Konu Başlıkları Gizle
Kulak içi kulaklıklar bildiğiniz gibi 30-70 mAh civarı minik piller kullanıyor. Böylesine minik piller normal kullanımda bile küçücük olduğu için hücre başına düşen stres oranı da bayağı yüksek oluyor. O sebeple kulaklıklarınızın batarya yönetimi iyi olmalı yoksa birkaç sene sonra ''pilim 1 saat bile dayanmıyor'' diye yakınmaya başlarsınız. Burada da en iyi ve en kötü pil yönetimine sahip kulaklık markalarını sebepleri ile listeledim.

Yani gördüğünüz gibi Samsung, pili strese sokmamak için aşırı düşük akım kullanıyor ve 65 mAh'lık minicik pilin dolması 2 saat sürüyor. Pil düşük akımda rahat rahat şarj olduğu için ömründen de kayıp vermiyor.
SSC (Samsung Seamless Codec) sayesinde de kayıpsız sesi deneyimlerken kulaklıklar pili tasarruflu kullanıyor. Müziğin kalitesine göre alacağı frekans düzenleniyor.
Arkadaşım hiç dikkat etmeyip kulaklığa bakım yapmamasına rağmen 4 senelik Galaxy Buds 2'sinden hala memnun. ANC çalışıyor, pil 4-5 saat dayanıyor ki orijinal hali zaten 6-7 saat kadar götürüyor. ANC açsa bile pil 4 saat dayanıyor yani. Bendeki 5 senelik (birkaç ay sonra 6. senesine girecek) Galaxy Buds+, ilk aldığım zaman 10 saat falan pil ömrü veriyordu, şuan ise 7-8 saat falan ömrü var. 6 sene oldu ama hala piyasadaki kulaklıklardan daha uzun pil ömrüne sahip. Gerçi ben 4-5 kulaklığı değişimli kullandığım için hepsi sorunsuz ama Samsung'un kalitesi ön planda denebilir
Hangi kulaklığın pili daha yüksek ise otomatik olarak ana kulaklık o oluyor. Mesela sol kulaklık %67, sağ ise %76. Arada %9'luk bir fark var. Aradaki fark %10 olduğu anda ana cihaz görevi şarjı yüksek olan kulaklığa geçiyor böylece tüketim dengelenmiş oluyor.
Ayrıca Redmi Buds 4 serisinden itibaren piller çok daha dayanıklı halde üretilmeye başlandı.
Yani demek istediğim, düzgün kullanmadığım zaman 4-6 ay içinde ölen bir AirPods Pro'm olmuştu, sonra tekrar aynı modeli alıp düzgün kullanmaya başladım, 2 sene oldu hala kusursuz. Yani dikkatli kullanmayınca piller hemen ölebiliyor, cihaz kendi pilini korumaya yönelik bir şey yapmıyor. Ama dikkatli kullanınca uzun süre dayanıyor onun için ortalama denebilir.
Bir de normalde kulaklıkların kapasiteleri giderek azalır yaşlılığını belli eder ama JBL'lerde önceki gün sapasağlam olmasına rağmen bir gece ansızın kökten gidiyor pil.
En iyi pil yönetimine sahip markalar
Bu markaların pilleri ölüme meydan okuyor. Kötü bakarsan uzun, iyi bakarsan çoook uzun süre dayanıyorSamsung
Samsung'un Galaxy Buds modelleri piyasadaki en iyi pil yönetimine sahip. Mesela Galaxy Buds Core'un 65 mAh'lık pili tamamen doldurması yaklaşık 1,5-2 saat sürüyor. Kulaklıklar, %0-30 arasında iken 5V 0.1A, %30-80 arasında iken 5V 0.2A, %80-100 arasında iken 5V 0,1A ile şarj oluyor. Bu tabi anlık max değerler, kulaklık uygun görürse kendini çok daha düşük akım değerlerinde şarj ediyor. Buds Core'umda sadece %94'ten %100'e dolması için 30 dakika beklemiştim. QCY Melobuds Pro kulaklığım 30 dakikada şarjı %20'den %100'e fullerken Galaxy Buds Core sadece %6 kadarını doldurmuştu. Yani kulaklıklar gerekmedikçe kendini en düşük güç ile şarj ediyor.Yani gördüğünüz gibi Samsung, pili strese sokmamak için aşırı düşük akım kullanıyor ve 65 mAh'lık minicik pilin dolması 2 saat sürüyor. Pil düşük akımda rahat rahat şarj olduğu için ömründen de kayıp vermiyor.
SSC (Samsung Seamless Codec) sayesinde de kayıpsız sesi deneyimlerken kulaklıklar pili tasarruflu kullanıyor. Müziğin kalitesine göre alacağı frekans düzenleniyor.
Arkadaşım hiç dikkat etmeyip kulaklığa bakım yapmamasına rağmen 4 senelik Galaxy Buds 2'sinden hala memnun. ANC çalışıyor, pil 4-5 saat dayanıyor ki orijinal hali zaten 6-7 saat kadar götürüyor. ANC açsa bile pil 4 saat dayanıyor yani. Bendeki 5 senelik (birkaç ay sonra 6. senesine girecek) Galaxy Buds+, ilk aldığım zaman 10 saat falan pil ömrü veriyordu, şuan ise 7-8 saat falan ömrü var. 6 sene oldu ama hala piyasadaki kulaklıklardan daha uzun pil ömrüne sahip. Gerçi ben 4-5 kulaklığı değişimli kullandığım için hepsi sorunsuz ama Samsung'un kalitesi ön planda denebilir
Anker
Anker, kulaklık ve powerbank konusunda liderlerden biri. Yani hem ses sistemleri hem de piller konusunda deneyimli, kulaklıkları da uzun ömürlü.Sony (WF-1000XM5 ve sonraki modeller)
Sony WH-1000XM4'e kadar Sony kulaklıkların pilleri bayağı sorunluydu, XM5 ile düzelttiler şu anlık bayağı iyi.Xiaomi/Redmi
Xiaomi ve Redmi kulaklıklarda pil yönetimi mükemmel olmasa da iyi. Mesela herkes bilir ki kulaklıklar eskidiği zaman bir tarafın pili daha erken azalır çünkü kulaklığın biri ana cihaz seçilip telefondan sesi alıp diğerine aktardığı için daha fazla güç tüketir. Ama Xiaomi'de bu sorun yok.Hangi kulaklığın pili daha yüksek ise otomatik olarak ana kulaklık o oluyor. Mesela sol kulaklık %67, sağ ise %76. Arada %9'luk bir fark var. Aradaki fark %10 olduğu anda ana cihaz görevi şarjı yüksek olan kulaklığa geçiyor böylece tüketim dengelenmiş oluyor.
Ayrıca Redmi Buds 4 serisinden itibaren piller çok daha dayanıklı halde üretilmeye başlandı.
QCY
Kulaklık sektöründe kalite ve söz sahibi bir marka. Pil yönetimine iyi veya kötü denir mi bilmem ama bataryaları çok kaliteli. Pili ölmüş QCY kulaklık görmedim hiç. Arkadaşım 4 senelik QCY T13 kullanıyor hala da rahat 4-5 saati götürür.Huawei
Yapım kalitesi iyi, kullananlar en az 2 sene kullanıyor, 5-6 seneyi bulanlar bile var.Orta (kabul edilebilir) düzeyde pil yönetimine sahip markalar
Bu kulaklıkları düzgün kullanarak özen gösterdiğinizde uzun süre boyunca dayanmasını sağlayabilirsiniz. Ama düzgün bakmazsanız kulaklık 1 seneyi bulmadan ölebilir.Apple
Apple, her ne kadar tam kablosuz kulaklıklar konusunda öncü markalardan biri olsa da bence pil yönetimi aşırı iyi değil.Yani demek istediğim, düzgün kullanmadığım zaman 4-6 ay içinde ölen bir AirPods Pro'm olmuştu, sonra tekrar aynı modeli alıp düzgün kullanmaya başladım, 2 sene oldu hala kusursuz. Yani dikkatli kullanmayınca piller hemen ölebiliyor, cihaz kendi pilini korumaya yönelik bir şey yapmıyor. Ama dikkatli kullanınca uzun süre dayanıyor onun için ortalama denebilir.
Jabra
Düzgün kullananlar 4-5 sene kullanıyor, özensiz kullananlar 7 ay içinde bozuyor genelde.Kötü pil yönetimine sahip markalar
JBL
JBL'de durumlar karışık. Kiminde pil 1 sene içinde direkt ölüyor (ömrü kısalmıyor tamamen ölüyor), kiminde de 3-4 sene sonra bile kapasite kaybı olmuyor. Şans işi denebilir. Li-ion yerine Li-po kullanıyorlar bir de pilin en ucuzundan kullanıyorlar kulaklıklar ölüyor sonra.Bir de normalde kulaklıkların kapasiteleri giderek azalır yaşlılığını belli eder ama JBL'lerde önceki gün sapasağlam olmasına rağmen bir gece ansızın kökten gidiyor pil.
CMF
Kulaklık piyasasına gireli 3-4 sene falan oldu, ürünleri mükemmel ama Buds 2 Pro'nun pilleri çoğu kişide 1 sene bile olmadan ölüyor. Diğer modellerde düzeltilmemiş ise ömrü çok kısa.
Son düzenleyen: Moderatör: