Bütçe
700
Merhabalar, son zamanlarda ülkemizde de yaygınlaşan custom furyasından hepiniz haberdarsınızdır diye tahmin ediyorum. Gamakay'ler Epomaker'lar Akko'lar Ajazz'lar derken zibilyon tane marka ve belki de milyonlarca fazla kombinasyon mevcut. Fakat genelde pahalı kasalar pahalı switchler ve pahalı keycapler kullanıldığı için veya pahalı modlamalar yapıldığı için bu işe genellikle ''pahalı.'' gözüyle bakılıyor ve dolayısıyla bütçesi az olan arkadaşlar hayal kırıklığına uğruyor. Bugün o arkadaşlarımız için custom'a açık ve fiyatı çok uygun ayrıca Türkçe karakterlere sahip bir klavye önerisi ile geldim.

Klavyenin Trendyol Sayfasına Gitmek İçin Tıklayınız.
5380cfc1-b540-465f-98e8-a2cb2fbc88a7.webp

PCB Kalitesi nasıldır?
Kalitesi fiyatına göre kötü olmamakla birlikte bileşenleri de kötü değil. Bu fiyatta özellikle Türkiye'de hot-swap bir PCB ile karşılaşmak cidden sürpriz. Ama bu fiyata şaşırmamak gerektiği üzere 5-3 pin değil sadece 3 pin destekli. Yani 5-pin switch alıp takamazsınız. PCB'si hot-swap Ziyou Lang'ların kullandığı PCB'ye çok benziyor aşırı iyi bir PCB sayılmaz ama günü kurtarır. RGB aydınlatma elbette yok rainbow aydınlatma bizi karşılıyor fakat klavyenin sağ ve sol tarafında bulunan şerit aydınlatmalar RGB sanırım.

Keycap kalitesi nedir - hangi materyali kullanıyor?
Keycap'lerimizde çift renk ve tenk renk seçeneği mevcut bu hoş gözükmesi için güzel bir detay. Ek olarak pek inandırıcı gelmese de farklı kaynaklarda keycap'lerin PBT DS olduğu yazıyor fakat bu fiyatta bir klavyede PBT beklemek pek mantıklı değil dolayısıyla ABS Ds keycap'ler ile geldiğini düşünüyorum. PBT gelirse ekstra + olarak yazabiliriz.

Hangi Switchleri Kullanıyor - Ne Kadar İyi?
Klavyemizde kullanılan switchlerin bu fiyat bandında Outemu veya Jixian olmasını beklerdim ama klavye Bsun dustproof yani kutu şeklinde switchler ile geliyor. Red ve Blue seçenekleri var ben tabii ki red'i öneriyorum. Bsun switchleri tecrübe etmemiş fakat uzun uzadıya araştırmış biri olarak yay seslerine rastlanmadığını ve uzun kullanımda herhangi bir sorunla karşılaşılmadığı sonucuna vardım. Tabii ki yine de çok bir şey beklemeyin muhtemelen Outemu ve Jixian'ın bir tık üstü bir switch fakat her türlü bu fiyata daha iyisini beklemek zaten mantıksız.

Bu klavyeye ucuza hangi modları yapabilirim - Modlamak ne işe yarar?
Klavyeyi modlamak genelde klavyeden daha tok daha güzel sesler almak için yapılan bir işlemdir. Yapması çok zor olmamakla beraber verdiği haz bambaşkadır. Bu klavyeye uygun bütçede yapabileceğiniz 3 adet mod var. Biri tape mod, biri foam mod ve diğeri de cotton mod.

Cotton mod nasıl yapılır?
Cotton mod için sadece pamuğa ihtiyacınız var. Klavye'nin kasasını açın ve PCB'sini kaldırıp alt kasayı pamuk ile kaplayın. Ardından PCB'yi yerleştirip aynı şekilde kapatın.

Foam mod nasıl yapılır?
Foam mod için de aynı şekilde cotton mod'daki hususlar geçerli fakat foam mod'da kullanılacak malzeme izolasyon veya yalıtım malzemesi gibi veya strafor köpüğe benzer bir malzeme olmalıdır. Kendimden örnek vermem gerekirse elimdeki kullandığım klavyeyi modlamak için klavyenin kutusunda klavyeye sarılı gelen beyaz köpüğü kullandım. Kullandığınız malzemeye göre daha tok ses alırsınız fakat bu işlem diğerlerine göre bir tık daha pahalıdır.

Tape mod nasıl yapılır?
Tape mod diğer ikisine göre daha da ucuz diyebileceğimiz bir moddur. Halk arasında badana bandı veya kağıt bant olarak da geçen banttan alıp PCB'nin arkasına 2 3 kat geçin, daha sonra geri kapatın.

Not: İsterseniz tape mod ile cotton veya foam modu beraber de yapabilirsiniz, isterseniz de bu üçünden birini yapabilirsiniz.

Bu klavyeye hangi switchleri öneririm:

MMD Holy Panda Switch
Uygun fiyata Poppy-Creamy tarzı bir ses almak için Aliexpress üzerinden Holy Panda Switch'i öneririm. 3 pin olmasının yanı sıra brown switch gibi tactile bir switch'dir. 40 tanesi Aliexpress'te vergi dahil ilk alışveriş indirimi ile 200 TL'ye geliyor. Sadece harfleri bu switch ile değiştirip kalanını stok switch bırakabilirsiniz düşük bütçede.

Ses Testi İçin Buraya Tıklayınız
Switch'in aliexpress sayfasına gitmek için tıklayınız

MMD Princess Switch
Uygun fiyatlı thock bir ses almak için de bu switchi tercih edebilirsiniz. Çok memnun kaldığım ve severek kullandığım bir switch ve fiyatı da aldığım zamana göre daha ucuz geldi. Thock ve güzel bir ses elde etmenizi sağlayacaktır. 40 adedi 208 TL'ye geliyor Aliexpress üzerinden. Alacaksanız tactile versiyonunu alın kesinlikle.

Ses Testi İçin Buraya Tıklayınız
Switch'in Aliexpress Sayfasına Gitmek İçin Tıklayınız.

Bu şekilde düşük bütçeli güzel bir klavye elde edebilirsiniz. Sorularınızı aşağıda belirtebilirsiniz.

Son düzenleme:
Keycap modlamasını neden önermiyorsunuz?
Klavye 600 lira en ucuz alınabilir keycapler 500den başlıyor 😂 RGB olsa onerirdim de rainbow klavyede çok bir şey farketmeyecektir.

Türkçe yazılı olanları atar mısınız hocam. Wireless olanlar ne kadar pahalı ve değer mi aradaki farka?
500 600 civarı daha pahalı. Ekrana gif koyma falan var da değmez. Epomaker akko almak daha mantıklı o paralara.

Klavye 600 lira en ucuz alınabilir keycapler 500den başlıyor 😂 RGB olsa onerirdim de rainbow klavyede çok bir şey farketmeyecektir.

500 600 civarı daha pahalı. Ekrana gif koyma falan var da değmez. Epomaker akko almak daha mantıklı o paralara.
Anladım hocam, bu attığınız linklerde ekran olmayacak mı yani anlamadım pek. Türkçe yazılı olanları da atabilirseniz çok yardımcı olmuş olursunuz.

Anladım hocam, bu attığınız linklerde ekran olmayacak mı yani anlamadım pek. Türkçe yazılı olanları da atabilirseniz çok yardımcı olmuş olursunuz.
Ekran olacak ama sadece gif koyamıyorsunuz.

Ben bu kaynaktan satın almıştım daha önce. TR olarak yanlış hatırlamışım.

LANGTU LT-84 RGB Tri-mode Mechanical Gaming Keyboard kendi sitesinden inceleyebilirsiniz linkteki Phoenix red switchler ile geliyor.

Ekran olacak ama sadece gif koyamıyorsunuz.

Ben bu kaynaktan satın almıştım daha önce. TR olarak yanlış hatırlamışım.

LANGTU LT-84 RGB Tri-mode Mechanical Gaming Keyboard kendi sitesinden inceleyebilirsiniz linkteki Phoenix red switchler ile geliyor.
Teşekkürler hocam vaktiniz için.