredeyse tüm modellerin Linux uyumluluğu mükemmel.

T, P, Z, X serilerinin hepsi güzel. E serisinin eski modelleri biraz ucuzumsu olsa da onlar da işini en iyi yapan cihazlar. Ben alalı upuzun zaman oldu, çok darbe alıyor cihaz bana mısın demiyor. Hissiyat premium, sağlamlık dehşet. Makine güven veriyor. 6650U var bende işlemci olarak, Elden Ring falan bile açıyor, Linux Fedora kurulu.

Bence AMD alın, AMD alacak iseniz de güncele yönelmeye çalışın. Linux tarafında daha sağlıklı ve optimize son seriler çünkü. Ryzen 5000+ ile Linux kullanmak sorunsuz ve tertemiz.

Ha, sorunsuzluk goy goyu da fena kafa ütülüyor. Ben Thinkpad aldım, Fedora KDE kurulu. Yaşadığım sorun sayısı 0 falan. Bilgisayar Mühendisliği okuyorum bu arada, cihazda yemediğim şey kalmadı yani. Tertemiz, kaymak. Linux sevginiz varsa Thinkpad'lere bence güvenebilirsiniz, tabii istisna olabilir. Model bazlı araştırın alacak bir model bulduğunuzda, neredeyse hepsi süper uyumlu. Bir şey kurmanıza gerek bile kalmayabilir hatta.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam şu noktada kafam biraz karışmadı değil. Apple ekosistemine aşina değilim, ilgim de yok. Eğer Macbook almaya karar verirsem gerçekten tek Apple cihazım bu olacak. Apple tarafında verimli ve tam takır kullanabilmek için ekosistem şart mıdır? Herhangi bir özellikten mahrum kalır mıyım? Anlattıklarınızın çoğuna da katılıyorum. Windows, şu anda en kötü ve en rezil dönemini yaşıyor. Ancak benim için Linux kurmak külfet değil, aksine keyifli. Zaten masaüstü programları geliştirirken hedef OS için programladığımız için hangi OS üzerinde çalıştığım çok ciddi önem arz etmiyor. Şu sıra web tasarımına ağırlık verdiğim için de pek bir önemi yok. Şu noktada 11. nesil i7 işlemcili Thinkpad almakla M1 Pro Macbook almak arasında nasıl bir artı eksi olacaktır? Bu arada piyasasına baktım, düz M1 işlemcili modeller çok uygun fiyata satılıyor ama bir tık daha güçlü cihaz alsam bana avantajı olacaktır. Özellikle en az 16 GB belleği olmalı.
MacBook kullanmak için ekosisteme ihtiyaç yok. Ekosisteme "muhtaç" olan ürünler daha çok giyilebilir ürünler. Geri kalan tüm Apple ürünleri bağımsız da kullanılabilir. Aynı zamanda Android'e de AirDrop desteği geldi. Veri transferi falan inanılmaz kolaylaştı. Ekosistem verimi artırır evet ama şart değil. Mesela bir iPhone'un olduğunda telefonunu tek tıkla bilgisayara yansıtıp uzaktan kontrol edebilirsin. Tek tuşla telefonunu bilgisayarının kamerası ya da mikrofonu haline getirebilirsin. Telefondan gelen aramaları bilgisayarından cevaplayabilir, SMS gönderimi yapabilirsin direkt native app üzerinden hiçbir ayar yapmana gerek kalmadan, gelen doğrulama kodların bilgisayara da SMS olarak düşer ve tek tıkla otomatik doldurma yapabilirsin gibi gibi bir takım etkileşimler işte...

MacBook'la herhangi bir Windows bilgisayar arasında hissedeceğin en büyük farklar, taş gibi malzeme kalitesi, 16 saat pil ömrü, dışarıya çıktığında şarj aletini almana gerek bile kalmayacak, ne zaman şarj ettiğini unutacaksın bazen, bir de optimizasyon...

16 GB öneririm ben de senin işin için.

Eğer taşınabilirlik ihtiyacın yoksa Apple'ın en fiyat/performans bilgisayarı M4 Mac Mini'dir bu arada. Çevre birimlerinin zaten olduğunu söylüyorsun klavye, mouse gibi. Laptop şart değilse değerlendirmeni öneririm. M4 işlemcin olur böylece.