Makaleler
62
Yer
Amerika Birleşik Devletleri
Arkadaşlar, aylardır çözemediğim bir problem var. Okul zamanı gibi dönemlerde, bazen "erken yatayım, sabah hemen uyanırım" diyorum. Saat 22.00-22.30 gibi uyuyorum. Fakat gece uyanıp saate baktığımda saat 03.40-04.10 civarı oluyor ve sonrasında tekrar uyuyamıyorum.

Geç yattığımda (23.30-00.00 gibi) ise sabah 07.30 olduğunda uyanıyorum. Etrafımdakiler genelde önemli günlerden önce erken yatıp sabaha hazırlanmış oluyor. Ben ise erken yattığımda gece sanki şafak operasyonuna kalkacakmışım gibi saatlerde uyanıyorum.

Sizce bu neden böyle oluyor?

22:00 civarı, melatoninin yoğun olarak salgılandığı bir zaman dilimidir. Bu nedenle, 22:00 ile 02:00 arasındaki uyku özellikle çok verimlidir. Bu zaman diliminde uyunan toplam 6 ila 6,5 saatlik uyku bile genellikle yeterli olur. Yani, kaliteli ve biyolojik ritme uygun uyku, süresinden daha önemlidir.

Tabii ki her bireyde farklıdır. Ben de genelde 22.00'da uyku basar, sabah 04.30 ve 5.00 arası uynarım hep, dinç olurum.

Son düzenleme:
Arkadaşlar, aylardır çözemediğim bir problem var. Okul zamanı gibi dönemlerde, bazen "erken yatayım, sabah hemen uyanırım" diyorum. Saat 22.00-22.30 gibi uyuyorum. Fakat gece uyanıp saate baktığımda saat 03.40-04.10 civarı oluyor ve sonrasında tekrar uyuyamıyorum.

Geç yattığımda (23.30-00.00 gibi) ise sabah 07.30 olduğunda uyanıyorum. Etrafımdakiler genelde önemli günlerden önce erken yatıp sabaha hazırlanmış oluyor. Ben ise erken yattığımda gece sanki şafak operasyonuna kalkacakmışım gibi saatlerde uyanıyorum.

Sizce bu neden böyle oluyor?
Melatonin kullanıyorsan kullanma bende ondan sebepli oluyordu.

Verdigin aralik 6 saat. Genelde 8 saat onerilse de kisiye gore degisiklik gosteriyor uyku saati. Gencsen ve spor yapmiyorsan uyku ihtiyacin daha az oluyor. Spor yapmaya basla, ilk baslarda 9 saat dahi az gelebilir vucut o tempoya alisana kadar.

Biraz babaanne nasihatı gibi olacak ancak hareket edin, spor yapın. Eğer sürekli hareketsiz duruyorsanız ve erken kalkmıyorsanız normal bir durum. 12 gibi uyuyup 7-8 gibi kalkmaya çalışın. Ayrıca dediğim gibi spor yapın, en kötüsünden ayakta oyun oynasanız bile yeter. Ben bu şekilde çözdüm.