Çözüldü Eski anakartlarda kulaklık ve hoparlör jack'ları neden çalışmaz?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Vedstro

Gelişen
Selamünaleyküm arkadaşlar, soru başlıkta göründüğü gibi. Yeni sistemlerde (hazır veya toplama sistemlerde) bu tarz sorunlar var mı? Bilmiyorum fakat, toplamış olduğum 2.el 2 sistemde eski parçalar var, Gigabyte H55M-S2 v1, 3 ve P5K SE anakartlar.

Arkadaşlar kasa ön panel jackları olsun, anakart üzerindeki jacklar olsun çalışmıyor. Sürücüler indiriyorum HD Audio falan vb... Fark etmiyor, hatta yanlış hatırlamıyorsam W7 kurup, anakart sürücüleri eski olduğu için, markanın anakart ile yayınladığı driverlardan bile ses sürücüleri kurulumu yaptım yine de olmuyor, jacklar algılamıyor.

Acaba diyorum yeni jacklar artık yerleri mi değişik, eski versiyon yeni versiyon seçeneklerimi var diye düşünüyorum. Mesela 2 adet trs jack, 1 boğum gnd olsa 2 sağ 3 sol olsa her türlü ses gelmesi lazım, mikrofonda bile denk gelmesi lazım, pinlerin birinde biri denk gelir illaki, analog sesi alır. Çok kafa karıştırıcı, bir türlü çözemedim.

Şu anda iş yerinden yazıyorum karşımda bir all in One PC var Vestel marka eski bir ürün. Belli hala W7 falan kullanılıyor. Her neyse bu üründeki jacklar gayet güzel çalışıyor, kulaklığı bağlıyorum oluyor fakat evdeki PC'lerde mecbur USB dönüştürücü kullanmam gerekiyor. Bu sorunu bilen çözen var mı sebebi nedir ne olabilir?

Geçenlerde bir arkadaş bir konuda bazı ayarları aç falan giibisinden yazmışdı SS almıştım fotoğrafı bulamadım deneyemedim... Konuyu açmadığım yer kalmadı en son çare burası teşekkür ederim, şimdiden herkese.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sürücüsüz hiçbir donanım çalışmaz. Ancak sürücüsüz donanımlar çalışır, fan gibi. Debian içine sürücü doğrudan entegredir Linux çekirdeğine.

Dediğim gibi, donanım kimliği varsa uygun sürücü bulma ihtimalimiz var.
Ön ve arka panel tamamen farklı mevzular.

Ön panelin çalışması için çok eski sistemlerde AC'97 bağlantısının yapılması lazım. Bu porta yeni kasadaki HD Audio kablosunu takarsanız çalışmayabilir! Bi' ara her iki kablonun olduğu kasalar vardı, artık sadece HD Audio var.

Arka kısma gelince: Güncel sürücü çalışmayabilir. Donanım Kimliği belirtmeniz lazım ilk olarak. Ayrıca bir ihtimal, AC'97 takılması gereken porta HD Audio takılmışsa da sorun olabilir.

Hocam, anakartın üzerinde 1 adet soket var, oda F_audio yazıyor. Kasadan gelen Audio mu hd_audio mu soketini şu an tam hatırlayamadım, oraya bağlıyorum başka soket yok zaten anakarttta, kaldı ki kasanın üzerindeki jackların olduğu kart çok dandik direk kablo bağlantıları yapılmış muhtemelen Audio yazıyor üzerinde sadece.

Donanım kimliği mevzusunu hiç bilmiyorum, nasıl yapılır onu araştırırm. Ama donanım hakkında bilgi sahibi olup o şekilde hareket etmem gerekiyor sanırım, anakart üzerindeki ses entegresi üzerinden mi ilerleyeceğim? (Realtek'in simgesi vardı üzerinde.)

Kasa eski mi desem çok ucuzmu desem öyle bir kasa oyuncu kasası falan değil yani.

Normalde ön panel kablosu takılı değilken arka tarafın çalışması lazım. Ön panel hakkındaki bilgiyi ise @Recep Baltaş hocam vermiş. Kasada sıkıntı yoksa bunların da çalışması lazım. Bunları programdan ayarlamak da mümkün. Hiç çalışmıyorsa bir ihtimal BIOS üzerinden kapalı olabilir. Ya da onboard ses kartı arızalı olabilir.

H55M-S2 V 1.3

Asus P5K SE
En azından Windows 7 ile normalde çalışması gereken sürücüler.

Şöyle ki,
Dün Windows 7 Ultimate kurdum ve ASUS P5K SE driver sayfasından Windows Vista için olan ses sürücüsü indirdim/kurdum.
Arka jacklar sorunsuz şekilde çalıştı.

Daha önce bu hoparlörü bu sistemde tek bir işletim sisteminde çalıştırabilmiştim oda Debian Xfce de, ismini yanlış hatırlamıyorsam "Pulse auido" diye bir programdı.
Dahili ses/profesyonel ses gibi ayarlar yaparak çalıştırabilmiştim. Herhangi bir yazılım kurmadan ama zor oluyordu bazen tutuyor bazen tutmuyor ilginç bir şeydi yani. (bir kez ayarladığımız zaman bozulmuyordu.)

Bunun harici başka hiçbir işletim sisteminde olmadı.
Beni düşündüren şey, sürücü ile kesin çalışıyor eyvallah, sürücüsüz şekilde çalıştırmakda mümkün bunu Debian(Xfce) işletim sisteminden görmüş olduk. Eyvallah.

Diğer işletim sistemlerinde niye imkansız gibi? Çünkü çok denedim ve hiç başarılı olamadım, (Arch Linux, Windows 10, Garuda Game Edition).

Çözüm olarak işaretlemem gerekiyor mu bilmiyorum, sorun çözülmüş sayılır mı? Sonuçta Debian Xfce'di çalıştırışmışsa Windows 10 da falanda sürücü olmadan bir alternatif yol olmalı veya başka işletim sistemlerinde.

Sürücüsüz hiçbir donanım çalışmaz. Ancak sürücüsüz donanımlar çalışır, fan gibi. Debian içine sürücü doğrudan entegredir Linux çekirdeğine.

Dediğim gibi, donanım kimliği varsa uygun sürücü bulma ihtimalimiz var.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…