Buhari güvenilir kaynaksa o zaman deve sidiği içmek faydalı, ya da Muhammed'in 9 yaşındaki kızla gerdeğe girdiği gerçek. Ben demiyorum bunları Buhari diyor.
9 yaşında kızla gerdeğe girdiği sözü için bazı tezler okumuştum, mesela Aişe, Bedir’de aktif şekilde olayları anlatır, 9 yaşında bir kızın savaşa katılması imkansızdır.
“Esma yüz yaşındayken, Hicretin 73. Yılında vefat etmiştir. Hicret vaktinde yirmi yedi yaşındaydı. Hz. Ayşe ablasından on yaş küçük olduğuna göre, onun da hicrette tam on yedi yaşında olması icap eder. Ayrıca Hz. Ayşe, Hz. Peygamber’den önce Cübeyr’le nişanlanmıştı. Demek evlenecek çağda bir kızdı.” (Hatemü’l-Enbiya Hz. Muhammed ve Hayatı, Ali Himmet Berki, Osman Keskioğlu, s. 210)
Hz. Aişe, kız kardeşi Esma'dan 10 yaş küçüktür. 622'de Esma 27 yaşı, Aişe'nin 17 yaşındadır. Nevevi, Tenzibül-esma, 2–597
Hicretten 1-2 sene sonra evlendikleri biliniyor ve o zaman yaşı 18-19 oluyor.
Deve sidiği konusunda ise: Kanada Alberta Üniversitesi yedi yıldır idrar konusunda araştırmalar yapıyordu; 3.000 ayrı madde buldu. Bunlardan bazılarının mikrop kırıcı, tedavi edici olması mümkündür. ("What scientists can see in your pee" 4 Eylül 2013; Lienert J., Larsen, T., “Managing Diffuse Sources,: Alternative Concepts for Urban Water Infrastructure” Environmental Science & Technology, 15 Mart 2010)
İdrarla tedayi yöntemleri az da olsa halen kullanılıyor.
Peygamberimizin o zaman, tavsiye ettiği kişilerin hastalıklarının tedavisi için başka bir çare bulunmadığından, “yalnızca belli hastalıklar için” bunu tavsiye etmiştir; yani tavsiye zarurete dayalıdır. Zaruret bulununca pis ve haram olan şeylerin yeme, içme, sürünme vb. şeklinde kullanılması caiz olur.
İçerdiği amonyak oranından dolayı yaraya idrar sürülerek tedavi edilmesi şeklindeki bir ilk yardım yönteminin kullanıldığı bilinmektedir. Bu yöntem eskiden beri halk arasında bilinen bir hadisedir. Buna göre zamanımızdan 1400 yıl kadar önce Hz. Peygamber (s.a.v) zamanında “استسقاء البطن İstiskâ” adlı mide iltihabı hastalığının tedavisi için alınan deve sütü ve idrarının birlikte içilmesi yöntemini modern tıbbın imkânları altında değerlendirmek gerekmektedir.
Mesela Avrupa’da “Avicenna” olarak tanınan, yaşadığı devirde bütün dünyayı etkisine almış ve eserleri yıllarca Avrupa’da ders olarak okutulan ünlü tıp âlimi olan İbn Sina, hayvan sidiklerinde sağlığa faydalı unsurların bulunduğunu kabul etmekte ve bunlar arasında sidiği en faydalı olanın, havası enfes olan Arap badiyelerinde otlayan develer olduğunu söylemektedir.
Ayrıca hadis kitaplarının altında hadislere dair açıklamalar oluyor, çoğu ateist, deist, agnostik ya bu açıklamaları es geçiyor yada internette direkt sadece hadisi okuyor.
Hadisler peygamber öldükten sonra toplanıyor. Hadisler peygamber sözü. Sahabelerden veya peygamberin sözünü duymuş kişilerden toplanıyor. O yüzden kesin doğru hadislerin olduğu bir kitap bana göre yoktur. Olduğunu savunanlara da saygı duyarım.
Buhari 600.000 hadisden sadece 7000 civarı hadisi kabul ediyor, yani özenle yapılmış bir çalışma olduğu belli.