ALCYONEUS

Uzman
Merhaba arkadaşlar. Kendime göre iyi bir ortalamayla (3.08) zor denilebilecek bir üniversiteden Elektronik Teknolojisi programından mezun oldum.

Mevcut durum ve sorunlar:

1. Bölümümüzün ders içeriğinde MicroC, PBP, C++ gibi dillerle donanım üzerinde programlama gördük.
  2. Kendimi daha da geliştirip C++, Python, C# gibi diller üzerinde ilerleyip tamamen yazılım alanında çalışabilir miyim?
  3. Bir Elektronik Teknikeri yazılım ile ilgilenebilir mi ve bu alanda iş bulması ne kadar kolaydır? Yazılım ilanları genellikle o alandan mezun kişilere açılıyor.
  4. Havacılık alanına başvuruyorum ancak havacılık elektrik-elektroniği okuyanlar öncelikli olduğu için "kriterlere uygun değilsiniz" maili alıyorum.
  5. Kendi alanımda (Elektronik) sektörde eğitimini aldığım konularda (kart tasarımı, nasıl çalıştığı, mantığı) iş bulamıyorum. İlanların çoğu satış, parça değişimi, bakım-onarım ve otomasyon (PLC/Kumanda) içeriyor; bu alanlara uzağım.
  6. Sektörde kart tasarımı, mikrodenetleyicilerin çalışma mantığı (ESP32, STM32, Arduino, PIC gibi) gibi konularda bilgi sahibi ve bunları açıklayabilen kişi neredeyse yok.
  7. Yazılım ile Elektroniğin ortak noktada buluştuğu kısma bu kadar ilgim varken, bedenimi yoracak, düşük ücretli, uzun çalışma saatli bir işe girmek istemiyorum.
Sizden fikir belirtmenizi istiyorum, çünkü bu konu sadece benim için değil; birçok kişi için çok önemli ve bir ömrü etkileyecek bir konu. İyi sosyaller.

Merhaba arkadaşlar. Kendime göre iyi bir ortalamayla (3.08) zor denilebilecek bir üniversiteden Elektronik Teknolojisi programından mezun oldum.

Mevcut durum ve sorunlar:

1. Bölümümüzün ders içeriğinde MicroC, PBP, C++ gibi dillerle donanım üzerinde programlama gördük.
  2. Kendimi daha da geliştirip C++, Python, C# gibi diller üzerinde ilerleyip tamamen yazılım alanında çalışabilir miyim?
  3. Bir Elektronik Teknikeri yazılım ile ilgilenebilir mi ve bu alanda iş bulması ne kadar kolaydır? Yazılım ilanları genellikle o alandan mezun kişilere açılıyor.
  4. Havacılık alanına başvuruyorum ancak havacılık elektrik-elektroniği okuyanlar öncelikli olduğu için "kriterlere uygun değilsiniz" maili alıyorum.
  5. Kendi alanımda (Elektronik) sektörde eğitimini aldığım konularda (kart tasarımı, nasıl çalıştığı, mantığı) iş bulamıyorum. İlanların çoğu satış, parça değişimi, bakım-onarım ve otomasyon (PLC/Kumanda) içeriyor; bu alanlara uzağım.
  6. Sektörde kart tasarımı, mikrodenetleyicilerin çalışma mantığı (ESP32, STM32, Arduino, PIC gibi) gibi konularda bilgi sahibi ve bunları açıklayabilen kişi neredeyse yok.
  7. Yazılım ile Elektroniğin ortak noktada buluştuğu kısma bu kadar ilgim varken, bedenimi yoracak, düşük ücretli, uzun çalışma saatli bir işe girmek istemiyorum.
Sizden fikir belirtmenizi istiyorum, çünkü bu konu sadece benim için değil; birçok kişi için çok önemli ve bir ömrü etkileyecek bir konu. İyi sosyaller.
1. Kendini Geliştirme:
- C++, Python, C# gibi yazılım dillerinde kendini geliştirmeye devam et. Bu diller, yazılım mühendisliği ve veri analitiği gibi alanlarda oldukça yaygındır.
- Çevrim içi kurslar (Coursera, edX, Udemy gibi) ve projeler yaparak pratik deneyim kazan.

2. Portföy Oluşturma:
- Yazılım projeleri üzerinde çalış ve bunları GitHub gibi platformlarda paylaş. Kendi projelerini veya açık kaynak projelere katkıda bulun.
- MicroC, PBP ile yaptığın donanım tabanlı projeler ile yazılım becerini birleştiren projeler geliştirmeye odaklan.

3. Yazılım ve Elektronik Kesişiminde Odaklanma:
- Gömülü sistemler, IoT (Nesnelerin İnterneti) gibi alanlarla ilgilen. Bu alanlar elektronik bilgini kullanabilmeni sağlar ve yazılım becerileriyle birleştirmeni gerektirir.
- Bu alanda iş ilanlarını takip et ve başvurularını bu tür şirketlere yönlendir.

4. Ağ Oluşturma:
- LinkedIn ve mühendislik toplulukları gibi platformlardan sektördeki profesyonellerle bağlantı kur.
- Seminerlere, konferanslara katılarak ağını genişlet ve sektördeki gelişmeleri takip et.

5. İş Araştırması:
- Özgeçmişine yazılım ve elektronik becerilerini ekleyerek başvurularını yap. Özellikle gömülü sistemler gibi kesişim alanlarını hedefle.
- Havacılık alanındaki eleme kriterlerini aşmak için, alanında çalışan elektronikleri veya yazılımı iyi bilen mühendislerle bağlantıya geçmeyi dene.

6. Alternatif Kariyer Yolları:
- Yazılım geliştirici, gömülü sistem mühendisi ya da veri analisti gibi alternatif kariyer yollarına açık ol. Bu alanlar senin eğitiminle örtüşebilir.

7. Kendini İfade Etme:
- Neden yazılım alanında kariyer yapmak istediğine ve hangi projelere katkıda bulunduğuna dair net bir kişisel ifade oluştur. İş görüşmelerinde bunu etkili şekilde ilet.

8. Sürekli Eğitim:
- Endüstri sertifikaları (örneğin, AWS, Azure gibi) almak, yeteneklerini geliştirmene yardımcı olabilir ve iş bulma şansını artırır.

Umarım bu adımlar, kariyer hedeflerinde sana yardımcı olur. Başarılar!