Aeronight 23

Üstün
Makaleler
61
Yer
Noxus
Selam. Bilgisayarımın başlangıç uygulamaları çok geç açılıyor. Adata'nın Legend 750 model M2 SSD'si var. Önceden her şey hazır şekilde 8 saniyede açılırdı. Elektrikler 1 saniyeliğine gidip geldi, ondan sonra böyle oldu. CrystalDiskMark, Malwarebytes ve Harddisk Sentinel sonuçlarını bırakıyorum. Bilgisayar açılıyor ama uygulamalar 2 dakikadan fazla süre açılmıyor.

1734613963478.webp 1734614706310.webp 1734614847751.webp 1734614874657.webp 1734615067922.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS ayarlarını sıfırlayın. CSM kapatın, Fast boot açın, XMP/EXPO, SAM, Re-sizebar vb. gibi ayarları uygulayın.

Autoruns ile logon kısmındaki öğeleri kontrol edin. Sarı renkli bir öğe varsa silin. Sarı renk o girdinin sistemde olmadığını belirtiyor. Ama başlangıçta sistemin dosyayı aramasından dolayı gecikme oluşturabiyor.

Tüm başlangıç öğelerini devredışı bırakıp, açılış hızını test edin. Eğer bu yöntem ile hız artıyorsa, öğeleri tek tek etkinleştirerek deneyin. Spesifik bir uygulama açılışa çok etki ediyor olabilir. Etki değerleri gözükenlerden High olanları devredışı bırakın.

Bu kadar uygulamayı daha hızlı m2 SSD olsa bile başlangıçta açmanızı önermem. Kişisel tavsiyelerimi de buraya bırakayım.

- PC Manager saçmalığından kurtulun. Bir avantajı yok ve OneDrive o berbat omurgasını kullanıyor.

- Lightshot yerine Flameshot öneriyorum. Açık kaynak, daha fazla özelliği var. Siteleri aşırı reklam barındırmayan Lightshot sitesi yerine Imgur'a yüklüyor.

- Bilgisayar açınca kendinizin açması daha mantıklı olacak Steam, Epic Games, Discord, YT Music gibi uygulamaları da devre dışı bırakın. Diğer uygulamalardan yine sistem için önemli olmayan şeyleri devredışı bırakın. Yanında High yazanları genel olarka devredışı bırakmak faydalıdır. SSD hızlı olduğundan, sistem açıldıktan sonra kendinizin açması daha iyi.

Son düzenleme:
Bellek temizleme için kullanıyorsan daha az yer kaplayan basit araçlar var.

Temel amacı Çin pazarı olan bir uygulama. Zaten desteklediği dillere bakarsa İngilizce dışında iki dili daha var. Çinlilerin telefonlarını fiyattan dolayı ülkemizde de çok kullanılıyor. Her çin telefonunda böyle yazılımlar var. Arka plan uygulamalarını zorla kapattığından, cihaz hızlandı gibi hissediyorlar. Böyle bir şeyleri temizledim uygulamaları insanları psikolojik olarak iyi hissettiriyor.

Ama OneDrive ve Defender varsayılan arayüzünü kullanıyor. Bu arayüz ortalama 60-93K civarı bir kaynak tüketiyor. Arayüzü kötü ve haddinden fazla ön bellek temizlediğinden, tarayıcı ve uygulamaların görsellerini bozuyor. Tarayıcılarda genellikle CTRL+F5 ile yer imi simgeleri, site görselleri falan düzeliyor.

Yani sistemde durmasının bir artısı yok. Büyük ihtimalle ileride kaldırılmayacak şekilde Windows 11'e eklerler. Gerçi o zaman bile kaldırma yolunu bulursam sistemden kaldırırım.

Son düzenleme:
BIOS ayarlarını sıfırlayın. CSM kapatın, Fast boot açın, XMP/EXPO, SAM, Re-sizebar vb. gibi ayarları uygulayın.

Autoruns ile logon kısmındaki öğeleri kontrol edin. Sarı renkli bir öğe varsa silin. Sarı renk o girdinin sistemde olmadığını belirtiyor. Ama başlangıçta sistemin dosyayı aramasından dolayı gecikme oluşturabiyor.

Tüm başlangıç öğelerini devredışı bırakıp, açılış hızını test edin. Eğer bu yöntem ile hız artıyorsa, öğeleri tek tek etkinleştirerek deneyin. Spesifik bir uygulama açılışa çok etki ediyor olabilir. Etki değerleri gözükenlerden High olanları devredışı bırakın.

Bu kadar uygulamayı daha hızlı m2 SSD olsa bile başlangıçta açmanızı önermem. Kişisel tavsiyelerimi de buraya bırakayım.

- PC Manager saçmalığından kurtulun. Bir avantajı yok ve OneDrive o berbat omurgasını kullanıyor.

- Lightshot yerine Flameshot öneriyorum. Açık kaynak, daha fazla özelliği var. Siteleri aşırı reklam barındırmayan Lightshot sitesi yerine Imgur'a yüklüyor.

- Bilgisayar açınca kendinizin açması daha mantıklı olacak Steam, Epic Games, Discord, YT Music gibi uygulamaları da devre dışı bırakın. Diğer uygulamalardan yine sistem için önemli olmayan şeyleri devredışı bırakın. Yanında High yazanları genel olarka devredışı bırakmak faydalıdır. SSD hızlı olduğundan, sistem açıldıktan sonra kendinizin açması daha iyi.
Fast-boot kapalı kullanıyorum. Logon kısmında sarı yok.
1734624011202.webp

PC Manager'ı silip deniyorum. Bu arada şimdi ki açışımda bilgisayar bu hızda açıldı. Uygulamalar da 30 saniye içinde toparlandı. PC Manager'ı silip yine deneyeyim.

PC Manager silip denedim. Sistemin her şeyiyle açılması 40 saniye sürdü.

Yani sistemde durmasının bir artısı yok. Büyük ihtimalle ileride kaldırılmayacak şekilde Windows 11'e eklerler. Gerçi o zaman bile kaldırma yolunu bulursam sistemden kaldırırım.
Windows uygulaması olarak eklerlerse Revoyla silinir.