Shean

Uzman
Yer
Japonya, Kobe
Esenlikler, hepinize iyi sosyaller. Cogunuz biliyorsunuzdur diye dusunuyorum, internette ikinci el eski bir bilgisayar alip ev ici sunucu veya homelab gibi bir seye donusturme akimi var. E ben de dogal olarak biraz ozendim ve kendim de bizzat deneyimlemek istedim. Kendim de bir Linux kullanicisi olarak "bir zamanlar soyle bir akim vardi ama ben hic o islere bulasmadim ya" falan demek istemiyorum ileride.

Neyse, internetten ikinci el bir Dell Optiplex 7010 SFF aldim. Icinde Intel i5 3470 islemcisi var. Bir de eski bir AMD ekran karti vardi ama bilgisayar acildiktan 10-15 dk sonra ekran karti fail veriyordu goruntu bozulup tamamen okunamaz hale geliyordu o yuzden cikardim ben de. Depolama olarak icinde 240 GB HDD var. NVMe SSD destegi yok, sadece SATA arayuzune sahip. Debian yukleyip CasaOS kurup kullanmayi denedim, kendi local Netflix'imi falan yapmak istemistim ama muhtemelen yersiz Debian nefretim yuzunden olsa gerek ki, biraz kafa yorup yazilimin calisma seklini anlamaya calismak yerine direkt pes ettim. Onun yerine direkt ana bilgisayarimdaki gibi Arch yukleyip daha sonra docker olusturarak falan bir seyler yapsam mi acaba diye dusundum ama henuz yapmadim. Muhtemelen cok daha zahmetli olacak ama sorun degil, zira ben Arch'in genel olarak yapisini seven biriyim. Ayrica Arch kullanirken kendimi gercekten cok daha ozgur hissediyorum, sanki gercekten tum kontrol tamamen benim elime verilmis gibi hissediyorum. Boyle olunca gaza geliyorum beni motive ediyor. Debian ve Debian turevlerinde bu hissi bulamiyorum.

Sizce de bu bilgisayari local sunucu gibi kullanmali miyim yoksa baska bir sekilde mi degerlendirmeliyim? Onerileriniz varsa cekinmeden yazin lutfen. Her turlu fikre ve oneriye acigim.

Local sunucu yapılacaksa bir cihaz çok çok az güç çeken cihazlar tercih edilmesini daha doğru buluyorum. 7 24 çalışacak cihaz için enerji verimliliği ve az güç çekme olayı olmalı. Raspberry Pi veya o tarz az güç çeken Intel mini PC'ler vardı. Yoksa eski cihazı o tarz kullanmak bence mantıklı olmaz. Hem toz çeker hem ısınır watt olarak da çok tüketir. Sesli çalışır falan filan. Açıkçası önermem.

Debian en iyisi. Ben de Arch sevemedim, hep hata aldım. Ubuntu ile kolay oluyor. Ben Toshiba i5 5. nesil U işlemci ile yaptım; Docker yükleyince oldu, 15 watt çekiyordu.

Sonra durdum, "USB'ye yüklesem video ve film işi daha kolay." dedim. Bir anda hevesim geçti. Windows yükledim, o cihazla LoL TFT atmaya başladım.

Aslında arka plan resim ekranı yapasım da vardı. Niyetim; duvara asıp sürekli piksel resimler göstersin, hem de media server olarak kullanmaktı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Local sunucu olarak kullan, Idle durumda çalışacağı için aylık yaklaşık 45, monitör takarsanız 80 lira falan kullanır.