Eş muhabbet kuşları kavga ediyor

vlknn

Başarılı
Merhaba, 2 adet 1 yaşlarında muhabbet kuşum var. Yaklaşık 10-11 aydır beraberler, 1 dişi 1 erkek. Zaman zaman kavgaları oluyordu ama son zamanlarda sıklaştı, erkek sürekli dişiyi kovalıyor çiftleşmek istiyor dişi de kaçıyordu. Erkek, dişinin kanadını ve kuyruğunu ısırarak yıprattı, tüylerin yıprandığı görülüyor kuyruğunda. Elimi uzattığımda dişi yaklaşıyordu ama erkek gelip ısırıyordu bana yaklaştığı için. 3-4 kere çiftleştiler ama yumurtlama olmadı. Dün sabah baktığımda tünekte ve kafesin belirli kısımlarında kan vardı, dişi kuşun kuyruğunda ve erkek kuşun sağ ayağında da kan vardı. Kavga etmişler diye düşündüm ve birbirlerine zarar vermelerinden korktuğum için yeni bir kafes alıp dişiyi o kafesle beraber farklı bir odaya getirdim. 1 gün geçti henüz, uzak olmasına rağmen birbirlerini duyuyolar bazen ve "çağırma" sesiyle ötüyorlar kuvvetli şekilde. Dişi kuş şu an tüneğini kemiriyor, stresten mi yoksa yeni kafesi keşfettiğinden mi emin değilim.

Ne yapmam gerekiyor, tekrar birleştirmeli miyim? Ayrı mı kalmalılar?

Ayırmakla iyi etmişsiniz. Bir süre böyle dursunlar. Bahara doğru kafeslerin kapısını açıp aynı ortamda uçurup durumlarını gözlemleyin yine kavga edecekler mi diye. Ayrı oldukları süreçte tüyleri de yenilecektir. Ayrıca stres düzeyleri de düşer. Bu arada muhabbet kuşları eş seçen kuşlardır. Eşini istemiyor, beğenmemiş olabilir bu da aklınızda olsun. Eğer yine birbirlerini kanatacak kadar kavga ederlerse o kuşlar çift olmaz.

Son düzenleme:
Ortak kafesteyken kafes üstünü açıp uçuruyordum. Dişi çıkmadığı zaman erkek çıkıp sürekli gelmesi için kafese doğru uçuyordu. Dişi çıkmadığı zaman da geri giriyordu kafese, bu yüzden erkek eşini beğeniyor diye düşündüm. Ama dişi yavruluğundan beri hep insana yakın oldu, eğitimli değil tabi full çift büyüdükleri için, kafesin dışında/içinde parmağa binmese de kemirir, oynar.

Ayırınca biraz kötü hissettim acaba yanlış mı yaptım diye, uzun süredir beraberler çünkü çiftleşme dönemi başlamadan önce de gayet iyi anlaşıyorlardı.

Burun renklerine baktığımda erkek kızgın bu arada, dişi henüz kızgın değil belki onun da kızgınlaşmasını beklemem gerekiyodur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…