Merhaba arkadaşlar ilk rehberim olacak. Ama elimden geldiği kadarıyla anlatmaya çalışacağım.

Bazı üyeler biliyordur ki benim eski bir laptopum var. Ve bende o laptopu hayata geçirmeye çalışmıştım ve başardım. Ve size de eski dostlarınızı nasıl geri getirip performanslı bir hale getirebileceğinizi göstereceğim.

İşletim sistemleri ile başlayalım.

Daha çok Linux kullanmanızı öneriririm şahsen.

Ama hangi dağıtımlar iyidir?

Q4OS

1746021490038.webp

Trinity masaüstü ortamı;

256MB RAM
350 MHz işlemci
5GB disk alanı

Plasma masaüstü ortamı;

1GHz işlemci
1GB RAM
5GB disk alanı

Kendisi Windows XP görünümüne sahip bir işletim sistemidir. Eski donanımlı bilgisayarlar için yapılmıştır.

antiX

1746021730711.webp

512 MB RAM
1.0GHz işlemci
4 GB disk alanı

antiX iyi performans veren fakat arayüz açısından itici ve sade bir görünüme sahiptir. Eski bilgisayarlarda rahatlıkla çalışır. Debian tabanlıdır.

Linux Mint

1746022001717.webp

2 GB RAM
1GHz işlemci
20 GB disk alanı

Linux Mint gayet iyi bir dağıtımdır. Taze arayüz'ü ve hoş bir görünümü vardır. Ve çoğu eski bilgisayarlar için önerilir.

Puppy Linux

1746022202030.webp

300 MB RAM
900 MHz işlemci
500 MB disk alanı

Arayüzü çok da itici durmayan Debian tabanlı bir işletim sistemidir. Genellikle Linux Mint kaldıramıyorsa bilgisayarınız Puppy Linux kullanmanızı öneririrm.

Diyorsan kardeş ben Linux falan istemiyorum Windows istiyorum. O pencereleri görünce dayanamıyorum diyorsan. O zaman senin içinde bir şeyler var.

Ama öncelikle;

Bunu indirmelisin.

Ayrıca Windows'un ISO dosyasınıda indirmelisin.

Bu program Windows'u daha hafifletmeyi sağalar. Printer özelliklerini, faks özelliklerini ve diğer gereksiz hizmetleri kaldırmanız gerekiyor. Ayarları göstermek biraz zor olabileceğinden dolayı aşağıdaki videoyu takip etmeni öneririm.

NOT: Windows Defender virüs olarak algılayabilir. Virüslü bir program değildir! Yanlış pozitif olarak algılar.

Windows 8.1

1746022427044.webp

10 Ocak 2023 itibarıyla desteğini bitirmiş işletim sistemidir. Ama hala bazı yöntemlerle programlar açılabilir. Ve çok da bilinmese de oyunları Steam aracılığıyla bile açamazsa korsan oyunları açabilir. Kendisi çok tercih edilmemiş ve kullanımı düşük bir işletim sistemidir. Hala bazı yöntemler ile günümüzdeki programları açabilir.

Windows 10 LTSC Versiyonları

1746023060975.webp

Windows 10 ama daha iyi versiyonudur. Gereksiz Windows hizmetleri olmamaktadır ve daha iyi performans vermektedir. Hatta günümüzdeki bilgisayarlara kurulması bile önerilir. Hala desteklenmektedir ama bazı versiyonları yakında ömrünü yitirecektir.

İşte desteği kesilecekleri zamanlar;

Windows 10 2015 LTSC: 14 Ekim 2025
Windows 10 2016 LTSC: 13 Ekim 2026
Windows 10 2019 LTSC: 9 Ocak 2029
Windows 10 2021 LTSC: 12 Ocak 2032

Windows 7 Extended Veya Başka Kernel ile

1746023388151.webp

Kendisi Frutiger Aero görünüme sahip bir işletim sistemidir. Windows Vista'nın kardeşidir. Çoğu kişi tarafından sevilmiş ama sevimsiz Microsoft tarafından 14 Ocak 2020 tarihinde desteği kesilmiştir.
Hala bazı ATM makineleri, marketler, doktorlar ve güvenlik sistemlerinde kullanılmaktadır. Extended veya başka kernel ile Windows 8.1 veya Windows 10 tabanlı programların bazılarını açabilmenizi sağlar.

Bonus

macOS Snow Leopard.

1746023567844.webp

Kendisi ne kadar eski olsa da yine de önermem. Sadece CD ile kurulabilmektedir maalesef. En eşek işletim sistemidir düşük bilgisayarlar için.

Peki işletim sistemleri önerildi. Ama benim bir tarayıcıya ihtiyacım var. Aşağıdaki link ile en süper ve en hafif tarayıcıları indirebilirsin!

Jokerin önerileri;
Şahsen Linux daha hızlı bir performans sunar ama dezavantajı ise sürücüleri indirmek biraz zorlu. Ama pişman olmazsınız.
macOS indirmenizi şahsen önermem. Daha yavaş çalışma ihtimali var.
İkinci Bonus!
Batocera

1746023909414.webp

Kendisi emulatörler ile doludur. Çoğu çakma retro konsollar bu işletim sistemini kullanmaktadır. Eğer eski bilgisayarınıza hayat vermek yerine oyun konsoluna çevirmek istiyorsanız Batocera tam size göre!

Not: Raspberry Pi cihazlarına da bile kullanılabilir!

Evet arkadaşlar elimden geldiği kadarıyla anlatmaya çalıştım. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim!

Bu konular hakkında beni daha çok bilgilendiren arkadaşlara özel teşekkürlerimi iletiyorum!

Son düzenleme:
Snow Leopard'in ahi alinmis. Tiger'i da ekleyebilirdiniz, eski PPC'ler icin superdir. FreeBSD ve Fienix de yine eski PPC'ler icin super. Ayrica Damn Small Linux unutulmus, uzdu.
Bence yine de Snow Leopard biraz fazla eski tarayıcılar için falan. Onun yerine Mountain Lion kullanılabilir. Firefox Dynasty ve Chromium Legacy gibi halihazırda iki modern Firefox ve Chrome forku var. 10.7-10.14 arası hemen hemen her sürümü de destekliyorlar. 10.8 de fena sürüm değildir hem.

Bence yine de Snow Leopard biraz fazla eski tarayıcılar için falan. Onun yerine Mountain Lion kullanılabilir. Firefox Dynasty ve Chromium Legacy gibi halihazırda iki modern Firefox ve Chrome forku var. 10.7-10.14 arası hemen hemen her sürümü de destekliyorlar. 10.8 de fena sürüm değildir hem.
10.6 destekleyen cihazlar minimum 10.7 de destekliyor zaten. Bence 10.6, 10.7'den daha stabil. Macbook 2.1'de az kullanmadim.

10.6 destekleyen cihazlar minimum 10.7 de destekliyor zaten. Bence 10.6, 10.7'den daha stabil. Macbook 2.1'de az kullanmadim.
10.7 pek beğenilen bir sürüm değil zaten. Çıkış yaptığı dönemde de pek beğenilmemişti. O yüzden çok geçmeden 10.8 Mountain Lion çıkmıştı. Mountain Lion ve ardından çıkan Mavericks çok sağlam sürümlerdir. Hele Mavericks adeta macOS dünyasının Windıws 7'si gibi bir şey.

10.7 pek beğenilen bir sürüm değil zaten. Çıkış yaptığı dönemde de pek beğenilmemişti. O yüzden çok geçmeden 10.8 Mountain Lion çıkmıştı. Mountain Lion ve ardından çıkan Mavericks çok sağlam sürümlerdir. Hele Mavericks adeta macOS dünyasının Windıws 7'si gibi bir şey.
Windows 7'den daha bile stabil Mavericks. Mountain Lion kullanma fırsatım hiç olmadı.