Eriği çekirdeğiyle yedim, 4-5 tane değil, tahminen 30-40 tane. Bazılarının çekirdeğini yuttum, bazılarının çekirdeklerini dişimle kırdım. Birkaç saat sonra tekrar öyle yedim. Çekirdeğini yere atmamam gerektiği için bazılarını yutmak zorunda kaldım. Herhangi bir zarar verir mi?
Detaylar
Kim cevapladı?Ölebilirsin. Zararlı. (!) Şaka bir yana bir kereden bir şey olmaz.Eriği çekirdeğiyle yedim, 4-5 tane değil, tahminen 30-40 tane. Bazılarının çekirdeğini yuttum, bazılarının çekirdeklerini dişimle kırdım. Birkaç saat sonra tekrar öyle yedim. Çekirdeğini yere atmamam gerektiği için bazılarını yutmak zorunda kaldım. Herhangi bir zarar verir mi?
Ölebilirsin. Zararlı. (!) şaka bir yana bir kereden bir şey olmaz.
Hocam hep öyle yiyorum. 5-6 tanesini yutamadığım için çıkartıyorum.
Learnof 49
Üstün
- Makaleler
- 2
Yanlış bilgi - Erik çekirdeği siyanür taşır ve zehirlidir, ayrıca bağırsak tıkanıklığına yol açabilir çünkü mide asidi erik çekirdeğini sindiremez.
Afiyet olsun dostum. Midesel açıdan bir zararı olmasa bile boğazına takılır dikkat et bir daha böyle tehlikeli bir şey yapma. Midende erik ağacı oluşmaz sakın korkma. Mide asidi eritir.
Orko
Yetkin
Yanlış bilgi - Erik çekirdeği siyanür taşır ve zehirlidir, ayrıca bağırsak tıkanıklığına yol açabilir çünkü mide asidi erik çekirdeğini sindiremez.
Mide çok asidik olduğundan içinde parçalanır. Bir şey olacağını sanmıyorum. Herhangi bir ağrı, sızı gibi bir belirti yoksa vücudunda sorun yoktur muhakkak.
Çocukluğumdan beri bağ bahçe ile iç içe olduğum için yemediğim bir ağacın dalları kaldı. Bir şey olmaz ama gene de bir çok meyvenin çekirdeğini tohumunu yememek lazım zira otçul hayvanlardan korunabilmek amacıyla çekirdeklerinin içerisinde arsenik siyanür bulundurmaya evrimleşmişlerdir.
1 çuval yemezsen ölmezsin. Korkuyordan da iki kaşık süzme yoğurt ye geç. Afiyet.
1 çuval yemezsen ölmezsin. Korkuyordan da iki kaşık süzme yoğurt ye geç. Afiyet.
- Makaleler
- 10
Arkadaşlar ya ben yanlış biliyorum ya da siz. Erik çekirdeği diğer meyvelerdeki çekirdekler gibi selüloz yapılı değil midir? İnsan vücudu ne zamandan beri selülozu sindirebiliyor?
Hayır, erik çekirdeği insan vücudu tarafından sindirilemez.
Ayrıntılı açıklama:
Erik çekirdeği, çok sert yapılı lignin ve selüloz gibi sindirilemeyen liflerden oluşur. Bu nedenle mide asitleri veya bağırsak enzimleri tarafından parçalanamaz. Ayrıca, çekirdeğin içinde bulunan "amigdalin" adlı madde sindirildiğinde siyanüre dönüşebilir ve zehirleyici olabilir. Ancak bu risk, çekirdek sadece yutulursa değil, kırılıp içi çiğnenirse artar.
Kısaca:
- Yutulursa: Genelde sindirilmeden dışkı yoluyla atılır.
- Çiğnenirse/kırılırsa: Toksik etki riski doğar (özellikle büyük miktarlarda).
Bir erik çekirdeğini yanlışlıkla yuttuysan genellikle tehlikeli değildir. Ancak çok sayıda ve kırılmış halde tüketmek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
İstersen sindirilemeyen başka meyve çekirdeklerini de açıklayabilirim. İlgini çeker mi?
Ha bir de çok fazla kabuk yediysen karın ağrısı olur, egzoz çıkışında azcık zorlanabilirsin. Midede diğer arkadaşlrın dediğinin aksine kolay kolay sindirilmez, insanlar selülozlu besinleri tüketmek için evrimleşmedi çünkü.Çocukluğumdan beri bağ bahçe ile iç içe olduğum için yemediğim bir ağacın dalları kaldı. Bir şey olmaz ama gene de bir çok meyvenin çekirdeğini tohumunu yememek lazım zira otçul hayvanlardan korunabilmek amacıyla çekirdeklerinin içerisinde arsenik siyanür bulundurmaya evrimleşmişlerdir.
Helox 45
Üstün
Erik çekirdeği sindirilemez çünkü dışı çok serttir, mide asidi bunu parçalayamaz. Aynen olduğu gibi bağırsaklara gider. Sivri yapısı yüzünden de bağırsakta tahriş, tıkanma ya da delinme gibi sorunlara yol açabilir.
Ayrıca çekirdeğin iç kısmında siyanür üretebilen bir madde var (amigdalin). Bu yüzden çok fazla yersen zehirleyebilir. Kısacası erik çekirdeği ne sindirilir ne de güvenli bir şekilde yenir.
Ayrıca çekirdeğin iç kısmında siyanür üretebilen bir madde var (amigdalin). Bu yüzden çok fazla yersen zehirleyebilir. Kısacası erik çekirdeği ne sindirilir ne de güvenli bir şekilde yenir.
Son düzenleme:
Erik çekirdeği sindirilemez çünkü dışı çok serttir, mide asidi bunu parçalayamaz. Aynen olduğu gibi bağırsaklara gider. Sivri yapısı yüzünden de bağırsakta tahriş, tıkanma ya da delinme gibi sorunlara yol açabilir.
Hocam ben çok fazla yemiştim ne olabilir ki? Diye.
Yeni konular
-
Satılık Motor taksidi için satılık AOC 144 Hz oyuncu monitörü
- Volkan Demirel
-
-
-
-
-
-
-
-