ACN

Uzman
Arkadaşlar merhaba,

Bugün bir abimiz rica etti, engelli bir tanıdığı var mış ve bilgisayar oynamayı seviyormuş fakat kasadan ses geldiğinde korkuyormuş. Yani kasa, PSU, ve ekran kartı gibi bileşenlerin minimum fan sesi seviyesinde olması gerekiyor.

R5 5600 ve RTX 4060'lı bir sistem toplayacağız. Gerisi tamamen sizde.
  1. Özellikle ekran kartını hangi marka seçeyim?
  2. Kasayı hangi marka seçeyim ki sessiz çalışsın?
  3. PSU'yu hangi marka seçelim sessiz çalışsın?
Sizin önerdiğiniz, tam budur dediğiniz bir sistem varsa linklerseniz çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Önemli olan tek şey kasa fanlarını ve islemci soğutucuyu belli bir devrin altında tutmak. Bunun ayarı yapılır dert degil ama ekran karti ve PSU'da CW olmamalı.

Kasa fanlarını PWM 14cm alırız, dusuk devirde cok sessiz çalışır.

Ne gibi monitörü uzağa mı konumlandıralım yani ses duyulmaması için?

Aynen öyle. En sessiz çalışan 4060 modelini alsanız dahi yük altında o ses dalgalanması oluşur ve bahsi geçen engelli bireyin durumunu bilmemek ile birlikte o değişiklik bile huzurunu kaçırmaya yetebilir ama sistem direkt uzakta olursa o dalgalanmalar direkt etkilemez.

Kulaklık takıyorsa o sesleri duyması epey zorlaşıyor kulaklığa göre, oyunda sistem ses yapmazsa soğutmuyor diye korkardım ben.

bakayım dediğinize uygun bir kasa fanı var mı hazır sistemlerde

Kasa fanlarını 14cm Arctic falan alıp silent mode gibi bir BIOS ayarı yapıp yine 4060'a da maks fan devrinde sınır koyarsak en optimal sonucu alırız. CW olmadığı sürece duyulmaz bile. Özellikle de CPU soğutucusu olarak PE140 kullanıp 120'lik fanı çıkarıp ortada sadece 140'ligi birakabiliriz ya da fanı kaliteli bir model alıp yüksek devirde bile sesten uzak dururuz. Olabildiğince az fan olursa zaten ses olmaz ama ters orantılı olarak akış kötüleşmesin diye 14'lük tercih etmek iyi olur.

Noctua'ya buluşmaya gerek yok ama F/P Noctua modelleri nasıldır orasını bilmem. @845

Kasa fanlarını 14cm Arctic falan alıp silent mode gibi bir BIOS ayarı yapıp yine 4060'a da maks fan devrinde sınır koyarsak en optimal sonucu alırız. CW olmadığı sürece duyulmaz bile. Özellikle de CPU soğutucusu olarak PE140 kullanıp 120'lik fanı çıkarıp ortada sadece 140'ligi birakabiliriz ya da fanı kaliteli bir model alıp yüksek devirde bile sesten uzak dururuz. Olabildiğince az fan olursa zaten ses olmaz ama ters orantılı olarak akış kötüleşmesin diye 14'lük tercih etmek iyi olur.

Noctua'ya buluşmaya gerek yok ama F/P Noctua modelleri nasıldır orasını bilmem. @845
İkinci el almadığı sürece F/P Noctua fan bulamaz. A15 tarzı fanı 750 liraya bulabilir tanesini, F/P 12 modelleri de 500 liraya bulabilir. Ben olsam ucuza fan dizeceksem Arctic set alır keyfime bakardım. Ben sadece Noctua kullanıyorum fanboyum bu konuda.
1751058754341.webp

GPU modeli olarak Noctua 3070 önerebilirim ancak çok pahalı bir model.