seeraddar

Yetkin
En şatafatlı, en muhteşem olana gerek yok. Sadece okuduğunuz kitapta sizi en çok etkileyen ve en sevdiğiniz veya sevdiklerinizden biri olabilecek bir alıntı yeterli. Kitabın ismiyle yazarsanız daha iyi olur.

Paulo Coelho – Veronika Ölmek İstiyor
"Duygular hep vardı, ama hep gizlenmek zorundaydı."

Ayn Rand-Ego. Uzun bir alıntı olduğu için spoiler içine bırakıyorum.

"Ben de başkalarının hedefledikleri sonlara ulaşmaları için kullanacakları bir vasıta değilim. Onların hizmetine sunulmuş bir araç değilim. Onların ihtiyaçlarını karşılayan hizmetkâr değilim. Yaralarını saran bandaj değilim. Sunaklarındaki kurban değilim.

Ben bir insanım. Bana ait olan bu mucize, benim sahip olduğum ve koruyacağım bir şey. Ben koruyacağım, ben kullanacağım ve onun önünde yalnız ben diz çökeceğim.

Sahip olduğum serveti ne kimseye teslim edeceğim ne de kimseyle paylaşacağım. Ruhumun hazinesini bozuk para gibi harcanıp ruh fakirlerine sadaka olsun diye rüzgârın hâkimiyetine terk etmeyeceğim. Kendi servetimi kendim koruyacağım: benim düşüncem, benim iradem, benim özgürlüğüm. Ve bunların içinde en önemlisi de hürriyetimdir. Kardeşlerime (topluma) hiçbir şey borçlu değilim, onlardan da hiçbir şey istemiyorum. Kimseden benim için yaşamasını istemediğim gibi ben de hiç kimse için yaşamıyorum. Hiçbirinin ruhunda gözüm yok ve hiç kimse benim ruhuma hasetle bakamaz.

Kardeşlerimin (toplumun) düşmanı da dostu da değilim ama kim ne hak ediyorsa onu kazanacak benden. Ve kardeşlerimin sevgimi kazanmaları için sırf doğmuş olmaları yetmez, daha fazlasını yapmalılar. Sevgimi hiç kimseye sebepsiz yere vermem, her yoldan geçene sırf istedi diye sevgimi bahşedemem. Ben insanları sevgimle şereflendiririm. Şeref ise kazanılması gereken bir şeydir.

İnsanların arasından arkadaşlarımı ben seçeceğim, ne efendi ne de köle olacaklar. Gönlüm nasıl istiyorsa öyle seçim yapacağım, onları sevecek ve saygı duyacağım ama onlara ne emir vereceğim ne de itaat edeceğim. İstediğimiz zaman el ele verecek, istemediğimiz zaman ayrı yollarda yürüyeceğiz...

'Biz' kelimesi, kişinin tercihi olmadığı sürece ve ikinci sırada olmadığı sürece kullanılmamalıdır. Bu sözcük insanın ruhuna ilk kelime olarak yerleşmemelidir yoksa bir canavar haline gelir; dünyadaki bütün kötülüklerin, insanın insana ettiği eziyetin, korkunç bir yalanın kaynağı olur...

Ahlaktan yoksun kişilerin, iyi insanların erdemine ve güçsüzlerin, muktedir insanların kuvvetine el uzatmasını; ahmakların, düşünen kafaların irfanına ortak olmasını temin eden şey bu 'Biz' kelimesidir.

Bütün eller, en kirlisi bile uzanabilecekse saadetimin ne kıymeti olabilir? Aptalların bile bana emir verebildiği yerde aklımın ne kıymeti olabilir? Sefil ve güçsüzler de dahil olmak üzere bütün yaratıkların tahakkümü altında kalan hürriyetimin ne kıymeti olabilir?"

Ayn Rand-Ego, (Pegasus yay.), s 94-95

20250424_174110.webp

En şatafatlı, en muhteşem olana gerek yok. Sadece okuduğunuz kitapta sizi en çok etkileyen ve en sevdiğiniz veya sevdiklerinizden biri olabilecek bir alıntı yeterli. Kitabın ismiyle yazarsanız daha iyi olur.

Paulo Coelho – Veronika Ölmek İstiyor
"Duygular hep vardı, ama hep gizlenmek zorundaydı."
Simyacı – Paulo Coelho
"Bir şey gerçekten istediğin zaman, bütün evren ona ulaşmana yardım etmek için iş birliği yapar."

Jack London - Martin Eden

O kitaplar yazılmıştı...
O kitaplar yazılmıştı! O zaman beni aç bırakan, evimi yasak eden ve düzenli bir işe girmiyorum diye lanetleyen siz, şimdi karnımı doyuruyorsunuz. Halbuki eserlerimin hepsi o zaman yazıldı. Şimdi sizin aklınızda, benimse ağzımda evirip çevirdiğim ama hiçbirimizin asla dile getirmediği bu düşünceler yerine ne söylesem, saygıyla dikkat kesiliyorsunuz. Ağzımı açıp gözümü yumsam, suratınıza karşı “Topunuz çürümüşsünüz; içiniz yolsuzlukla, hırsızlıkla, rüşvetle dolu,” diye konuşsam, öfkeden kudurmak yerine “Kem, kem, isabet buyurdunuz,” dersiniz. Neden? Çünkü ünlüyüm, çok param var. Martin Eden olduğum, iyi biri olduğum ve salak sayılmayacak biri olduğum için değil. Size desem ki “Gökteki ay bir kalıp peynirdir,” hemen bu fikrin müridi olursunuz. Olamasanız da reddetmezsiniz, çünkü benim dağlar kadar dolarım var. Hem de hepsini uzun zaman önce kazandım. Çünkü eserlerimi yazmıştım; tam da ne zaman, size diyeyim, ayağınızın altındaki toz gibi üzerime tükürdüğünüz zaman.

"Çünkü cahil ve önyargılı toplumumuza göre en alışkın olduğumuz şey neyse, insanlar için en iyisi odur, o yüzden de değişime karşı gelmek isteyebiliriz."

(Ben, Robot)